Skip to content

Otvoren Europski dokumentacijski centar na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

European Commission 1

Europski dokumentacijski centar otvoren je 1. prosinca 2016. godine u okviru službene proslave Dana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u  Zagrebu u nazočnosti brojnih studenata i profesora

Okupljenima na skupu su se obratili dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc. Lajoš Žager, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Tom prigodom gospodin Baričević je istaknuo da je Ekonomski fakultet u Zagrebu dobio vrjednu priliku za relevantan doprinos  hrvatskoj akademskoj zajednici i jačanju svijesti naših građana o njihovoj ulozi kao ravnopravnim dionicima Europske unije, podsjetivši kako je Hrvatska nedavno proslavila svoju treću obljetnicu pridruživanja.

Europski dokumentacijski centri (EDC-ovi) čine mrežu koju je Europska komisija osnovala 1963. Pri čemu je EDC mreža od 2005. godine postala dio mreže informacijskih centara Europe Direct, a trenutno u državama članicama Europske unije postoji oko 400 Europskih dokumentacijskih centara koji su uglavnom smješteni pri ustanovama za visoku izobrazbu ili u istraživačkim centrima. Glavni zadatci su im promicanje i razvijanje studijskih i istraživačkih djelovanja u području europskih integracija, omogućavanje pristupa informacijama i izvorima o Europskoj uniji i njezinim politikama ali i sudjelovanje u raspravama o Europskoj uniji kao i  suradnja s drugim europskim informacijskim službama i mrežama za prijenos informacija.