Skip to content

Predstavljamo novu knjigu Dunje Degmečić: OD SUMNJE DO PARANOJE – svijet sumanutih ideja

Izdavačka kuća Medicinska naklada 2021. godine izdala je udžbenik „OD SUMNJE DO PARANOJE svijet sumanutih ideja“, autorice Dunje Degmečić. Udžbenik Od sumnje do paranoje svijet sumanutih ideja daje mogućnost za bolje razumijevanje sumanutih ideja, uzevši u obzir klinički, psihološki, fiziološki, socijalni i kulturni kontekst u kojem su sumanuta uvjerenja prihvaćena i održana.

Marina Đarmati

Knjiga se sastoji od sedamnaest poglavlja; pruža uvid u osnovne definicije sumanutih ideja, a zatim i u povijesne koncepte razvoja sumanutih ideja.

Opisane su vrste sumanutih ideja i razvoj dijagnostičkog entiteta sumanutog poremećaja. Nadalje, posebna je pozornost posvećena paranoidnim sumanutim idejama kao najčešćem obliku sumanutih ideja. Razlučiti što spada u normalno vjerovanje, a što ne, a što su popularne sumanute ideje i kakav je odnos između sumanutosti i emocija, također su neka od pitanja na koja je autorica prof. Dunja Degmečić u ovoj knjizi pokušala odgovoriti. Dva poglavlja knjige bave se sumanutim idejama u psihijatrijskom kliničkom kontekstu te sumanutim idejama i sumanutostima nalik na fenomene u neuroloških bolesnika. Posljednje poglavlje sintetizira dosadašnje spoznaje o sumanutim idejama i mogućnost za razvoj novih smjerova u razvoju teorija o nastanku sumanutih ideja.

Knjiga je proizašla iz kliničke prakse, a namijenjena je studentima medicine, specijalizantima psihijatrije, psihijatrima i svima koji pokazuju interes za tu tematiku.

Autorica: Dunja Degmečić
ISBN: 978-953-176-969-3
Godina: 2021.
Opseg: 120 str.
Format: 17 x 24 cm
Uvez: tvrdi

aa

SVEČANO OTVOREN DRUGI PONTA LOPUD / FOTO

SVEČANO OTVOREN DRUGI PONTA LOPUD / FOTO

Akademija Art1 day ago

JOEL COEN: SRETAN SAM ŠTO ĆU PODIJELITI SVOJA ISKUSTVA O PROCESIMA STVARANJA FILMA SA SUDIONICIMA MASTERCLASSOVA Ana Petričić Gojanović U srijedu…