Marina Konjevod: Slike u spomen dobrom čovjeku i cijenjenom slikaru Nikoli Novoselu

Marina Konjevod svoje dvije slike, Gradac i Cerovo posvećuje pok. Nikoli Novoselu uz izraze zahvalnosti kao in memoriam dobrom čovjeku, cijenjenom slikaru i humanitarcu

Nikola Novosel

Slikarstvo Marine Konjevod (rođ. Menalo) potaknuo je pok. Nikola Novosel, slikar, doajen likovne umjetnosti kad je u tijeku jedne Umjetničke likovne kolonije u Neumu prije dvadesetak godina zajedno s još dvojicom kompetentnih kolega-slikara bio ugošćen u Marininom domu gdje su uz ugodan razgovor pozorno razgledali njezine radove. Kao istinski umjetnici iskreno i prijateljski su pohvalili Marinin rad, ali ukazali na neke tadašnje manjkavosti. Marina je rado primila sve njihove sugestije i vječito im je zahvalna.

Marina Menalo udala se iz Sarajeva (zapravo iz Cerova u Zažablju) za Svetka Konjevoda u Neum (zapravo u Ćukovu Gredu, Gradac u Podžablju). Dakle, planina Žaba im je zajednička… Suprug Svetko voli umjetnost, a Marina je umjetnica i slika. U mirovini su, a Marina je mirovinu zaradila kao djelatnica u ZAP-u Neum.

Marina Konjevod: GRADAC

Nikola Novosel, poznati jaskanski slikar-doajen, preminuo je 13. travnja 2021. godine u 71. godini života nakon bolesti povezane s koronavirusom. Pok. Nikola ostvario je mnoge samostalne i skupne izložbe i sudjelovao na najvećem broju likovnih kolonija, kao što je i Umjetnička kolonija Neum (prije dvadesetak godina), a neke kolonije je i sam organizirao i tradicionalno vodio. Ogromni broj slika darovao je za humanitarne potrebe. Živio je i slikao u Jastrebarskom i Svetoj Jani.

Gradu Neumu ostaje divna uspomena na plemenitog čovjeka i umjetnika gospodina Nikolu Novosela koji je Neum častio svojim sudjelovanjem na tradicionalnoj likovnoj koloniji Neum.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Autor: Slavko Katić

Marina Konjevod: CEROVO – sliku Srca Isusova (u pozadini je prepoznatljiva panorama Cerova i obronci Žabe s vidljivom Vilinom pločom) Marina je darovala Cerovu dana 01.07.2017. prigodom Prvog skupa Menala kad se u selu okupilo 330 Menala iz svih krajeva svijeta. Slika danas krasi oltar crkvice Srca Isusova u Cerovu.