SLAVKO KATIĆ

Gradačko polje

P. Pavlović: DOBROŠTIK

Pero PavlovićDOBROŠTIK Riječima mu ne znamo izreći hvaluBožeOn je naša radostNaše vrelo žive vode U sušna ljetaKad ilinštak ognjicom škropi zemljuI posljednju kaplju ispijaOn grgoljiI bistrom studenicom taži žeđ Kad presahnu jezerca, potoci i studenciKad selo padne u teški drijemežI ptice prestanu pjevatiOn je gejzir životaŽivodajni Kerit nebeski Ograđen tvrdcom kamenomGlasno svjedoči o prohujalim vremenimaS koljena na koljenoOd usta do ustaO njemu se raspredaju legende… Read More »P. Pavlović: DOBROŠTIK

Pero Pavlović - BOŽJE BLAGO BERI BLAGO (2)

PERO PAVLOVIĆ – BOŽJE BLAGO BERI BLAGO / Online zbirka poezije!

BOŽJE BLAGO BERI BLAGO – online zbirka poezije Pere Pavlovića Pero Pavlović objavio je 1979. godine svoju prvu knjigu pjesama Plavi svirač, i od tada neprekidno našoj kulturi, našoj književnoj javnosti podastire nove zbirke koje su po mnogočemu posebnost hrvatskog suvremenog pjesništva. Velik dio pjesničkog opusa autor je posvetio ljekovitom bilju mediteranskog područja. Nitko još u nas, pa ni u svjetskoj književnosti, nije duhom tako… Read More »PERO PAVLOVIĆ – BOŽJE BLAGO BERI BLAGO / Online zbirka poezije!

umjetnička kolonija neum 2021 (28)

“Uhvaćeni motivi” slikara u Neumu

Četverodnevna 22. Umjetnička kolonija u Neumu završena je prošli tjedan Slikarice i slikari gosti Neuma bili su vrijedni i stvorili brojna umjetnička djela, ali i uživali u gostoprimstvu Neuma, hotela Zenit, posjetu obitelji Pavlović u Gradac i brojnim drugim sadržajima. Pogledajte kroz fotografije Akademije Art “uhvaćene motive” slikarica i slikara za vrijeme svoga boravka u Neumu: OTVORENA XXII. UMJETNIČKA KOLONIJA U NEUMU OBILJEŽEN ZAVRŠETAK JOŠ… Read More »“Uhvaćeni motivi” slikara u Neumu

OŽIVLJENE SANJE - upriličeno predstavljanje zbornika Stolačko kulturno proljeće i održana Vidoška pjesnička noć (5)

OŽIVLJENE SANJE – upriličeno predstavljanje zbornika Stolačko kulturno proljeće i održana Vidoška pjesnička noć

Potkrjepljujući onu da tko hoće uvijek nađe i način, u četvrtak 10. lipnja 2021. na Radimlji je upriličeno predstavljanje zbornika Stolačko kulturno proljeće, a održana je i Vidoška pjesnička noć Marijana Krmek Iako su izostali neki dragi ljudi, jer su bili spriječeni opravdanim razlozima, večer je protekla onako kako je i zamišljena. Glazbena skupina Vidoštačka Kraljica pjesmom nas je uvela u svečanost. Voditeljica Tina na… Read More »OŽIVLJENE SANJE – upriličeno predstavljanje zbornika Stolačko kulturno proljeće i održana Vidoška pjesnička noć

Flautistica Jelena Lazarević iz Metkovića osvojila 1. nagradu

Flautistica Jelena Lazarević iz Metkovića osvojila 1. nagradu

Još jedna 1. nagrada stiže u Osnovnu glazbenu školu u Metković. Jelena Lazarević učenica 3.r flaute osvojila je 1. nagradu u 2. kat flauta na međunarodnom natjecanju “Mladi virtuoz” u Beogradu Organizator ovog natjecanje je OMŠ Petar Konjović, Beograd. Natjecanje je održano online, a priređeno je za mlađi uzrast, učenike 1- 4 r osnovih glazbenih škola. Jelenu Lazarević je za ovo natjecanje pripremila njezina profesorica… Read More »Flautistica Jelena Lazarević iz Metkovića osvojila 1. nagradu

Miško Njavro PXL (1)

Iseljeničko razmišljanje za posjeta starom kraju

Donosimo zanimljiv članak autora Miška Njavre, hrvatskog iseljenika u Australiji, objavljen u Hrvatskom Vjesniku iz Melbourna od 28. travnja 2021. Već duži period vremena, skoro svake godine, iz Australije odlazim u stari kraj, Herceg-Bosnu, iz koje potječem. Na tim dugim putovanjima kroz glavu prolaze razne misli i neka pitanja na koja pokušavam naći odgovore. Uvijek smo spremni kritizirati sve i svašta, ali malo ili skoro… Read More »Iseljeničko razmišljanje za posjeta starom kraju

