Uvedimo odmah u Hrvatsku drakonske mjere i spasimo Hrvatsku! Ne čekajmo! To je virus koji je prevario i znanstvenike i političare!
Nemojte napraviti istu grešku kao Italija, ne podcjenjujte opasnost
Roberto Burioni jedan je od prvih talijanskih znanstvenika koji su zvonili na uzbunu zbog epidemije koronavirusom, no isprva su ga rijetki slušali
Sada cijelu Europu upozorava da ne napravi istu pogrešku.
“Ne podcjenjujte opasnost. Italija je to činila tjedan dana, neki su to nazivali gripom, jedan je nepromišljeni liječnik rekao da će se stvar ispuhati za koji tjedan”, rekao je Burioni u razgovoru za agenciju dpa.
Burioni (57), profesor mikrobiologije na milanskom sveučilištu San Raffaele, najpoznatiji je talijanski virolog. “Nažalost, još od vremena Julija Cezara ljudi vjeruju u ono što žele da se dogodi”, rekao je.
Nakon što su Španjolska, Francuska i Austrija krenule talijanskim putem uvođenja drakonskih mjera ograničenja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Europa mora učiniti isto.
“Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao Europske unije?”.
Jedna zemlja može drakonskim mjerama suzbiti virus, a onda opet postati zaražena jer neka susjedna to nije učinila, kaže Burioni te dodaje da je u cijeloj Europi potrebno uložiti maksimalan napor.
Kasno ‘paljenje’ Talijana
Burioni se slaže s odvažnom izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel po kojoj bi se koronavirusom moglo zaraziti 60 do 70 posto populacije. “Znajte da je ovo novi virus za koji nema imuniteta”, naglašava liječnik.
Zaprepašten je britanskom odlukom da pusti virus da se slobodno kreće populacijom i da štiti samo najranjivije.
“To mi je neshvatljivo. Govoriti o ‘imunitetu krda’ u vrijeme kada nema cjepiva i kada ne znamo hoće li zaraženi nakon ozdravljenja steći imunitet…, to je neshvatljivo”.
A što je s očekivanjima da će toplije vrijeme pomoći u suzbijanju epidemije?
“Nemojte se kladiti u to. O tomu još jednostavno ništa ne znamo”, odgovara Burioni.
Prije nego što je stekao ‘jesam li vam rekao’ ugled u borbi s koronavirusom, Burioni je postao poznata figura u Italiji zbog javne borbe s protivnicima cijepljenja.
Prošli je mjesec mahnito tvitao protiv svojih sunarodnjaka koji su se još grlili na trgovima i na plažama, potpuno ignorirajući rizik od širenja Covida-19.
“Sad su se napokon probudili, ali za to im je trebao nered u koji smo zapali”.
Na drugu stranu ulice
S više od 25 tisuća oboljelih i više od 1800 umrlih, stopa smrtnosti u Italiji kreće se oko sedam posto, što je dvostruko više od globalnog prosjeka.
Burioni to objašnjava strukturom talijanskog društva u kojemu je više starijih i više socijalno aktivnih.
Sada je tomu došao kraj jer je u Italiji sve zatvoreno, a ljudima je rečeno da ne izlaze iz kuća.
“Ne znamo kada će biti bolje. Situacija se još razvija. Radimo sve što moramo raditi i nadamo se da ćemo za koji dan vidjeti rezultate”, kaže Burioni.
Naglašava da se potrebno pridržavati ograničenja, a ponekad je potrebno i više od toga. Odlazak na trčanje, primjerice, nije strogo zabranjen, “no sada uistinu za tim nema potrebe”.
A kako se on ponaša? “Ako vidim nekoga na nogostupu, prijeđem na drugu stranu ulice. Držim se na dva metra od ostalih i ne koristim javni prijevoz”.
I premda je šef talijanske civilne zaštite Angelo Borrelli preporučio da se osobni kontakti reduciraju i u obitelji, Burioni kaže da je još uvijek ‘okej’ privinuti se uz nekoga u kući. “Ipak, nemojmo pretjerivati.” H
- Snježne grude🎄Božićni kolačići bez jajaSastojci:125 gr. maslac2 žlice šećera u prahulimunova korica 🍋10 gr. vanilin šećerprstohvat soli200 gr. Brašno5 gr. prašak za pecivo100 gr. džem od marelica30 gr. orasi ili bademi50 gr. šećer u prahu
- Dombais i sinoviOtkako je rođen njegov jedini muški nasljednik, Charles Dombais zanemario je svoju kćer Florence Mlada djevojka provela je rastrgano djetinjstvo, između oca koji je živio samo za sina i svog brata Paula, krhkog zdravlja, ali kojeg obožava više od svega. S Christopheom Malavoyem, Déborah François, Lolom GiovannettiAutori: Aleksandr Adabashyan, Laurent Jaoui
- Možete ih sami napraviti, bolje nego u slastičarniciSastojci:jaja: 3 komšećera: 120 gulje: 50 mlmlijeko: 120 mlbrašno: 200 grprašak za pecivo: 12 grlimunova korica: 10 gsok od limuna: 10 mlsok od naranče: 80 mlvrhnje za šlag: 300 mlšećer u prahu: 50 gsok od naranče: 100 mlkaramel sirup: 10 ginstant kava: 15 gtopla voda: 50 mlled: 30 gmlijeko: 100 mlsok od naranče: 500 mlšećera:… Read More »Možete ih sami napraviti, bolje nego u slastičarnici
- Recept za božićne breskviceDjelimo s vama recept za najukusnije breskvice ikad. Recept je više puta provjeren i podijeljen i svi su imale same pohvale U nadjevu je marmalada od marelice, a idealno je staviti pekmez od šljiva. Nadam se da će Vam se recept svidjet i da ćete ga podijelit s ostalim najmilijima i prijateljima! Sretno svima i… Read More »Recept za božićne breskvice
- Božićna poruka Mons. Dražena Kutleše, nadbiskupa zagrebačkogZagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša uputio je na Badnjak, 24. prosinca 2024. godine, božićnu čestitku posredstvom elektroničkih medija Nadbiskup je u čestitci istaknuo kako je božićno otajstvo sažeto „u jednostavnom prizoru: „Novorođenče povijeno, gdje leži u jaslama.“ Taj znak, o kojemu govori evanđelist Luka, svjedoči o trenutku kada je vječni Bog došao k nama u… Read More »Božićna poruka Mons. Dražena Kutleše, nadbiskupa zagrebačkog