Skip to content

Cean – Festival “Blistava Hrvatska” u sklopu „7. Balkanskog proljeća”


 

Slavlje umjetnosti i kulture

 
"Blistava Hrvatska" je jako posjećen i privlačan festival koji, ponajprije, obnavlja sjećanja na rat zahvaljujući Laurentu Porée, utemeljitelju "Balkanskog proljeća" i Christopheu Chiclet, predsjedniku "Balkans -Transit". Manifestacija se održava u normadijskom gradiću Caenu i okolici do 10. lipnja.
 
Od prošle godine, oblasni literarni domen Normadije poziva autore iz jugoistočne Europe: od Hrvatske do Turske, preko Bosne i Hercegovine i Moldavije. Dvojica pomenutih aktivista su ostvarili raskošan program i organizirali mnoštvo kulturnih i zbavanih događaja u Caenu i oblasti, koje su klasirali po domenima.
Od slijedeće godine, kada Hrvatska postane člancom EU, započet će još jedna akcija očuvanja memorije, neophodna budućim generacijama. Festival će se organizirati svake godine, a ne svake druge, kao dosada. Cilj mu ostaje isti: otkriti svijetu kulturne, društvene i političke aktualnosti, cijele jugoistočne Europe. U Normandiji smatraju kako su djelatnosti neophodne: "Treba pomoći susjedima, najprije onima koji žele i znaju sa drugima dijeliti osobne vrijednosti" – ističu. Neophodno je približiti i učiniti vidljivim sve kulturne aspekte što dozvoljavaju upoznavanje vrijednosti sekularnih raznolikosti, populacija koje su preživjele sukob.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Unesco-a, a glavna direktorica, Bugarka Irina Bokova  osobno sudjeluje u pothvatu, podvlačeći: "Više od desetljeće, umjetnici iz jugoistočnog dijela Starog kontinenta susreću se u Normandiji, na kulturnom skupu "Balkansko proljeće" Festival je veličanstven poziv otkrivanja kreativnosti i same oblasti, istinskog kulturnog mozaika i raskršća civilizacija. Manifestacija je  savršena prilika brojnim profesionalcima, cineastima, autorima, glazbenicima da se zbliže ili obnove nekadašnje spone, zajedničkim  djelatnostima. Ove godine je Hrvatska u centru pozornosti. Njezini umjetnici svjedoče i pokazuju svu vitalnost oblasti. Imamo zadovoljstvo vidjeti i slušati Becarac ili pjev "ojkanje", upisan na Unescoovu listu nematerijalnog, svjetskog kulturnog naslijeđa. Bila sam u Poreču, na Forumu mladih za kulturno historijsku baštinu svijeta i zabilježila polet i privrženost kulturi, baziranoj na dijalogu i napretku. Unesco im pomaže u stvaranju kreativne mreže, koja će se proširiti na cijelu oblast".

 
Mio Vesović                                                  Igor Hofbauer

Događaj je pozdravio i gradonačelnik Caena, Philippe Duron, ujedno poslanik iz Calvadosa :"Festival, postao neizbježan u Normandiji jer predlaže susrete s umjetnicima koji čine kulturnu i intelektualnu aktualnost Hrvatske, predstavljajući identitet zemlje. Glazbenici, autori, redatelji, fotografi, likovni umjetnici … postoje u naciji kao naslijednici tisućljetne kulture, nadahnute slavenskim, venecijanskim i austrougarskim civilizacijama. Grad Caen, partner festivala, slijedi osobne veze sa Balkanom i Srednjom Europom, materijalnim i financijskim osiguranjem pod nadležnosti francuske, nacionalne komisije, pri Unesco-u. Skup se upisuje u duh velikih caenskih svečanosti, poput "Prolaznih svjedoka", "Les Boréales", "Nordik Impakt" ili "Plesova drugih podneblja". Zahvaljujući njima ispoljavamo volju i želju za otkrivanjem drugačijih načina plesa ili kulture, otvaramo se svijetu i upotrebi novih umjetničkih oblika".

U okviru festivala i suradnji sa galerijom "Kustosica Dvori", Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Petar Dabac, Ana Opalić, Ivan Posavec, Jasenko Rasol i Mio Vesović, svi rođeni izmedju 1942. i 1975. godine, fotografijama otkrivaju današnju stvarnost Hrvatske. Jakom visualnom izražajnošću, pokazuju raznolikosti jedne kulture, u zadnjih 30 godina. Ističu promjene društva ali i evoluciju umjetničkog pristupa autora. Organizirana je i projekcija filmova pod nazivom "Europa u mom domu" pa se zapadni Balkan osvjetljuje drugačijom svjetlošću, od već tradicionalnog poimanja da je oblast europsko "bure baruta". Normandijci, uzvanici i brojni turisti mogu uočiti i razumijeti renesansu podneblja, što dobija nova bogatstva i izvore razvitka. Redatelj André Bosuroy je predstavio dokumentarac "Balkan kod mene". Posjetio je Albaniju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Srbiju i Tursku otkrivši sve nijanse i finese, te mnogima nepoznate Europe, zahvaljujući studentima "Erasmusa" što su se dragovoljno, pretvorili u reportere.
 
