Krešimira Gojanović – slike i crteži iz ciklusa “Anima mundi” / virtualna izložba

Novi ciklus crteža i slika mr. art Krešimire Gojanović pod nazivom ”Anima mundi” predstavlja svojevrsnu sublimaciju osobnog kreativnog iskustva, koje objedinjuje likovno – dnevničke zapise…

Od početka pandemije korona virusa, sa kolegama iz udruge HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” priređujemo različite virtualne izložbe. Neke tzv. ‘realne’ izložbe već smo morali odgoditi zbog nastale situacije, pa tako i moju planiranu samostalnu izložbu crteža i slika u Galeriji InArt u Zagrebu, koja se trebala održati krajem ožujka 2020. i zato će postav te izložbe biti prikazan virtualno.

Moj novi ciklus crteža i slika pod nazivom ”Anima mundi” predstavlja svojevrsnu sublimaciju osobnog kreativnog iskustva, koje objedinjuje likovno – dnevničke zapise, gdje se u postmodernističkoj paradigmi miješaju različiti stilovi i posmatračke perspektive, kao i simboličke interpretacije mojih realnih i/ili imaginarnih putovanja u potrazi za ”animom mundi”, kroz procese konstrukcije i de-konstrukcije, sa ciljem da povežem osobno i univerzalno, svakodnevno i nedokučivo.

Tu se radi i o izvjesnom alegorijskom putovanju ili ”hodočašću”, gdje se u susretu sa prirodom, onom unutarnjom, uronjenom u nesvjesnom, kao i onom vanjskom koja nas okružuje, istražuju psihički sadržaji koji utječu na naš doživljaj identiteta, kao i njihova fluidnost i pretapanje u različitim vremenima i prostorima.

Umjetnik kao moderni ‘šaman’ u tim procesima kreativne potrage, kroz sintezu mitskih dimenzija prošlosti, suvremenih urbanih legendi, ali i osobnih iskustava u transcendiranju svakodnevice traži skrivene znakove, jednu univerzalnu esenciju života, kako bi je protumačio jednako sebi, kao i drugima. Novi ciklus ”Anima mundi” se ponešto razlikuje od mog zadnjeg ciklusa crteža, ”Saturnova djeca”, no i dalje me intrigira povezivanje arhetipova, ljudi i životinja, drevnog i suvremenog.

Kroz osluškivanje budućih trendova u suvremenom društvu, naslućuje se i sve veća potreba za redukcijom i pojednostavljenjem života u moru informacijske prezasićenosti, za povratkom prema nekim osnovnim načelima suživota čovjeka i prirode, potraga za ”dušom svijeta” ili dubljim smislom i nadahnućem. Ta potraga nije linearna i nikad ne završava, već kroz crtež priča priče o zaboravljenom vremenu Jedinstva i ponekad nužnom eskapizmu koji utišava nemir svijeta, da bismo otkrili nove svjetove u sebi. (Krešimira Gojanović)

Slike i tekst: Krešimira Gojanović / Zagrebački likovni umjetnici