Dražen Šimleša: Kako potrošiti svijet – mala škola ratova za resurse / Pročitaj knjigu!

Dražen Šimleša u knjizi Kako potrošiti svijet: mala škola ratova za resurse osebujnim stilom i na duhovit način, a uz vrlo konkretne i opsežne podatke i analize, govori o aktualnim problemima u svijetu, pokrivajući teme kao što su ratovi za resurse i kapitalizam, koji je svijet doveo u još jednu krizu kojoj se ne nazire kraj. I dok moćnici zadovoljno trljaju ruke svaki put kada skoči cijena nafte, siromašni samo postaju siromašniji, a svaki privid sigurnosti koju kapitalizam navodno nudi nestaje kao da nikada nije ni postojao.

Pročitaj knjigu!

Svi smo mi žderači planete, a naš je potrošački način života zupčanik koji pokreće sustav i osigurava stalan rast. Međutim, rast ne može postojati zauvijek te nakon njega dolazi nagli pad, koji se nikada nije odrazio na život moćnika, nego na najniže slojeve društva. Oni to zovu ekonomskim krizama, a za nas ostale to je katastrofa na svakodnevnoj razini. Svijet je u ratovima za resurse, a sukobi na Bliskom istoku, na kavkaskom području, baš kao i traženje novih neprijatelja, pokušaji su osiguravanja toliko željenih energenata koji pokreću sustav. U tom globalnom kaosu, jedini terorizam koji predstavlja stvarnu prijetnju jest onaj kapitalistički.

Dražen Šimleša – Rođen 1976. u Bjelovaru. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Glavno područje njegova rada su globalizacija, permakultura, ekonomija i održivi razvoj. Trenutno na Institutu vodi trogodišnji projekt iPRESENT – Installation Project for REsearch about Social ENTrepreneurship. Autor je brojnih knjiga i znanstvenih studija. Koordinator je programa Centar znanja za društveni razvoj – područje održivog življenja i razvoja permakulture u udruzi Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Upravitelj je Zadruge za dobru ekonomiju.

Objavio: Dobra ekonomija (2016); Ekološki otisak : kako je razvoj zgazio održivost (2010); Kako potrošiti svijet : mala škola ratova za resurse (2008, 2013); Zeleni alati za održivu revoluciju (s Brunom Motikom, 2007); Četvrti svjetski rat : globalni napad na život/Drugačiji svijet je moguć : priče iz našeg dvorišta (2006, 2008); Snaga utopije : anarhističke ideje i prakse u drugoj polovici 20. stoljeća (2000, 2011).

elektronickeknjige.com