Skip to content

Otvorene “Vesele rožice” u organizaciji Kluba Zapreščana u High Clubu

Varirajući jednostavni ali lijepi cvijet, slikar progovara o svijetu i vremenu, o istom i različitom, istodobno i uvijek

Slikarski opus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika Stjepana Katića, nije nepoznat ni kritici ni javnosti, naprotiv, njegov niz ciklusa rado je i s pozornošću viđen u mnogim muzejsko galerijskim prostorima.

Miroslav Pelikan

Pritom ističem njegove vedute, ali i zimske krajobraze, motive prije svega duboko doživljene a zatim i minuciozno izvedene u raznim tehnikama.

Ističem i atmosferu na Katićevim slikama, svečana, dostojanstvena, ali i tiha, smirena,doista spokoj, toliko žuđeni spokoj u stvarnim životima svih nas.

U organizaciji Kluba Zapreščana, 13. listopada uz Dane Jelačića, u High Clubu otvorena je izložba naziva Vesele rožice zaprešićkog slikara Stjepana Katića. Slike su izrađene u tehnici akrila na platnu velikih formata. Izložbu je otvorila tajnica Kluba gospođa Biba Petreković. Poštivajući aktualne mjere Stožera otvorenju su prisustvovali poznati zaprešićki umjetnici i djelatnici u kulturi i članovi Kluba Zapreščana: Krešo Vlahović (slikar), Dragutin Perički-Piki (slikar), Branka Laljak (književnica), Dražen Mufić (novinar) i drugi.

Nedavno je slikar dovršio vrlo zanimljivi ciklus Vesele rožice, riječ je o akrilima na velikim formatima plana (100 x 180 cm) s temom skupina cvjetova ili cvjetnim sagom, suptilni bijelo crveni cvijetovi, s ponekim žutim, izvijaju se iznad zelenila stabljika, posve primireni ili s tek ponekim pomakom, pomalo povijeni.

Iako se na prvu čini kako je pred nama mnoštvo istoga, ne, svaki je cvijet zaseban, samosvojan, jedinstven, egzistirajući u moru slično različitih struktura tvoreći privlačni, gotovo idilični dojam.

Promatrajući niz velikih formata akrila na platnu Stjepana Katića, doživljavamo osjet nesvakidašnjeg okruženja, magičnog i mističnog.

Varirajući jednostavni ali lijepi cvijet, slikar progovara o svijetu i vremenu, o istom i različitom, istodobno i uvijek.

Njegovi cvjetni akrili ostavljaju dubok dojam na gledatelja, svojim arkadijskim mirom i odmjerenim, fino izbalansiranim kolorom.

foto: Dražen Mufić