Skip to content

Povjerenica Europske komisije za regijsku politiku Corina Crețu završila radni posjet Hrvatskoj

Povjerenica Europske komisije za regijsku politiku Corina Crețu boravila je u radnom posjetu u Hrvatskoj 27. travnja 2017. Tijekom svog posjeta, povjerenica Crețu susrela se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske gospodinom Andrejem Plenkovićem te ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije gospođom Gabrijelom Žalac. Povjerenica je iskoristila svoj boravak i za sastanak s članovima saborskog Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo, Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Odbora za regijski razvoj i fondove Europske unije

European Commission 1Povjerenica Crețu je zajedno s ministricom Žalac sudjelovala na svečanosti potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova za ukupno 8 ugovora i to u području pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine (Grad Zadar, Općina Medulin, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Međimurska županija), poboljšanju pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja (Karlovačka županija, Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice) te modernizaciju, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju (Veleučilište u Šibeniku). Ukupna vrjednost spomenutih projekata je 403.326.741 milijuna kuna, od čega je iznos sufinanciranja sredstvima EU 338.857.764 milijuna kuna (84%). Po potpisivanju ovih ugovora povjerenica Creţu je izjavila: “Čestitam Vladi Republike Hrvatske i resornim ministarstvima, županima, gradonačelnicima te krajnjim korisnicima sredstava koja će biti dodijeljena na temelju ovih ugovora, a koji će osigurati nova radna mjesta i donijeti direktnu i konkretnu korist građanima.” Dodala je kako: “U prethodnom proračunskom razdoblju od 2007. do 2013. programi kohezijske politike Europske unije pomogli su stvoriti milijune radnih mjesta osiguravajući financijsku podršku za pokretanje više od 120.000 start-upova i oko 400.000 malih i srednjih tvrtki”, pritom je istaknula da: “moramo nadmašiti sami sebe u tekućem razdoblju od 2014. – 2020. i pokazati kako je ova politika uspješna. To je naša zajednička odgovornost te stoga računam na Hrvatsku, najmlađu državu članicu, da bude savršeni primjer kako kohezijska politika može potaknuti konkurentnost nacionalnih i lokalnih gospodarstava. To je najbolji argument za snažnu kohezijsku politiku i nakon 2020. godine.”

Svoj je boravak u Hrvatskoj povjerenica Crețu završila sudjelujući zajedno s ministricom Žalac na Dijalogu s građanima pod nazivom: ” Pogled u budućnost kohezijske politike” . Povjerenica je u neposrednom kontaktu s građanima odgovarala na njihova pitanja ne samo o kohezijskim politikama već i pitanjima koja se tiču Europske unije i izazova s kojima se Europa suočava. Građane su očekivano najviše zanimale teme koje se tiču migracija, granica, Brexita te posebice razvojnih i regijskih politika Europske unije. Povjerenica je podsjetila kako je jučer Europska komisija usvojila Europski stup socijalnih prava: ” Europskim stupom socijalnih prava i prvim inicijativama koje ga prate ispunjavamo svoja obećanja i otvaramo novo poglavlje. To poglavlje želimo pisati zajedno: države članice, institucije EU, socijalni partneri i društvo građana moraju preuzeti svoj dio odgovornosti.” Zaključila je kako je: ” naglasak na tomu kako se nositi s novim kretanjima u svijetu rada i društvu u cjelini da bi se ispunilo obećanje iz Ugovora povezano s visoko konkurentnim socijalnim tržišnim gospodarstvom kojim se želi postići puna zaposlenost i socijalni napredak.”