Skip to content

Crikvenica – Daniel Butala: Crtačeve preobrazbe

Gradska galerija Crikvenica, Preradovićeva 1, Crikvenica
Daniel Butala
Crtačeve preobrazbe
Od 19. 08. (u 21.00 sat) do 31. 08. 2010.

U Gradskoj galeriji Crikvenica, 19. kolovoza 2010. godine, otvara se izložbe Daniela Butale. Izlažu se slike nastale u kombiniranoj tehnici.

U novoj koncepciji crteža dionice klasičnih materijala i dalje su solidne, linija i boja ostaju njegove gradbene sastavnice prožete s novim materijalima: pletenom žicom, špagom, koncem… Apliciranjem tih materijala na plohu autor dinamizira površinu otvarajući je u prostoru, odvaja, "odljepljuje" od njezine dvodimenzionalnosti novim sastavnicama u prostorni crtež. Znalačkim potezima kista "ispisuje" široke nanose boje, plave, bijele, žute, crne, sive… a gdjekad tek u kratkoj i ravnoj, u dugoj i vijugavoj liniji, ili samo u dodiru površine. I snažnim krivuljama i mrežastim crtovljem ritmički akcentira formu, a suptilnim aplikacijama konca, špage i pletene žice… i drugim materijalima u kolažnoj strukturi obogaćuje prostorni crtež novim likovnim i semantičkim vrijednostima.

Milan Bešlić

Daniel Butala, slikar, grafičar i crtač, rođen je 26. travnja 1943. godine u Karlovcu. Nakon završene gimnazije, 1963. godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1967. godine u klasi profesora Ive Šebalja. Radio je kao likovni pedagog u nekoliko karlovačkih osnovnih i srednjih škola te u Dječjem domu Vladimir Nazor. Usporedno organizira i sudjeluje u radu ugledne pedagoško-likovne manifestacije Zimska likovna kolonija (ZILIK). Od 1992. do 1999. godine ravnatelj je Gradskog muzeja u Karlovcu. Uz rad na obnovi muzeja i stalnog muzejskog postava pokreće i Prvi hrvatski trijenale akvarela te nove Karlovačke likovne susrete. Danas je voditelj Galerije Vjekoslav Karas u Karlovcu. Dobitnik je više priznanja i nagrada među kojima je posljednja Grand prix za crtež 2001. godine u Firenzi na izložbi Biennale internazionale dell’arte contemporanea.

Akademija-Art.hr
19.08.2010.