DV Klupa - Slavko Katić (1)

Ponad grada, divnoga Mostara • spomen-klupa njegovih rudara…

Dobri ljudi su sreća na ovom svijetu. Jedan od takvih je i 56. godišnji Mostarac, gospodin Dragan Vidović, pravnik, sportaš; zaljubljenik u svoj Mostar gdje godinama sustavno istražuje i piše o gradu, njegovoj prošlosti i ljudima Slavko Katić Ipak, na prvom mjestu su mu njegovi Goranci – prekrasna visoravan 12-ak km zapadno od Mostara, na oko 700 metara nadmorske visine, djevičanske prirode u srcu oaze 7 do… Read More »Ponad grada, divnoga Mostara • spomen-klupa njegovih rudara…

Marina Konjevod CEROVO 1

Marina Konjevod: Slike u spomen dobrom čovjeku i cijenjenom slikaru Nikoli Novoselu

Marina Konjevod svoje dvije slike, Gradac i Cerovo posvećuje pok. Nikoli Novoselu uz izraze zahvalnosti kao in memoriam dobrom čovjeku, cijenjenom slikaru i humanitarcu Slikarstvo Marine Konjevod (rođ. Menalo) potaknuo je pok. Nikola Novosel, slikar, doajen likovne umjetnosti kad je u tijeku jedne Umjetničke likovne kolonije u Neumu prije dvadesetak godina zajedno s još dvojicom kompetentnih kolega-slikara bio ugošćen u Marininom domu gdje su uz… Read More »Marina Konjevod: Slike u spomen dobrom čovjeku i cijenjenom slikaru Nikoli Novoselu

Oltar na vrh Žabe - obnovljen 2010 - foto Davorin Bulić (2)

P. Pavlović: KRIŽ NA VRHU PLANINE ŽABE

Pero PavlovićKRIŽ NA VRHU PLANINE ŽABE Kada na kamenom vrhuncu zasja nebeskim sjajemRijek iz grudi će poteći, zvijezde se skutrit u zagrljaj križaI vrelo milosti razlit na zemlju i ljudeŽivot u riječi začet, dotiče se vječnosti Na najviše vrhunce uznijeti srceA duh će nemušti jezik razvezat u ljubav Vrhu svih stvari istina se natkriljujeRuka božanska dijeli svakome kutak svojHuk vremena koje dohodi trag je skore… Read More »P. Pavlović: KRIŽ NA VRHU PLANINE ŽABE

Josip Lola Matić - Broćanac (1)

Prohodale stare masline u Broćancu

Ponekad se sjetim lektire iz osmogodišnje škole, kao i zbirke Kad bi drveće hodalo od Grigora Viteza. I evo, “prohodale” stare masline u Matića iz Broćanca Matići-Vlajići maslinari, dostojni svojih djedova i očeva, angažirali braću Butigane iz Dobrova da im moćnim strojevima poravnaju ljuti kamenjar i makiju te tu preko noći osvanuo veliki plato uz samo raskrižje ispod sela na novom magistralnom putu Neum-Stolac. Uslijedio… Read More »Prohodale stare masline u Broćancu

Vidonje - foto Ivo Čagalj (1)

O župi Vidonje

Jutros me ugodno iznenadio prilog u 24 sata o župi Vidonje. Naša župa Graca i župa Vidonje su susjedne prastare župe i nakon seobe naroda iz Graca (nakon Bečkog ili Morejskog rata 1683.-1699.) na oslobođeni neretvanski prostor zadržala se najljepša tradicija dobrosusjedskih, rođačkih i prijateljskih odnosa Nova državna granica je između Galovića (zaselak Vidonja) koji su pripali Mlecima i Oskrušnice u župi Gradac koja je ostala pod… Read More »O župi Vidonje

Živa 1

Kako je dundo Gašpo postao kovač?

Ima jedno malo napušteno seoce u brdima iza Žukovica i Dubravice u pravcu Ošlja (pripada župi Ošlje). Živa, tako je zovu. Tu baš kroz selo je granica Hercegovine i Dalmacije ali kuće su u dalmatinskom U selu su živjele samo dvije familije, ali brojne. Šimunovići zvani Gašparovići i Konculi zvani Maletta. Prije 40 godina selo je napušteno i propadaju kuće, a vrti, njive i okućnice… Read More »Kako je dundo Gašpo postao kovač?