Skip to content

KORONA MED ZAGORSKI BREGI – otvorena izložba prof. dr. Rajka Fureša / FOTO, VIDEO

Izložba izv. prof. dr. sc. Rajka Fureša, prim. dr. med. naziva KORONA MED ZAGORSKI BREGI, u organizaciji HRVATSKOG KATOLIČKOG LIJEČNIČKOG DRUŠTVA i HRVATSKE UDRUGE MUŽI ZAGORSKOG SRCA svečano je otvorena u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u 19 sati u dvorani “Margarita Peraica”, HKLD-a, Praška 6/II (Marićev prolaz) u Zagrebu

Pogledajte KATALOG izložbe!

Uz brojne prisutne, na otvaranju je govorila dr. art. Mirjana Drempetić-Hanžić, prof. mentor i prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” u Zagrebu.

U glazbenom programu nastupio je Zbor Župe Majke Božje od sedam žalosti iz Velikog Trgovišća i vokalni solist Srećko Blažičko uz Dečke iz zipke.

Mješoviti zbor Župe Blažene djevice Marije od Sedam Žalosti iz Velikog Trgovišća, broji šesnaest članova, voditeljica zbora je Ksenija Vuksan. Okupljeni s ciljem da obogate bogoslužje i glasom izraze slavu Bogu, animiraju nedjeljne Mise i velike crkvene blagdane. Nastupaju i na raznim prigodnim događanjima.

Večeras su nam otpjevaii tri pjesme.

BARJACI KREĆU KRALJEVI – glazbeno je razmatranje Muke Gospodnje, koje je uglazbio naš poznati bibličar Bonaventura Duda.

NE BOJ SE – prema Izajiji, poglavlje 43., oslobađanje Izraela, Biblijski tekst uglazbio Miroslav Martinjak, a tekst prilagodila Vesna Abramović.

MARIJO NA STAZI – Marijanska pjesma, omiljena u Župi, s ponosom i radošću često se pjeva, zaštitnici Župe Blaženoj Djevici Mariji od Sedam Žalosti. Pjesmu je napisao i skladao Angelik Hribar.

Srećko Blažičko i Dečki iz zipke otpjevali su pjesme Kaj pa delaš zalo dekle i Zraslo mi je jeno drevce.

Odabrane stihove interpretirala je Jasminka Jelačić Bedeniković.

„Življenju gledeti h uoči“, zbirka pjesama dr. Rajka Fureša, Zagorju je na čast, odanost i ljubav! Kroz strofe na izvornoj kajkavštini, naš Rajko dr. Fureš nam daruje svoje plemenite osjećaje, koje gaji za Kaj, pajdaštvo, Vjeru i svakog čovjeka. Pjesme pobuđuju sva osjetila, donose nam mirise samoniklog zagorskog cvijeća, šarenilo boja naših šuma i njiva, cvrkut ptica i pjev seoskih pjetlova. Na trenutak nas navodi na pomisao da u ruci držimo tu čašu krijeposnog zagorskog vinčeka, da su za stolom prijatelji, koji s nama veselo ispijaju, uz pjesmu. Osjeća se radost, istinsko življenje Zagorja, sve pod budnim okom naših Svetaca, koji nas čuvaju i jačaju, kako sa neba, tako i iz naših prekrasnih kapela, koje krase naše brege. Večeras ćete čuti tri pjesmeiz zbirke pjesama „Življenju gledeti h uoči“, interpretira ih Jasminka Jelačić Bedeniković. ZA ZAGORJE VSE!, Z JEZUŠEKOM VSIKUD!, SMEJATI SE

Izložbu je otvorio izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med., predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Na kraju se i autor izložbe prof. Rajko Fureš zahvalio svim prisutnim.

Slijedilo je druženje uz zagorski domjenak.

Pogledajte fotogaleriju:

Pogledajte 5 video zapisa s događaja: