Jeunes talents de 15 pays

Unaprijediti rad znanstvenica

Program L’Oréal-Unesco za Zene i Znanost oformljen je 1998 godine sa skromnom namjerom : uciniti da isti broj zena i muskaraca ucestvuje u svim znanstvenim disciplinama! Klimatske promjene, energetsko obnavljanje, mogucnost lijecenja za sve drustvene slojeve su historijski ulozi sto uticu na razvica aktualnih drustava. Rjesenja su moguca pa se ostvaruju zahvaljujuci znanosti kojoj je neophodna zenska preciznost, upornost i znanje. Znanstvenice cije su akcije i rezultati priznati programom L’Oréal/Unesco su vec dokazale da njihovi znanstveni uticaji i otkrica mogu pomoci pronalazenju nacina uspjesnog lijecenja brojnih bolesti.

Unaprijedjenje znanost je direktno ukljuceno u sve buduce napredke i razvica pa je neophodno pronaci i osposobiti nadahnute osobe sposobne ideju provesti u djelo, kako zene tako i muskarce.

– Program L’Oréal/Unesco za Zene i Znanost nastoji staviti na raspolaganje znanstvenih proucavanja razlicitih disciplina , inteligenciju, kreativnost onih sto predstavljaju vise od polovice covjecanstva planete Zemlju. Svijetu je znanost neophodna a znanosti trebaju zene sto zajedno mogu izmijeniti svijet!-istakla je glavna direktorica Fondacije L’Oréal.

Kako je spolna jednakost jedan od prioriteta Unesco-a posto jos uvijek nije dostignuto izjednacenje sa muskim dijelom stanovnistva, posebno kada se radi o visokom obrazovanju i specijalizacijama, ucescu u procesima odlucivanja i vodjenja ekipa u kojima su zene malobrojne, svjetska UN Agencija za Obrazovanje, Znanost i Kulturu smatra stanje zabrinjavajucim pa poduzima mnostvo mjera za smanjivanje razlika.

Unescov izvjestaj o Znanosti za 2030 godine otkriva kako su ocite nejednakosti u oblastima “zivih znanosti” u kojima su zene malo reprezentirane, posebno u inzenjeringu ili fizici.

Naglasiti ulogu i znacaj istraziteljica

U okviru partnerstva izmedju Unesco-a i L’Oréala, Fondacija L’Oréal, program za Zene i Znanost istice i osvjetljava ucesce nadarenih znanstvenica ciji rad i djelatnosti dati program dinamizira i podrzava, omogucujuci im podrsku i pomoc preko razvijene mreze mentora i drugih znanstvenika.

Iako se sadrzaj programa stalno obnavlja i uvecava, napredak jos nije dostigao zeljenu razinu ucesca zena u svim akcijama znanstvene sredine, posebno zauzimanja vise odgovornih radnih mjesta pa im dvije svjetske organizacije obezbjedjuju novcanu pomoc, pozive i prostore za usavrsavanje. Od pocetaka prije 18 godina pa do danas, 2438 mladih znanstvenica i 92 pobjednice natjecaja su nagradjene za ucesce u razvicu i napredku svjetske znanosti.

Ove godine kao i predhodnih, Priznanje L’Oréal/Unesco se urucuje vrijednim istraziteljicama ciji znanstveni rad doprinosi napredku covjecanstva. Nagradjene su istraziteljice iz Afrike. arapskih zemalja, Pacificke Azije, Europe, Latinske i Sjeverne Amerike, za posebne i znacajne znanstvene djelatnosti. Pet odabranih pobjednica ilustriraju znanstveni napredak zena i njihove mogucnosti vodjenja svjetske zajednice ka napredku. Nezavisni ziri, sastavljen od priznatih znanstvenika odlucio je o nagradama pod predsjednistvom nekadasnje pobjednice i dobitnice Nobelove nagrade, profesorice Elizabeth H. Blackburn cije su istrazivanja telometara, kapusula sto proteziraju DNA i nalaze se u kromozomima, revolucionirali planetarno razumijevanje procesa starenja i kanceroznih promjena. Nagradjene istraziteljice za 2016 godinu su juzno Afrikanka Quarraisha Abdool Kafrim, sto istrazuje nacine kontroliranja VIH-a, kineska profesorica Hualana Chen koja izucava nacine protekcije od pticije gripe, americka znanstvenica Jeniffer Doudna sto u suradnji sa Francuskinjom, uposlenoj u njemackim laboratorijima i europskom predstavnicom,Emmanuelle Charpentier izucava 10 000 patologija ciji su uzrocnici jednostavne, genetske anomalije. Napokon predstavnica Latinske Amerike profesorica Andrea Gamarnik proucava nacine zaustavljanja sirenja virusa groznice dengue koji napada 390 milijuna osoba godisnje. Ujedno su priznanja dobile i mlade znanstvenice iz 15 zemalja planete. Njima kao i potvrdjenim znanstvenicama nagrade su urucili direktor L’Oréala Jean-Paul Agon i glavna direktorica Unesco-a, Irina Bokova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.