Skip to content

Životinjska bolnica u Osijeku izgradit će se do kraja godine, u ZOO vrt stigli afrički lav i crveni ris

FOTO Osječki ZOO vrt dobiva oporavilište za ozlijeđene životinje

Venina Markuš

Mladi mužjak afričkog lava star 14 mjeseci i mladi mužjak crvenog risa star dvije godine novi su stanovnici ZOO vrta Osijek

Zoološki vrt je obišao osječki gradonačelnik Ivan Radić i podsjetio kako je riječ o najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj.

– Osječki ZOO vrt prostire se na oko 11 hektara i u njega sustavno ulažemo. Za uskrsni ponedjeljak imali smo rekordan broj posjetitelja, njih preko 2000. Nastavit ćemo i dalje ulagati i životinjama osiguravati što bolje uvjete – rekao je gradonačelnik Radić.

Osječki ZOO vrt dobiva oporavilište za ozlijeđene životinje

Sljedeći tjedan dolaze alpake, a udomljeno je deset-petnaest strogo zaštićenih kornjača koje su zaplijenjene na carini u Dalmaciji, rekao je direktor osječkog UNIKOM-a Igor Pandžić. Osječki ZOO vrt dobit će do konca godine oporavilište za životinje.

Radi se o jedinstvenom projektu takve vrste u Hrvatskoj odnosno da će upravo osječki ZOO vrt biti jedini koji će imati prostor za izolaciju i smještaj životinja uključujući i prostorije veterinarske ambulante. U projektu je predviđena i izgradnja tzv. volijera za izletavanje što će omogućiti životinjama da ojačaju, razviju otpornost i koordinaciju, povrate letne i lovne sposobnosti te da se lakše vrate u svoja prvobitna staništa. Projekt ima i edukativnu vrijednost. Učenici veterinarskih smjerova će pohađati praktičnu nastavu u budućem oporavilištu. Gradit će se i nadstrešnica za potrebe smještanja dodatne opreme, hladnjače za deponiranje hrane, te vozila namijenjenih za prijevoz životinja i hrane za životinje. Cilj projekta je unaprjeđenje sustava zbrinjavanja životinja i ojačavanja zelene infrastrukture uz promicanje značaja prirodne baštine grada Osijeka kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje kompleksa oporavilišta. Osim toga cilj Oporavilišta je i da šira javnost stekne osnovna znanja o biologiji životinja i njihovih staništa, kroz podizanje svijesti o dobrobiti i zaštiti životinja i upoznavanjem prirodnog ponašanja divljih životinja. 

Od 6,5 milijuna kuna, 5,5 milijuna kuna su EU sredstava, nešto više od 900 tisuća kuna dolaze iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a samo 45 tisuća kuna investira tvrtka Unikom. Izvođač radova je tvrtka Planum-građenje d.o.o. iz Vukovara.