Mali ženski razgovori sa profesionalnom fotografkinjom Marom Bratoš

Čovjek je za mene neiscrpan izvor inspiracije

Šta je sve žena čija je maksima: „Znati čuvati tajnu, zaboraviti nepravdu i prepoznati pravi trenutak“ rekla u Malim ženskim razgovorima za portal Akademija Art doznajte u sljedećim redcima koji su zabilježili razgovor sa profesionalnom fotografkinjom Marom Bratoš. Ova rođena Dubrovkinja koja je Stradun zamijenila za zagrebačku adresu u razgovoru progovora o fotografiji, svojoj kćerkici, braku sa poznatim dramskim umjetnikom Nikšom Kušeljom i ostalim „malim i velikim radostima života“. Šalicu čaja ispred sebe i udobno se zavalite ispred ekrana laptopa uživajući u „tijeku misli“ atraktivne gospođe iz Grada – Mare Bratoš.

Gordana Igrec

Idemo iz početka: Gdje ste rođeni?

Rođena sam u svojem divnom Dubrovniku.

A gdje živite?

Živim u Zagrebu kojeg sam zavoljela. U Zagrebu živim od ranih 90-ih kada sam došla na studij Filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramskih umjetnosti.

Što ste po zanimanju, ako ne fotograf?

Diplomirani sam filmski i televizijski snimatelj, međutim radim i živim od fotografije.

Kada se kod Vas probudio interes za fotografiju?

Interes za fotografiju otkrila sam još kao srednjoškolka u Dubrovniku. Uz dubrovačkog fotografa Pava Urbana, naučila sam prve osnove fotografije, a kasnije sam na srednjoškolskoj razmjeni učenika u Americi nastavila usavršavati temeljno znanje o fotografiji koje se poslije proširilo studiranjem na Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Što je za Vas fotografija?

Fotografija je sve. Sve što vidimo i sve što može biti fotografirano je već potencijalna fotografija.

Što Vas zaokuplja tematski ili koje pojedinosti najviše volite fotografirati?

U fotografiji me najviše zaokuplja čovjek: prvenstveno portreti, aktovi i kazališna fotografija. Ponekad napravim „izlete“ u drugom smjeru kao što je pejzažna fotografija. No, čovjek je za mene neiscrpan izvor inspiracije.

Mara Bratoš sa kćerkicom Pavlom / izvor photo: Mama&Beba

Koje fotografe najviše poštujete?

Puno je fotografa koje cijenim. Uzori se mijenjaju tako da nisu isti u mladosti i sada. S godinama se više cijeni čisti zanatski rad. Mogu nabrojati neke konstantne uzore kao: Duane Michals, Cindy Sherman, Richard Avedon i mnoge, mnoge druge fotografe…

A koliko ste samostalnih izložbi do sada imali?

Do sada sam imala trideset i tri samostalne izložbe tijekom kojih je bilo raznih motiva i traženja. Od autoaktova do Pavlinog rođenja i fotografiranja odnosa s njom, do pejzažne fotografije; na tom sam putu prošla  razna umjetnička traženja.

Može li se od umjetničke fotografije živjeti?

Naravno, od fotografije se može živjeti. Više nego ikada, fotografija je napredovala i tražena je u zadnjih godina tako da se od nje može živjeti.

Da se opet rodite biste li ponovo odabrali fotografiju kao poziv?

U ovome čime se bavim objedinjeno je sve što volim: moda, priroda, glazba, kazalište, film… svi su ti elementi  vezani za fotografiju.

Vaš moto u životu?

Znati čuvati tajnu, zaboraviti nepravdu i prepoznati pravi trenutak.

Do kada ćete se baviti umjetničkom fotografijom?

Fotografija i izlaganje su dio mene, tako da je pitanje „kako“ ću se baviti i što ću istraživati na fotografijama.

Mara Bratoš na izložbi sa suprugom Nikšom Kušeljom / photo: Vedran Jerinić

Što novoga pripremate u bližoj budućnosti?

Imam puno projekata u planu, uz kazališnu fotografiju u pripremi je i jedan fotografski projekt koji je bavi obiteljskim odnosima kroz dodir, a fokus je naravno na tijelu i detaljima tijela.

Kako provodite ove dane kada vlada korona?

U ova pandemijska vremena, dosta vremena provodim doma u krugu obitelji. Idem na pilates, jogu, radim krugove oko Jaruna, ali i volim čitati i gledati serije, to me najviše opušta.

Kako funkcionira brak dvaju umjetnika? Vas i Nikše Kušelja u ovom slučaju?

Jednostavno rečeno mislim da je to – to.

Koji su Vam prioriteti u životu?

Pavla, moj dragi, profesija i ostavljam puno prostora za osobni rast.