Skip to content

EK vijesti 21. travnja 2017.

Junckerov plan: 150 milijuna eura za financiranje održivijeg pomorskog prijevoza 

European CommissionJunckerovim planom podržan je sporazum o kreditiranju između Europske investicijske banke (EIB) i nizozemske banke ABN Amro kojim će se aktivirati 150 milijuna eura za podršku ekološki prihvatljivom pomorskom prijevozu. Kreditom će se financirati obnova starijih transportnih plovila i izgradnja novih, a sve u svrhu smanjenja utjecaja tog sektora na okoliš. To je u skladu sa Strategijom za mobilnost uz nisku razinu emisija koju je Komisija donijela u lipnju 2016. Ključnu ulogu u ostvarivanju tog sporazuma o kreditiranju imao je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), središnji element Junckerova plana. Najnoviji podatci po državama dostupni su ovdje. Objavljeno je i priopćenje za medije

Povjerenik Navracsics proglasio dobitnike nagrade Europske unije za književnost za 2017. 

Nagrada Europske unije za književnost svake se godine dodjeljuje najboljim novim književnicima i autorima u usponu, čime se odaje priznanje književnom talentu iz svih krajeva Europe. Za 2017. odabrano je sljedećih dvanaest književnika: Rudi Erebara (Albanija), Ina Vultchanova (Bugarska), Bianca Bellová (Češka), Kallia Papadaki (Grčka), Halldóra K. Thoroddsen (Island), Osvalds Zebris (Latvija), Walid Nabhan (Malta), Aleksandar Bečanović (Crna Gora), Jamal Ouariachi (Nizozemska), Darko Tuševljaković (Srbija), Sine Ergün (Turska) i Sunjeev Sahota (Ujedinjena Kraljevina). Nagradu Europske unije za književnost pokrenula je 2009. Europska komisija, podržava je program Kreativna Europa, a organizira se u suradnji s književnom industrijom. Natjecanje je otvoreno državama koje sudjeluju u programu Kreativna Europa. Pobjednike iz svake od država sudionica – svake je godine riječ o drugih dvanaest država – biraju nacionalni žiriji koji se sastoje od nakladnika, knjižara, književnika i kritičara. Pobjednici će svoje nagrade dobiti na svečanosti kojoj će domaćin biti povjerenik Navracsics, a održat će se u Bruxellesu 23. svibnja 2017. Svaki će dobitnik dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 5000 eura. Dodatne informacije o nagradi Europske unije za književnost te o nagrađenim autorima za 2017. i njihovim knjigama dostupne su ovdje.

Povjerenica Malmström raspravlja o trgovinskoj politici s organizacijama za zaštitu potrošača

Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmström danas se sastaje s predstavnicima europskih organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) i europskim odborom Transatlantskog dijaloga potrošača (TACD). Glavna tema sastanka bit će zaštita interesa potrošača pri oblikovanju trgovinske politike EU.

EUROSTAT: stjecanje državljanstva u EU – 2015. manje osoba koje su dobile državljanstvo neke države članice EU – u najvećem broju slučajeva državljanstvo dobili Marokanci, Albanci i Turci

Tijekom 2015. približno 840 000 osoba dobilo je državljanstvo neke države članice Europske unije (EU), što je manje u odnosu na 890 000 osoba tijekom 2014. i 980 000 osoba tijekom 2013. godine. Od 2010. ukupno je više od pet milijuna osoba dobilo državljanstvo neke države članice EU. Od ukupnog broja osoba koje su 2015. dobile državljanstvo neke države članice EU njih 87 posto bili su državljani trećih država. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu. 

Potpredsjednik Katainen u Bratislavi raspravlja o budućnosti Europe s predsjednicima nacionalnih parlamenata

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, boravit će u ponedjeljak, 24. travnja u Bratislavi zbog sudjelovanja na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije. Tom će prilikom potpredsjednik održati uvodni govor o budućnosti Europe, a sudjelovat će i u raspravi na temu „Budućnost EU kao globalnog aktera u kontekstu aktualnih globalnih izazova i uloga nacionalnih parlamenata“. Nakon konferencije sudjelovat će u radnom ručku s predstavnicima poslovne zajednice, na kojem će se raspravljati o Planu ulaganja za Europu i o budućnosti Europe.

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji