Povorkom 500-tinjak europskih i hrvatskih zvončara u susjedstvu Čavle, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture započinju Festivali susjedstva

U susjedstvu Čavle, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, ovog će se vikenda, od 7. do 9. veljače održati Zvončarska simfonija čime započinje program Festivali susjedstava. Prvi je to od niza festivala susjedstava koji će se tijekom 2020. godine održati u mnogim drugim mjestima diljem Primorsko-goranske županije.

„Drago mi je da Festivale susjedstava otvaramo s našom tradicijom i da možemo pokazati svu raznolikost našega kraja“, rekao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije koja je važan partner u programskom pravcu 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Zvončarska simfonija

Zvončarska simfonija započinje u nedjelju, 9. veljače u 12 sati okupljanjem ispred OŠ Čavle nakon čega će povorka zvončara krenuti Ulicom Čavja do Trga hrvatskih branitelja u Čavlima. U isto vrijeme, također u 12 sati na Trgu hrvatskih branitelja će se održati protokolarni dio Otvorenja Festivala susjedstava.

Povorku od 500-tinjak zvončara predvodit će Karlovački bubnjari, na čelu povorke bit će njemački partneri iz susjedstva Čavle, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, dok će za začelju biti domaćini, Grobnički dondolaši. U povorci sudjeluju još i Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske. Njima će se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružiti i Meštar Toni te ovogodišnja kraljica Dora Pilepić, a duž trase zvončare će predstavljati voditelji na čak tri pozornice.
Nakon povorke, na Trgu branitelja s početkom u 16 sati bit će izvedena jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika i gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića kao i samih zvončara te Karlovačkih bubnjara. Riječ je o svojevrsnoj jazz improvizaciji koja spaja glazbu, ritam i zvona, audio-vizualni doživljaj koji glazbu pretvara u obredni ritual. „Bit će to jedan duet bubnjara i zvončara“, istaknuo je Majstorović.

„Osim što smo se povezali sa našim susjedima iz zemalja članica Europske unije, izuzetno mi je drago što je programski pravac 27 susjedstava okupio lokalnu zajednicu koja će se, nadam se, kroz ovaj program osnažiti i nastaviti djelovati i nakon što 2020. godina završi i to je veliko naslijeđe ovog projekta“, rekla je direktorica RIJEKE 2020, Emina Višnić.

A ponos što upravo susjedstvo Čavle otvara program Festivala susjedstava nije skrivala načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. „Ovaj projekt donio nam je jednu divnu energiju koja će se, vjerujem, održati i tijekom cijele godine, a i nakon toga“, kazala je Cvitan Polić.

Maškarani Platak

Dan ranije, u subotu, 8. veljače od 11 do 15 sati održat će se tradicionalna manifestacija Maškarani Platak na kojoj sudjeluju Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Jušto oženjeni – Just Married, Škrljevske maškari, Gornji kraj – Crikvenica, Karnevalska grupa Pom-F-Ri, Pikići, Lahko ćemo, Prijatelji/Amici, Grobnički dondolaši te njemački partneri susjedstva Čavle, zvončarska grupa Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada.

Povorka će krenuti u 12 sati ispred Malog doma na Platku, završit će ispred Velikog doma gdje će za sve sudionike biti organizirane animacijske igre. Najboljima će se dodijeliti i medalje, posjetitelje će od 18 sati zabavljati Frula Band, a u večernjim satima zabava će se preseliti u Dom kulture Čavle gdje u 21 sat započinju maškarani tanci.

Također u subotu, 8. veljače će se u organizaciji udruge Čavjanske maškare i Automotodroma Grobnik održati Grobnički međunarodni Maškarani autorally koji će započeti u 12 sati na adresi Čavja 31.

Izložbe u popratnom dijelu programa

U Domu kulture Čavle, 3. veljače otvorena je izložba Tradicijske maske Europe autora Nikole Kolje Vrančića i Marine Vrančić koja se sastoji od osamdesetak figura, a sve su obučene u autentičnu robu zvončara. Na istom mjestu može se pogledati i izložba radova djece iz Dječjeg vrtića Čavlić kao i izložba fotografija Grobničkih dondolaša kojom se obilježava 20 godina postojanja udruge.

