Skip to content

Kod nas strože mjere ako se situacija s koronavirusom u Italiji ne smiri

S obzirom na porast broja smrtnih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije s koronavirusom u Italiji, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u ponedjeljak da će, ukoliko se situacija i Italiji ne smiri, razmotriti uvođenje strožih mjera

U Italiji je od nedjelje novih pet smrtnih slučajeva – bilo ih 29 a danas su ukupno 34 umrla te 566 novoobojelih u 24 sata. U ponedjeljak je bilo 1694 oboljelih u odnosu na jučerašnjih 1128.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunosav Capak upozorio je kako situacija u Italiji nije dobra jer se bolest eksponencijalno širi.

“Ukoliko se bolest nastavi širiti tako brzom bit ćemo prisiljeni uvesti i neke strože mjere. O tome se dnevno diskutira na našem kriznom stožeru i kad zaključimo da situacija zahtijeva strože mjere mi ćemo ih donijeti”, kazao je Capak.

Iz Stožera su uputili apel građanima da se pridržavaju mjera prevencije, pranja ruku i samoizolacije jer na taj na čin čuvaju svoje zdravlje, svojih obitelji i suradnika te ostalih građana.

U ovako promjenjivim okolnostima koje se bilježe iz sata u sat, rekla je voditeljica Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Maja Grba Bujević, mijenja se sve pa tako i preporučene epidemiološke situacije.

“Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi, jer ukoliko se nastavi trend s epidemiološkom situacijom u Italiji razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera u kojim će se, između ostalih, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja”, poručila je Bujević.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je kako u Hrvatskoj osim već zabilježenih sedam slučajeva zasad nema novog pozitivnog na koronavirus. Dosad je testirano 206 uzoraka, još je desetak je u testiranju, a pet do šest uzoraka se očekuje za testiranje, kazala je.

Svi hospitalizirnai bolesnici su dobro, a dvoje prvooboljelih z Rijeke još uvijek ima temperaturu.

Na konferenciji za novinare Hrvatski crveni križ je predstavio letak koji govori kako pravilno, redovito i često prati ruke, a napravljen je u suradnji s HZJZ-om i po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Autorica: Tamara Marinković. HINA