Skip to content

Članovi splitskog ogranka HKLD-a proslavili blagdan sv. Luke u Marijanskom prasvetištu na Gospinom otoku u Solinu

Blagdan našeg nebeskog zaštitnika svetog Luke Evanđelista proslavili smo u novoj crkvi Svete Obitelji u Marijanskom prasvetištu u Solinu

Inicijativa da se okupimo u ovoj velebnoj novoj crkvi (nadamo se budućoj bazilici) došla je od našeg duhovnika don Stipana Šurlina, koji je sa župnikom don Rankom Vidovićem bio dogovorio termin u popodnevnim satima i to samo za nas! Trebali smo imati dovoljno vremena za sv. misu i za obilazak nove crkve i svetišta. Ali, Corona se umiješala u naše planove i po drugi put u kratko vrijeme ‘zarobila’ don Stipana u njegovoj sobi u Bogosloviji u kojoj mora ‘odraditi’ samoizolaciju. I kad smo već mislili odustati naša tajnica, dr. Anita Strujić-Vladanović je predložila da se pridružimo župljanima na misi u 18 sati nakon koje je dogovorila da nas kroz bogatstvo umjetničkog izričaja na zidovima crkve provede naš domaćin i župnik, don Ranko. Mi smo sa zadovoljstvom prihvatili i radosno sudjelovali u euharistiji zajedno sa župljanima koji su popunili crkvu pridržavajući se svih protuepidemijskih mjera.

Nakon mise, u maniri pravog domaćina don Ranko ne samo da nas je ushićeno vodio kroz sve detalje doista impozantnog umjetničkog ostvarenja umjetnika o. Marka Rupnika i njegovog tima, nego nam je priredio pravu malu duhovnu obnovu. Najprije nam je predstavio detalje mozaika nebeskog Jeruzalema u apsidalnom dijelu crkve, iza oltara. Nakon toga smo se zajedno divili prizorima iz povijesti spasenja kojima su oslikani ostali zidovi crkve a don Ranko nam je stalno ukazivao na značenje i specifičnosti pojedinih detalja na slikama. Bila je to jedna dugačka molitva i divljenje! Na kraju nas je naš domaćin informirao o budućim projektima oca Marka Rupnika, koji će se u bliskoj budućnosti dogoditi na Gospinom otoku i u svetištu.

Don Ranku od srca hvala, crkvu smo zahvaljujući njemu ne samo vidjeli nego i doživjeli! I vraćati ćemo se! A vama, dragi naši kolegice i kolege toplo preporučamo da, kad vas put dovede u Split ili Solin, svakako obiđete našu buduću baziliku. Molitva je posebno nadahnuta kad ste okruženi nebeskim Jeruzalemom.

See also  Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Prof. dr. sc. Ivica Grković