Skip to content

Otvorenje izložbe Art Ecology – Art for the Oceans / foto!

Izložba fotografija i skulptura pod nazivom Art Ecology – Art for the Oceans uz drugi dio izložbe koji čine skulpture umjetnika Stephana Lupina otvorena je 21.  listopadau prostorijama Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb. Organizator izložbe je Svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) uz potporu Francuske Ambasade i Instituta.

Priredio: Miroslav Pelikan

Ispred društva Ocean Alliance govorio je Kristijan Curavić i naglasio kako su fotografije iznimne jer su nastale za vrijeme njihovih akcija čišćenja čime se javnost senzibilizira i na rad ronioca i na onečišćenje podmorja kao i na činjenicu da je za održivi razvoj našeg Jadrana  preduvjet čisto i nezagađeno more. Curavić je istaknuo: „ Ovom prilikom želim se zahvaliti Francuskoj Ambasadi i veleposlaniku Gaël Veyssière koji su podržali još jedan naš projekt i jačanje suradnje dviju država na ekološkom planu, našem podpredsjedniku Ocean Alliance-a Stjepanu Mesicu koji je otvorio našu izložbu.“

Forma umjetničke fotografije kao i skulpture Stephana Lupina čine ovaj događaj posebnim a izložbu atraktivnom. Ivana Pavlović u svom predgovoru i obraćanju prisutnima na izložbi pozvala je sve da unutar sebe probude veću emaptiju i svjesnost za sebe, druge oko sebe i prema planeti zemlji.

Projekt je vodila Vida Janeković, te istaknula da „ Art Ecology spaja ekologiju i umjetnost, koncept ćemo dalje razvijati i širiti na ostala tržišta. Tema plastike je goruća i aktulana, prema istraživanjima UN-a ako ne naprave radikalne promjene po tom pitanju, do 2050. će u oceanima i morima će biti više plastike nego riba.“

Na kraju izložbu je otvorio bivši predsjednik Stjepan Mesić inače podpredsjednik Ocean Alliancea. Otvorenje je moderirala Ida Prester na kojem su prisustvovali Jurica Pađen, Tomislav Bahorić, Boris Banović, Monika Bukovac, Fil Tilen, Robert Zuber, Patrik Cvetko, Marko Mićunović, Martina Herak, AnaMarija Žužul i brojni drugi koja podržavaju Art Ecology inicijativu.

Posjetitelji izložbe moći će kupiti fotografije i skulpture po simboličnim cijenama, a prikupljenim sredstvima OACM će nastaviti čistiti Jadransko more od plastike s ciljem postizanja da se što više toga izvadi iz mora, ali i potakne javnost da se ne stvara novi otpad koji uništava podmorje. Više pročitajte na poveznici: www.whiteflagint.com. Izložba će biti otvorena do 31.listopada 2020. godine., u prostorijama Francuskog Instituta, Preradovićeva 5 utorkom do petkom od 12-19h, subotom 10-14h.

Vida Janeković, Director of Communications and Business Development, email: vida.janekovic@oacm.group.

See also  Daniela Ratkajec: Prijelazi / Transitions

OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member)  prva je organizacija u svijetu koja je potpuno posvećena zaštiti, očuvanju i čišćenju oceana, mora, rijeka i jezera. OACM je službeno pokrenut 2013. godine od strane Monačkog princa Alberta II. koji je dobio prvu bijelu zastavu za čista morska područja, a kasnije su se inicijativi pridružili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Makedonije George Ivanov I brojni drugi.

Putem raznih inicijativa OACM na globalnoj razini radi na podizanju svijesti o važnosti problema onečišćenja vodenih površina kao što i fizički uklanja plastiku s dna (na kojem se nalazi 70% plastike).

Potrebno je više od 500 godina da se jedan komad plastike razgradi u moru. Zastrašujući je podatak (potvrđen istraživanjima UN-a) da će, ne učine li se neke radikalne promjene, do 2050. godine u oceanima i morima biti više plastike nego ribe. 

Jedna od inicijativa kojom OACM osvješćuje javnost o problematici onečišćenja plastikom je Art Ecology, inicijativa koja kombinira zaštitu oceana i umjetnost s ciljem upoznavanja šire javnosti o sada već dramatičnom onečišćenju vodenih površina kao i na općenitu promjenu ponašanja prema prirodi.