U petak, 7. veljače u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik s početkom u 17 sati otvoriti će se izložba „Europski umjetnici na Grobniku“ koja će predstaviti radove 50-ak umjetnika iz Europe koji su boravili na Grobniku.

Besplatan prijevoz iz Rijeke u Čavle

U nedjelju, 9. veljače u organizaciji RIJEKE 2020 bit će organiziran besplatan prijevoz za građane iz Rijeke do Čavli i natrag. Autobus će voziti u dvije ture – polazak iz Rijeke bit će u 10:20 i 11:20 sati, dok će povratak iz centra Čavli u Rijeku biti u 17:15 i 18:15 sati. Polazak autobusa bit će sa Jelačićevog trga u Rijeci.

Preregulacija prometa u nedjelju, 9. veljače

Zvončarska simfonija u nedjelju 9. veljače 2020.g. održava se na dijelu cesta D3 i Ž5055, pa će se sukladno tome u periodu od 10.30 do 16 sati zatvoriti dijelovi ovih prometnica, a promet će se preusmjeriti na alternativne pravce.  
Predviđeno je zatvaranje dijela ceste od Benzinske crpke INA Čavle do Dječjeg vrtića Čavlić.

Korisnici  državne ceste  D3 koji dolaze i odlaze iz udaljenijih gradova i naselja u tom se periodu usmjeruju na  alternative pravce (prije svega AC Rijeka – Zagreb).
Parking za posjetitelje nalazi se kod groblja Cernik i ispod mosta Cernik.

Lena Stojiljković

 • Mauro Stipanov – Jungla života
  Mauro Stipanov izlagao je u galeriji Kortil 2016. godine izložbu pod nazivom Introspekcija. Izložba je problematizirala smrtnost i prolaznost kroz posvetu talijanskom pjesniku, esejisti i filozofu Giacomu Leopardiju (1798. – 1837.) te preko 400 izloženih slika lubanja postavljenih na zidove galerije od poda do stropa.  U utorak, 18. veljače 2020. … Read more
 • Lj. Krmek – MAJKA
  MAJKA I. Čovjekovo gibanje od rođenja do smrti, zajedno sa svim što ga okružuje, zove se prostor i vrijeme. U stanovitom prostoru i baš u ovo vrijeme gibamo se i mi. Sva naša nastojanja čine život ovakvim kakav uistinu jest. Njegov smisao i njegovo okruženje uvelike ovisi o nama samima, … Read more
 • Sveti Vlaho branitelj Dubrovnika
  Dragi svi u, koliko toliko našoj, Domovini i dijaspori, Vi, što Dubrovnik osjećate, kao ”Grad u Srcu” Autor: Marko Mujan Grad za kojega su oduvijek, ali i nedavno, najbolji nam sinovi, svoje živote polagali, a preživjeli, za one golgote, krv i znoj prolijevali… Izražavam bojazan, što bi se dogodilo s … Read more
 • Splitska studentska sekcija na vikendu u Dubrovniku
  Studentska sekcija splitskog ogranka Hrvatskog katoličkog liječničkog pod duhovnim vodstvom don Stipana Šurlina uputila se u petak, 14. veljače na izlet u Dubrovnik. Kiša na početku puta nije sprječavala da radosni duh zajedništva ispuni naš put. Dodatan motiv koji smo uzeli u obzir prilikom odabira mjesta za izlet je činjenica … Read more
 • Mali i veliki superjunaci pohodili Slobodnu fašničku republiku
  Nedjeljno prijepodne 194. Samoborskog fašnika bilo je u znaku najmlađih maski. Šarenu kolonu i razigrane nastupe na središnjoj pozornici došlo je pogledati i podržati mnoštvo svijeta koje se natiskalo na Trgu fašničkih velikana. Uvod u ove dječje spelancije bila je pjesma Dječjeg zbora Smješak koji su nastupili kao Super junaci, … Read more
 • ACROBAT PORTFOLIO TASTING
  Acrobat Portfolio Tasting međunarodna poslovna vinska smotra održana je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn koja je u Zagreb dovela neka od najznačajnijih imena svjetske vinske scene Tako su u centru Zagreba svoja vina osobno predstavili i sami vlasnici tih ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Roberto Voerzio, jedan od … Read more