U tjedan dana porast novozaraženih od 19 posto – nove varijante virusa

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata utvrđeno 777 novih slučajeva koronavirusa, a uslijed rasta broja zaraženih broj aktivnih slučajeva u tjedan dana porastao je za 19 posto i broj hospitaliziranih za 18 posto, izvijestio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš

“Svatko od nas utječe na daljnji razvoj situacije vlastitim primjerom i ponašanjem, stoga je trend daljnjih porasta broja oboljelih moguće izbjeći”, rekao je Beroš na sjednici Vlade i pozvao na oprez kako se ne bi poništio dosadašnji napredak u suzbijanju bolesti, osobito zbog situacije u zemljama u okruženju.

Izvijestio je kako je dosad u Hrvatsku stiglo ukupno 408,270 doza cjepiva protiv covida-19. Aplicirane su 288.982 doze, nešto više od 158.000 građana primilo je jednu dozu, a preko 65.000 dvije doze cjepiva.

U zdravstvenom sustavu aplicirano je 73.078 doza, 10.316 zdravstvenih radnika dosad je cijepljeno s jednom dozom, a 31.381 s dvije doze.

HALMED je dosad primio 1342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva.

“Do kraja ožujka očekujemo dodatnih 335.106 doza cjepiva, te ćemo u ovom valu isporuke do kraja ožujka zaprimiti 743.376 doza cjepiva”, rekao je Beroš.

Istaknuo je kako su preliminarni rezultati serološkog istraživanja HZJZ-a na 1400 uzoraka ukazali na 25 do 26 posto pozitivnih nalaza, što ukazuje na udio građana koji su bili u kontaktu s virusom. Po završetku testa neutralizacije, koji je još u izradi, znat će se koliko je njih imuno na covid-19.

Do 5. ožujka u bolnicama je obrađeno više od 5500 post-covid pacijenata, među kojima je najviše onih s problemima respiratornog sustava. Najviše je obrađeno u KB-u Dubrava (1202), KBC-u Split (1200) i KBC-u Zagreb (730).

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako je prilikom nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja utvrđeno 269 nepravilnosti te je izdano 278 usmenih upozorenja.

“Zbog kršenja mjera propisanih odlukama Nacionalnog stožera utvrđena su 64 prekršaja te će biti podneseno 13 prekršajnih naloga i dva optužna prijedloga. Naplaćene su četiri novčane kazne zbog nepravilnog nošenja zaštitnih maski”, kazao je.

Temeljem prijave i redovnog rada policije utvrđeno je 324 kršenja mjera samoizolacije i dva kaznena djela širenja i prenošenja zaraznih bolesti. Hina

Profesor Stipan Jonjić, virusni imunolog za Dnevnik HTV-a rekao je kako je više razloga dovelo do povećanja novooboljelih, ali da je ipak najveći razlog dolazak novih varijanti virusa
  • Oni imaju drugačije osobine. Znamo da se britanski soj brže širi, a osim toga izaziva i teži oblik bolesti, pa čak i smrtnost kod starijih osoba i osoba s komorbiditetom, rekao je i dodao da tako nešto možemo očekivati i kod drugih varijanti.

Istaknuo je da virus izbjegava imunološki nadzor, a da je sreća u nesreći što znamo koje su mjere efikasne protiv svih varijanti.

  • To su mjere koje smo dosad imali i koje su bile efikasne. Ako se nastavi porast, morat ćemo o tome opet razmišljati agresivnije, jer ako se to ne napravi, bojim se da ćemo u idućim tjednima ući u žešću pandemiju.