Sjene prošlosti
 
Mirko D. Grmek, hrvatsko-francuski liječnik, ujedno historičar biomedicinskih znanosti i bolesti, istražuje i izučava njihove odnose, otkrivajući medicinu kao aktivnost ovisnu od više disciplinarnog teorijskog izučavnja koncepcija, koje se oslanjaju na prošlost i sadašnjost. Sudjelovao je u nekoliko diskusija o historijskoj metodi, pomoću koje ocjenjuje rat kao "društvenu bolest". U  razgovorima je sudjelovala  Louise Lambrichs, doktorica književnosti i profesorica pariškog Instituta političkih znanosti, spisateljica i esejist. Zajedno sa dr. Grmekom 2005. godine, objavila je knjigu pod nazivom "Nikada više nećemo vidjeti Vukovar", kod izdavača Philippe Ray. Pridružio im se i Gérard Lambert, liječnik i znanstveni novinar.
Sudionik prvog "Kino-cabareta", bio je Vladimir  Kanić. Objektiv mu je ujedinjavanje kreatora sa govornicima i suradnicima, neophodnim za ostvarivanje filmskog djela: redatelja, inženjera zvuka, direktora fotografije, montažera, ikonografista, glumaca, prevoditelja i kostimografa. Oformljene su ekipe, koje su na suptilan i dinamičan način,  stvorile nove projekte, pokusavajući  riješiti i materijalne zahtjeve. Svaki projekt se uobličio oko jednog cineaste, a produkcija "Films du Cartel" je kao i ranije, zahvaljujući stečenom iskustvu predhodnih akcija, pomogla ostvarivanje filmova, uvjerena u njihov kvalitet i inoviranost.

 
Matija Ferlin                                                 BADco

U raskošnom zdanju crkve "Saint Nicolas", Ivana Franke i Ivan Ladislav Galeta, umjetnici različitih generacija, ostvarili su dialog posvećen arhitekturi crkve. Profesor na zagrebackoj ALU, Galeta je dobitnik francuskog ordena Viteza umjetnosti i književnosti. U caenskoj crkvi je ostvario zanimljivu postavku tepiha od pepela i oscilirajućeg cirkulara, što pravi elipse. Ivana Franke, 28-godišnja Zagrepčanka nastanjena u Berlinu je nakon završene ALU, išla na usavršavanje u Japan, New York i Berlin gdje redovito izlaže, jednako u Veneciji i Hrvatskoj. Napravila je kompleksnu, arhitektonsku strukturu, zahvaljujući dometima suvremene geometrije. Orgnizatori su predstavili  alternativne umjetnike, hrvatske scene pa je grupa "The Bambi Molesters" nastupila u caenskom "Cargu". U suradnji sa Festivalom Performacije, nacionalnom brestovskom scenom "Quartz" , Koreografskom nacionalnom centru iz Caena i 7. izdanjem "Balkanskog proljeća", u gradskim Hallama publika je upoznala mlade hrvatskoe koreografe: Nikolinu Pristas dobitnicu priznanja "Hooge Huysen" što je pokušala jazavcu objasniti suvremeni ples, dok je Matija Ferlin, nekadašnji plesač Sashe Walka, dočaravao duh nesvjesnog djeteta. Željko Zorica je ostvario video u kome čuveno platno "Eugènea Delacroix "Sloboda vodi narod" dialogira – sa vojnikom Ryanom! Od 4. do 31. svibnja, u Artoteci se otvara "Muzej slomljenih srca", smjela koncepcija  Olinke Vištice i Dražena Grubišića, na hrvatskom jeziku. Oni su često putovali s eksponatima, posvuda uporebljavajući velike kolekcije, obojene osobnim iskustvom, lokalne historije i kulture, uspijevaju postići svemirski model otkrića nas samih, kao i osjećaj udobnosti.

Ovih dana, Zagrepčanka Asja Srnec Todorović, čija su djela predstavljena u Hrvatskoj ali i Engleskoj, Francuskoj ili Njemačkoj, obradila je sa trupom "La Male Herbe" realizaciju djela "Disi", sa Françoise Labrusse u glavnoj ulozi. Predstava analizira  sredinu nagriženu unutrašnjom nesigurnošću. Uredila je scenu u kino dvorani "Lux".


