Na BregPremieru, kušanju novih vina Bregovite Hrvatske, sudjelovali su ugostitelji, restorateri, hotelijeri, distributeri pića i brojni vinoljupci
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić, Zoran Lutz
Kušalo se više od 200 vina. Uz vina prošlogodišnje berbe tu su bila i ona starija koja tek sada izlaze na tržište.
Vinari Bregovite Hrvatske izuzetno su zadovoljni vinima prošlogodišnje berbe. Vjeruju kako bi im ta vina mogla donijeti nova odličja s uglednih svjetskih vinskih natjecanja. Berba je stigla nikada ranije, sredinom kolovoza, pa se grožđe bralo po visokim temperaturama. Veliki trudu uložen kako bi zrele bobice grožđa u pravo vrijeme stigle u vinski podrum.
„Prošlogodišnja je berba povijesna! Ne ponovila se! Nadamo se da ćemo grožđe lakše spremati u naše lagve i bačvice. Prošlogodišnja berba zaista nije bila laka, no vina su lijepa, zaokružena i lepršava. Dobili smo vrlo užitne kapljice! Posebno se tu ističu naše autohtone sorte pušipel, kraljevina i škrlet. Ljudi koji vina proizvode, ostvarili su vrhunske rezultate. U većini podruma dolazi do smjene generacija. Novi vinari, školovani enolozi, na tradicijskim zasadima stvaraju nove okuse. Većina vina koja predstavljamo na BregPremieru, zaslužuje naći se u najrenomiranijim vinotekama hotela i restorana ne samo u Hrvatskoj, nego i svijetu. Ponosni smo što se naša vina i sve više izvoze“, kazao je Tomislav Bolfan, potpredsjednik udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska na otvorenju BregPremiera.
Vinari Bregovite Hrvatske izuzetno važnom smatraju prodaju vina na kućnom pragu, tj. u vlastitim ugostiteljskim objektima, te u barovima i restoranima Zagreba, no iz godine u godinu jačaju vezu s ugostiteljskim i turističkim objektima na Jadranu.




„Hrvatska kao zemlja s četiri milijuna stanovnika koju godišnje posjećuje dvadeset milijuna ljudi, trebala bi stranim gostima nuditi domaće proizvode. Nitko od vinara ne bi trebao imati problem s prodajom svojih vina, štoviše, vinare treba poticati na povećanje broja nasada kako bi se turistima omogućilo da kušaju naša najbolja vina“, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.
„Kroz naše mjere i programe pokušavamo stvoriti uvjete kako bi vinogradari i vinari mogli bolje, kvalitetnije i uspješnije poslovati. Na tom tragu proteklih smo godina pokrenuli programe za restrukturiranje vinograda, modernizaciju vinskih podruma, nastup na tržištu i promociju vina. Na godišnjoj razini sa 150 tisuća eura potičemo promociju vaših vina. To doprinosi i promociji županija Središnje bregovite Hrvatske. Vinogradarstvo i vinarstvo dio su naše tradicije, identiteta i kulture“, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Dr.Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore, istaknula je da Bregovita Hrvatska jako uspješno surađuje s Hrvatskom gospodarskom komorom, posebice u segmentu marketinških aktivnosti. Prošle su godine vinari Bregovite Hrvatske imali nekoliko nastupa na svjetskim vinskim manifestacijama uz potporu HGK.
Dr. Ivan Prša, voditelj Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvoHrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, podsjetio je da vinska regija Središnja Bregovita Hrvatska zauzima oko 20 posto vinogradarskih površina naše zemlje te da proizvodi nešto manje od petine ukupnih količina vina koje se u Hrvatskoj stavljaju na tržište. Istaknuo je da ovu regiju krasi široka paleta vina – od onih mirnih preko pjenušaca do predikatnih vina.