Skip to content

U  Prosikito na Vino uz žlicu

Restoran Prosikito u Zagrebu (Donje Svetice 40) bio je domaćin 24. izdanja eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’

Pripremio: Tomislav Radić – FAMA  / Foto: Nikola Zoko

Novinarima koji prate eno-gastronomiju najprije su poslužene Pileće rolice,  uz istarsko maslinovo ulje Selekcija (od više sorti) iz uljare Komarija te pjenušac Pilato Grande brut, koji čine 60% malvazije i 40% pinota bijelog. Sanjin Pilato, iz obiteljske vinarije u Lašićima kod Vižinade, rekao je da ga rade charmat metodom. Nastao je kao  pjenušac za  hotele u Istri, gdje se posluživao uz doručak a onda se proširio  po HoReCa sektoru zahvaljujući svježini, lepršavosti i gustom perlanju. Vinari  Pilato uskoro slave  30. obljetnicu rada.  Eliđo Pilato nastavio je obiteljsku tradiciju, a od prošle godine posao je prepustio sinu Sanjinu. Na 15 hektara vinograda dominira malvazija, a proizvode 12 etiketa od osam sorti. Odnedavno su im vina ekološki certificirana čime su poslovanje podigli na još višu razinu.

Kao toplo predjelo posluženi su Ravioli od sira u kremi od pršuta, a uz njih Chardonnay Venari 2022 iz Podruma Krešić, vinarije iz Šarengrada na samoj obali Dunava. Vino je osobno predstavio vlasnik vinarije Dario Krešić, bivši nogometaš, koji se za vina zainteresirao dok je bio golman Eintrachta iz Triera, kluba iz pokrajine Mosel, čuvene po vinu. Više iz hobija nego biznisa i uz pomoć oca Franje, ovaj rođeni Vukovarac je 2006. zasadio prve vinograde, a prva berba bila je pet godina kasnije. Danas na 18 hektara u suvremenom podrumu kapaciteta 200.000 litara, proizvodi 10 etiketa vina. Chardonnay Venar  je iz njihove premium linije, a izvrsno se složio s kremastim raviolima, koji su obogaćeni maslinovim uljem Leccino. To ulje mirisa trave i lista masline, blage je jakosti i nije pikantno tako da se sljubilo s okusima jela i vina. Chardonnay je srednjeg tijela, odležan šest mjeseci u drvenim bačvama, a proveo je godinu i pol u boci prije izlaska na tržište. Ta kombinacija hrane, vina i maslinova ulja  novinari su proglasili najboljom za  vrijeme večere. Vina uz žlicu. Dario Krešić najavio je daljnji napredak.  Uskoro bi iznad vinarije u Šarengradu trebao biti hotel s jedinstvenim pogledom tamo ‘gdje Dunav ljubi nebo’.

Crni rižoto s plodovima mora bio je uz Velebna Shiraz 2020, iz  vinarije smještene u Poličniku, u Ravnim kotarima kod Zadra. Enolog Martin Kovačević predstavio je vino od te poznate internacionalne sorte koja se odlično ‘primila’ u zadarskom zaleđu. Naziv vinarije inspiriran je planinom Velebit, prema kojoj su okrenuti vinogradi, što utječe na stilistiku vina. Zato su ona svježa i pitka iako dolaze iz srca Dalmacije. Shiraz je najprije boravio u inox bačvama, a potom je kratko izložen u drvenim bačvama i onda mirovao u bocama. Rezultat je vrlo pitko i sočno vino s aromama bobičastog voća.Vinarija Velebna godišnje proizvodi, iz vlastitih vinograda, Chardonnay, Merlot, Shiraz i Rose od shiraza,50.000 butelja i plasira po odabranim restoranima, wine shopovima i delikatesnim prodavaonicama. Shiraz se za stolom pokazao kao odlična pratnja crnom rižotu i uz maslinovo ulje Buža, koje nije prejako te je usklađene gorčine i pikantnosti.

Kolegijalnost vinara na ovoj večeri pokazala se zaista na visokoj razini. S obzirom da je Damir Josić, vlasnik vinarije Josić iz baranjskog Zmajevca bio spriječen, Martin Kovačević iz Velebne prihvatio se posla i predstavo Josićev Cabernet franc. Kovačević je, inače, dobro upućen u ovu sortu, jer je svojedobno bio enolog u Feravinu (kasnije Enosophia) iz Feričanaca. Cabernet franc rijetko se proizvodi monosortno, jer ga na tržištu potiskuje popularniji Cabernet sauvignon, no trendovi se polako mijenjaju. Josićev je polusuh s moćnih 14,5 % alkohola, ali vješto izbalansiran, pa se pokazao kao vrlo pitak uz Vinski gulaš s krumpirom i maslinovo ulje Frantoio, koje je blage gorčine i pikantno. Cabernet franc istaknuo je da može dati puno više od sebe kao monosortno vino nego u kupažama. Odnjegovan je 14 mjeseci u hrastovim bačvama, a nakon toga nastavio je razvoj u bocama. Primijenjena su minimalna enološka sredstva, pa je vino nefiltrirano, Intenzivne je rubinske boje, mirisom na suhu šljivu i kupinu uz notu dima i kože, ali na okusu mekano sa svilenkastim taninima.

U duhu bobičastog voća i slatkog zgusnutog vrhnja bila je Panna cotta, popularna slastica, koju je kao i ostala (slana) jela pripremio kuharski tim na čelu s Dušanom i Sunčicom Cvetković. Oni su samo kratko pozdravili uzvanike i rekli da se sve ono što su kušali, nalazi i na redovnom jelovniku Prosikita. Slasticu je pratilo maslinovo ulje Istarska bjelica, čija se gorčina dopunjuje sa slatkoćom deserta i prigodnim vinom, polusuhim Muškatom žutim 2024.iz vinarije  Najman iz Martinkovca kod Varaždinskih Toplica. Na pet hektara vinograda, vlastitih i kooperantskih, uzgajaju još graševinu, rajnski rizling, moslavac, sauvignon blanc i chardonnay, a od crnih – portugizac i pinot crni od kojeg rade i Rosé. Svoj OPG Dragutin Najman je osnovao 2006. godine namjeravajući se hobistički baviti vinarstvom, a s vremenom je to postao ozbiljan posao koji je prepoznala struka, pa su im vina okićena i odličjima s Decantera. Bronce su osvojili Graševina, pjenušac Iskra i Pinot crni, a srebro Rajnski rizling i Sauvignon blanc. Vina uglavnom prodaju u Varaždinu i okolici, ali im je kvaliteta prepoznata i u nekim zagrebačkim restoranima.

Slatki kraj označio je i završetak vrlo ugodnog druženja gastro novinara u Prosikitu, gdje su se domaćin Zoran Anđelić i njegov kuharsko-konobarski tim potrudili da sve bude na visokoj razini, a voditelji projekta,  kojeg su prije šest godina pokrenuli Renata Cisar i Mustafa Topčagić.već  pripremaju 25. izdanje ‘Vina uz žlicu’.