Skip to content

EK vijesti 3. svibnja 2017.

Preporukom nacrta pregovaračkih smjernica Europska komisija poduzima sljedeći korak u postupku na temelju članka 50. 

European CommissionKolegij povjerenika danas je Vijeću podnio preporuku za otvaranje pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom na temelju članka 50. Preporuka sadržava nacrt pregovaračkih smjernica. Taj zakonski mandat uslijedio je nakon što je Europsko vijeće u subotu donijelo svoje političke smjernice. Tekstom današnje preporuke dopunjuju se smjernice te se daju neophodne pojedinosti za provedbu prve faze pregovora. U smjernicama se uzima u obzir pristup u dvije faze koji su predložili čelnici 27 država članica te se daje prioritet pitanjima koja su nužna za osiguravanje pravilnog istupanja Ujedinjene Kraljevine iz Unije. Današnja preporuka poslat će se Vijeću, u kojem bi je 22. svibnja trebalo prihvatiti Vijeće za opće poslove. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje

Eurobarometrovo istraživanje pokazalo veliku potporu javnosti ulozi EU u reagiranju na hitne situacije 

Europska komisija danas je objavila rezultate Eurobarometrova istraživanja stavova javnosti o ulozi Europske unije u reagiranju na hitne situacije. Čak 88 % ispitanih smatra bitnim EU financiranje humanitarnih aktivnosti, a njih 90 % izjavilo je da je bitan EU doprinos u u okviru građanske zaštite pri koordiniranju reakcije na krizne situacije u EU. Rezultati iz 2017. pokazuju stabilnu i vrlo visoku razinu potpore javnosti doprinosu EU humanitarnom djelovanju i zaštiti građana. EU je vodeći pružatelj humanitarne pomoći u svijetu. U kriznim situacijama ne postoje granice i javnost podupire pomoć EU u reakciji na hitne situacije na domaćem i stranom tlu. Uvjeren sam da će Komisija i dalje ispunjavati očekivanja europskih građana, izjavio je Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.  Istraživanje je pokazalo i da većina građana EU-a (56 %) smatra kako se njihova država ne može sama nositi s katastrofama velikih razmjera. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za javnost

EUROSTAT: prema preliminarnoj brzoj procjeni za prvo tromjesečje 2017. BDP je porastao za 0,5 % u europodručju te za 0,4 % u EU-28, odnosno za 1,7 % i 1,9 % u odnosu na prvo tromjesečje 2016.

Tijekom prvog tromjesečja 2017. sezonski usklađen BDP porastao je za 0,5 % u europodručju (EA-19) te za 0,4 % u EU-28 u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazala je preliminarna brza procjena koju je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U četvrtom je tromjesečju 2016. BDP porastao za 0,5 % u europodručju te za 0,6 % u EU-28. U usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine sezonski usklađen BDP porastao je za 1,7 % u europodručju te za 1,9 % u EU-28 u prvom tromjesečju 2017. nakon rasta od 1,8 % i 1,9 % u četvrtom tromjesečju 2016.. 

EUROSTAT: cijene industrijske proizvodnje snizile se za 0,3 % u europodručju te za 0,2 % u EU-28

U ožujku 2017. cijene industrijske proizvodnje snizile se za 0,3 % u europodručju (EA-19) te za 0,2 % u EU-28 u odnosu na veljaču, pokazuju procjene Eurostata. U veljači su cijene bile stabilne u obje zone  U ožujku 2017. cijene industrijske proizvodnje povisile su se za 3,9 % u europodručju te za 4,6 % u EU-28 u odnosu na ožujak 2016.