Skip to content

OŽIVLJENE SANJE – upriličeno predstavljanje zbornika Stolačko kulturno proljeće i održana Vidoška pjesnička noć

Potkrjepljujući onu da tko hoće uvijek nađe i način, u četvrtak 10. lipnja 2021. na Radimlji je upriličeno predstavljanje zbornika Stolačko kulturno proljeće, a održana je i Vidoška pjesnička noć

Marijana Krmek

Iako su izostali neki dragi ljudi, jer su bili spriječeni opravdanim razlozima, večer je protekla onako kako je i zamišljena. Glazbena skupina Vidoštačka Kraljica pjesmom nas je uvela u svečanost. Voditeljica Tina na samom je početku izrazila osobno zadovoljstvo zbog ponovnog susreta u predivnom ambijentu Radimlje te pozvala načelnika Stjepana Boškovića da pozdravi nazočne i otvori manifestaciju. Načelnik je zahvalio svima na nesebičnom radu u projektima Matice hrvatske Stolac. Bila je to izvrsna najava prvog ovogodišnjeg nagrađenika, g. Željka Raguža. Priznanje za osobit doprinos i promicanje ugleda i rada Matice hrvatske Stolac preuzela je u očevo ime kći Željka Raguža.

Miroslav Palameta

Zbornik, koji je ove godine dobrim dijelom posvećen književniku Stojanu Vučićeviću, je vrlo iscrpno i detaljno predstavio prof. dr. Miroslav Palameta. S razlogom se zadržao i na dijelu zbornika u kojem je detaljno predstavljeno ustoličenje novog kotorskog biskupa, msgra. Ivana Štironje koji je po rođenju, ređenju i dosadašnjem službovanju Dubravac i Stočanin. To je zaista povijesna stavka zbornika iz koje će se još dugo crpiti podatci kada je ovaj veličanstveni događaj u pitanju. Palameta je pohvalio trud i rad svih članova uredništva zbornika, s posebnim naglaskom na Ljubu Krmeka čije su zasluge nemjerljive kada su događanja na Radimlji u pitanju.

Nagradu Hrvatski stećak, rad akademskog kipara Stjepana Skoke, za osobit doprinos hrvatskoj književnosti, ove je godine dobio književnik, psiholog, kantautor i prije svega svećenik fra Šimun Šito Ćorić. Nagradu je umjesto nagrađenika preuzeo njegov brat Valentin Ćorić.

Gromoglasnim pljeskom su dočekani, a potom i ispraćeni sudionici Vidoške pjesničke noći: Ružica Soldo, Pero Pavlović, Ivan Sivrić, Ivo Raguž, Miljenko Stojić, Marina Kljajo-Radić i Ljubo Krmek. Leon Rajič i Ivan Dugandžić, studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kazivali su samouvjereno svoje prve stihove što su okupljeni nagradili pljeskom podrške i odobravanja.

Večer je, kako to obično u Hercegovini i na Radimlji biva, završila uz glazbu, uz bogatu trpezu, uz srdačne razgovore, razmjenu knjiga, tople pozdrave i želje za ponovnim susretom sljedeće godine. Dao Bog da tako i bude!

Pogledajte zbornik Stolačko kulturno proljeće 2021!

Pogledajte brošuru Vidoška pjesnička noć 2021!

Pogledajte fotografije s događanja autora: