Skip to content

Odlazak Mare Stojanove

Mara je od svih postarijih osoba u selu do neki dan bila najvitalnija; držala je 15-ak ovaca koje su joj bile korisna zabava, a ne potreba

Već godinama običavam svakodnevno barem trknuti na Hotanj, ne radi poslova kakvih nego zbog mame Božice da je vidim. Nju ništa posebno ne boli – hvala Bogu – ali je staračka samoća i sve prazniji Hotanj itekako žaloste.

I meni je žao ove čeljadi u selu i onih što odlaze… Posebno je teško mama pogođena prije 15-ak dana odlaskom Mare Stojanove.

Mara je od svih postarijih osoba u selu do neki dan bila najvitalnija; držala je 15-ak ovaca koje su joj bile korisna zabava, a ne potreba.

(Još samo tetak Niko ima ovce, ali njemu su one izvor prihoda – proda janjce.)

U proljetne i ljetne dane Mara otjera svoje malo stado bilo do Jarišta, Lokava, Repišta ili u Vrte pod Gradinom i uživa.

Nije prošla niti jedna večer da nije izašla do zidića pred kućom i zazvala mamu: „Kuma, laku ti noć !“ – „Laku noć i tebi ,moja kuma!“, odgovorila bi mama, onako iz kuće, ne izlazeći. To je bio stalni njihov ritual.

Ali…

Prije 15-ak dana počela se Mara žaliti kako se pomalo gubi i da otežano hoda. Njezini držali da je to zbog ovih vrućina i njezinih godina.

Odvezao je sin Mijo u bolnicu u DU na pregled, pa iako nije utvrđena definitivno dijagnoza ipak nije zadržana u bolnici već je kod Mije u Neumu.

Slabo može na nogama, a i ne prepoznaje, povremeno.

Mijo je bio prisiljen da se nabrzinu riješi ovaca – i kokoši je riješio i kuću na Hotnju – zaključao.

Oh, koliko nedostaje Mara i njezin glas. Nedostaje i njezin pijevac Šarko koji je selo budio.

………

Četiri žena na Hotnju su istoga godišta- 1935. Tetka Danica, moja mama Božica, Mara Stojanova i pok. Anka Kuduzača žena Pere Lukina.

………..

Kao i svake godine bio sam za Veliku Gospu na misi u Gracu. Iako je subota, nije bilo puno naroda.

Sreo sam našega pjesnika Peru Pavlovića (i njegovog sina Antu) pa mi je oduševljen govorio o beskonačnoj privrženosti zavičaju. Nadahnuo ga prilog o Babi Trojki (iako se nije izjasnio držim da će i on iskititi koji stih u čast Trojki).

Slavko Katić