The bambi molesters

Na istom mjestu je predstavljen je i film Angeline Jolie, "U Zemlji krvi i meda", dok će Igor Hofbauer pokazati osobne ilustracije u gradskoj galeriji "Oh", od 4. do 31. svibnja. Također će napraviti i retrospektivu umjetničkih postera, programa, crteža kao i zidnog platna, urađenog za izložbu. Hrvatski i srpski crtači stripa, predstavljaju nezavisna djela, nadahnuta stvarnosti, od 4. svibnja do 8. lipnja u caenskoj, Centralnoj biblioteci. Svi su već sudjelovali u grupnoj knjizi,"Stripovi". Među njima su Dunja Janković, Igor Hofbauer, Saša Mihajlović ili Wostok. U Scriptorumu gradske općine izlaže se retrospektivno djelo Igora Kordelja. Postavku će vidjeti i stanovnici gradića Lisieux, od 4. do 29. rujna, nakon završetka festivala "Blistava Hrvatska".

 
Sve bilo je i biti će glazba
 
U gimnazijama "Jeanne d’Arc" i "Camille Claudel", fotograf Guillaume Robert, upravo predstavlja izložbu pod nazivom "Balkan sada" pokazujući oblast kao sredinu u pokretu, što odlučuje o osobnim izborima" – kako sam ističe. Razumljivo je da su zbog još uvijek postojećih netrpeljivosti, izvjesni namjerno podređeni prošlosti.*
Upriličena je i "Vecer tri B: od Bartoka do Balkan Beata" u caenskom "Studiju 41". Radi se o akustičnom koncertu klasičnih i nacionalnih obilježja, što ih predstavljaju duo "Voi, Voi"  i ansambl "Pantaagrutair" što interpretira Ligetija, Janaceka i Farkasa. Kvintet Minor Mandy  izvodi glazbu "klezmer". Grupa "Schyzodrome", u prvi plan stavlja tekstove na slavenskim ali i izmišljenim jezicima, na posjećenim "elektro" koncertima. Ujedno pripremaju novi album. a već su nastupali u Parizu, Toulouseu i normandskom festivalu "Chauffer". Zagrepčanin Damir Očko i Marko Tadić iz Siska, u caenskom ESAM-u pripremaju izložbu što će trajati od 14. svibnja do 15. lipnja. Postavku podržava "Transat vidéo". Nanovo u centralnoj Biblioteci, Drago Jancar, prošlogodišnji dobitnik Europske književne nagrade raspravljati će sa moldavskim kolegom Sanvatie Bastovoi o književnim stremljenjima u oblasti.
Poznati šef Stephan Macci, 2. lipnja organizirat će u "Hrvatskoj krčmi" posebnu gozbu, najavljenu kao "veliki gastronomski događaj".Tako će publika i turisti moći probati sir sa Paga, med i prirodne proizvode. Slavni radio kroničar Dominique Hutin, urednik jako slušane emisije "Probaćemo", otkrit će hrvatski način spremanja svečanosti i raznovrsna jela, koja je kušao prilikom zadnje posjete Hrvatskoj, u koju često putuje, zahvaljujući Državnom uredu!. Gastronomski susreti se održavaju u caenskom "Pressoiru".
U okviru postavke "Svjetlosno oduševljenje", Julie Amselem, u suradnji sa Muzejem Normandije, organizira kulinarski atelje pa će posjetitelji ako žele, moći sami kuhati hrvatske specijalitete i najraznovrsnija jela.


