Skip to content

Urbana ekologija ukorijenila se u svijest Osječanki i Osječana

URBANA EKOLOGIJA KAO TEMELJ SUVREMENOG ŽIVLJENJA

Boris Markuš

Uređenje bajera na Jugu 2 ili poboljšanje uvjeta u Zoo vrtu Osijek, dokazuje istinsku demonstraciju činjenice da samo združenim snagama, suradnjom, razmjenom podataka i komunikacijom, možemo stvoriti preduvjete za kvalitetnijim i urbanim životnim prostorom.  Nema drugog načina. Politika mora slušati Glas javnosti! Da, dugo sam involviran u takove priče i stoga s ponosom mogu potvrditi kako se puno toga pozitivnoga događa u Gradu na rijeci Dravi. 

Osijek je prošle godine proglašen i hrvatskim Eco Cityjem jer je među najnaprednijim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivog razvoja

Urbana ekologija ukorijenila se u svijest Osječanki i Osječana. Među velikim hrvatskim gradovima Osijek prednjači u odvajanju otpada s 51,9 posto. Zbog takove učinkovitosti, jedini veliki grad koji nije morao platiti poticajnu naknadu – svojevrsnu kaznu za sve one koji nisu prešli 50 posto. Grad odvojeno prikuplja čak 20 posto više otpada nego Zagreb, 35,2 posto više nego Split te 38 posto više od Rijeke.

Osijek je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s izgrađenom kompostanom. Zgradama u kolektivnom stanovanju dodijeljen je ekološki  certifikat. Sustavno se ulaže u gospodarenje otpadom. 

SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM urednice VENINE MARKUŠ

Raznolikost dosadašnjih objavljenih tekstova i stavova svjedoče o razvoju Grada Osijeka

Urbana sanacija

Na održanoj 11. sjednici osječkog Gradskog vijeća usvojen je prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja prostora Jug IV u Osijeku, kako bi se osigurali uvjeti za športsko-rekreacijsko preuređenje Bajera Jug II. Grad se širi a pritom ne želi ispustiti iz vidokruga brigu o ekologiji. Južno jezero nalazi se tik uz osječko naselje Jug 2. Nakon  izgradnje zdenca za prihranjivanje vodom kako bi se spriječilo isušivanje jezera, saniran je ponton a kreće se i u obnovu mostića. Do neki dan činila se to nemoguća misija, no promjenom vlasti sve je krenulo pozitivnim smjerom. Osijek u skorašnje vrijeme pretendira da dobije elitno, moderno i funkcionalno naselje. Svim građankama i građanima na ponos.