Skip to content

Bečki advent za mališane

c Eurocomm PR

Radionice, predstave i koncerti

Glavni je austrijski grad osim po svojoj cjelogodišnjoj osebujnoj kulturnoj ponudi u zimskim mjesecima u cijelom svijetu poznat i kao odredište za sve one koji žele doživjeti prave čari adventa. No, i sami Bečani rado posjećuju adventske sajmove, i to tradicionalno u krugu cijele obitelji. Šareno ukrašeni i osvijetljeni sajmovi osobito su zanimljivi najmlađima te su stoga gotovo svi bečki sajmovi, osmislili i ponudu prilagođenu baš njima.

Najpoznatiji i djeci najzanimljiviji bečki božićni sajam zasigurno je onaj na trgu ispred beče gradske vijećnice (Rathausplatz). Pored 27 metara visokog božićnog drvca s preko 1.000 lampica, od ove je godine tamo postavljena i preko 4000 m2 velika ledena površina koja živopisno vijuga kroz park uz vijećnicu, a djeca se tamo po prvi puta mogu okušati i u curlingu. Za najmlađe posjetitelje najpoznatijeg bečkom božićnog sajma u jednoj od dvorana gradske vijećnice svakodnevno se organiziraju i radionice ukrašavanja božićnih kolačića te pisanja pisama Djedu Božićnjaku.

U božićnom selu ispred stare bečke opće bolnice (Altes AKH) djecu će pak pored vožnji ringišpilom i vrtuljkom svake subote uveseljavati i nastupi mađioničara Helmuta, a na sajmu ispred dvorca Belvedere mališani se mogu provozati u vlakiću kojeg vuku sobovi.

Na sajmu ispred dvorca Schönbrunn djeci i roditeljima bit će ponuđene radionice modeliranja figurica od marcipana i izrade medenjaka, a u dječjem muzeju dvorca Schönbrunn najmlađe očekuje dvorski duh Poldi sa svojom božićnom radionicom i specijalno vođenim razgledavanjima te lutkarskom predstavom na Badnjak.

U bečkom zoološkom vrtu koji se nalazi tik do dvorca Schönbrunn djeca će u slonovskom parku moći sudjelovati u radionici izrade božićnih darova, dok će se u Tirolskoj kući peći kolačići u obliku životinja. Bečki zoološki vrt osim toga tijekom adventa svake nedjelje nudi besplatno vođeno razgledavanje za djecu.

Bečki mališani, no i svi maleni posjetitelji ovog grada, imat će tijekom adventa, točnije 7., 8., 9., 10., i 22. 12., prilike poslušati i božićni koncert Bečkih dječaka, dok će obiteljski mjuzikl pod nazivom „Scrooge – Božićna priča” nastao po priči Charlesa Dickensa i velike i male posjetitelje bečkog MuseumsQuartiera odvesti u svijet bajke.

I ostali bečki božićni sajmovi nude slične aktivnosti za najmlađe te se stoga ako planirate božićno putovanje u Beč s djecom ne morate pribojavati dosade.