Voivoi

Početkom lipnja će se predstaviti "Tambura band – Svita" u gradskom teatru. Uočeni kao nadareni i iskusni, "Svita boys" su poznati bečkoj i budimpeštanskoj publici. Francuska ih, upravo, otkriva. Nastupice 9. lipnja, u okviru "18. Noći glazbe i kuture". Kompanija "Room 100" pokazala je "Tjelesno modeliranje", cirkusku predstavu pod vodstvom Jakova Labrovića u Cherbourgu. Originalnu glazbu komponirao je Davor Gozde dok je Antonia Kuzmarić ostvarila kostime  i pomogla scenografiju. Prije dvije godine dobili su priznanja kao najušpjesniji stvaratelji i mladi talenti. Predstavlja se i mnoštvo klapa : "Cakulone"," Ikson", "New Gondoliers" kao i Renzo Bô, s uzvanikom Zoranom Sčekićem, koji je glazbenu Akademiju zavrćio u Gratzu. Neće izostati ni nastup Ane Kap, predviđen 26. svibnja u Médiateci Colombelles. Na zajedničkoj svečanosti u Hérouville Saint Clair nastupa i Taraf Tukur sa svojim, čuvenim fanfarama. Velibor Čolić iz Modriče, nastanjen u Bretagne i Sarajlija Igor Stiks, predstavili su romane "Sarajevo Omnibus" i "Elijahova stolica" u gradskoj biblioteci atlanskog grada Trouville. Na Salonu knjige i glazbe,sudjeluju Igor Kordelj, Renzo Bô i Zoran Sčekić, posebno na koncertu crteža nazvanom "Knjiga, gitara i glazba". Desetog svibnja, u Opcini Cherbourg – Octeville, Goran Petrović pokazuje osobnu "Ljestvicu civilizacija". Poznat kao žongler naracije, preveden je na 15 jezika. Razgovarat će sa Gojkom Lukićem, prevoditeljem i književnim savjetnikom za hrvatski i srpski jezik. Nedim Gürsel predstavlja suvremene strane turske književnosti, u Biblioteci Hérouville Saint Clair. Pažljivo se očekuje susret Anice Lazin i Slobodana Šnajdera, nazvan "Pisanje, Scena, Historija". Prva je, prije dvije godine, objavila roman "Tisza" dok je Šnajder poznat u Francuskoj po "Hrvatskom Faustu" i "Petom Evanđelju". Gérard Guittot, Leïla Ghandi i Cécile Degremont od 2. do 30. lipnja, u općini Hérouville Saint Clair pokazuju izložbu fotografija iz Hrvatske, poznate po sačuvanim i jako vrijednim, kulturno-historijskim naslijeđem.

 
Klapa Cakulone


New gondoliers

Dunja Janković suradnica poznatih, newyorkških umjetnika Gary Pantera i Davida Sandlina, izlaže stripove, serigrafije, aktualno u  u Biblioteci Valognes, već pokazane na festivalu "Škver", na Malom Lošinju. Umjetnica od 32. godine živi na Portlandu. Miroslav Sekulić  je već u gradskoj Mediateci izložio  dopadljive ilustracije i platna,, a fotograf Laurel Porée, u Biblioteci Carneton klišee na postavci, nazvanoj "Od Zagreba do Vukovara", ostvarne u periodu od 2009. i 2011. godine.

 
Anica Lazin                                                                            Breaking The Faith, Vladimir Kanić

Urednik galskog web magazina "Balkanska posta", Jean Arnault Derens napisao je tekstove za izložbu  fotografija Zijada Gafića, suradnika poznatih planetarnih glasila: Time-a, Newsweeka, Le Monde-a, La Republiccae, Telegrapha, ili Le Espresso. Sarajlija je izlagao u Ženevi, Tokyju, Amsterdamu, Arlèsu i Perpignanu. Njegov kolega Vladimir Karić je u "Prostoru kulture" bolnice Valognes, izložio "Fotografije pod svjetlosti", istinske studije subjektivnog ućešća svjetlosti u osjećanju fotografskog prostora. Izložba je otvorena od travnja do kraja rujna. Yves Rousselet ostvario je zanimljive kolekcije, lutajući Hrvatskom, pa će ih postaviti u caenskoj Biblioteci "La Folie Couvrechef", od 25. svibnja do 2. lipnja. Hala Ghosn i Darko Japelj u okvirima Velike radionice, organizirane u Privrmenoj tvornici u mjestu Val de Rueil, obradit će jedno suvrmeno djelo i izmijeniti iskustva zahvaljujući zajedničkim djelatnostima, pa otkriti autore i njihove načine stvaranja.


Chez moi

Redateljica i glumac surađuju od 2001. godine, kao članovi kolektiva "Potraga" i "Makizart". U Mediateci grada Lisieux, pocetkom lipnja, publika će otkriti stvaralaštvo cineasta Dalibora Matanića koji će projicirati film "Majka asfalt" .Djelo je osvojilo Veliku nagradu FIPA, prošle godine. Marija Skaričić proglašena je najuspješnijom glumicom, a Jure Ferina i Pavao Mihaljević su dobili priznanje za najbolju glazbu. U civilnom Centru Périers u Caenu, 30. lipnja odrzat će se ceremonija bratimljenja sa Vrbovecem. Svečanost će biti i "hommage" markizu Eugène Halwinu de Piennes /1825-1911/, uposleniku carice Eugenije i velikom obožavatelju i pomagaču Hrvatske. Događaju prisustvuju gradonačelnici Gabriel Daube i Vladimir Bregović, kao i veleposlanici dviju zemalja – Mirko Galić i Jerôme Pasquier.

Uvodna foto: Schyzodrome

Iz Pariza: Džana Mujadžić

Akademija-Art