Skip to content

EK vijesti 10. studenog 2016.

European Commission 1

Međunarodno upravljanje oceanima: EU doprinosi održivom upravljanju sigurnim i čistim oceanima

Europska komisija i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku donijele su danas zajedničku komunikaciju kojom su predložne mjere održivog upravljanja sigurnim i čistim oceanima. Procjenjena vrjednost globalnog gospodarstva oceana iznosi 1,3 bilijuna eura. Klimatske promjene, siromaštvo i sigurnost opskrbe hranom zahtjevni su globalni izazovi s kojima se učinkovito trebamo suočiti ako se oceani bolje zaštite i ako se njima održivo upravlja. Kao utjecajan globalni činbenik, Europska unija iznjela je osmišljen program boljeg međunarodnog upravljanja oceanima, zasnivan na pravilima boljeg međusektorskog pristupanja. Objavljeno je i  priopćenje za medije.

Komisija započela anketiranje o budućim mjerama planiranje učinkovitijih poreza

Europska komisija danas je započela javno savjetovanje o tomu što bi EU mogao poduzeti protiv financijskih savjetnika i posrednika koji olakšavaju utaju i izbjegavanje plaćanja poreza. Nedavno su razotkriveni slučajevi kad su određeni posrednici, poput poreznih savjetnika, pomagali svojim klijentima da premjeste dobit u inozemstvo kako bi izbjegli plaćanje poreza. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je  ovdje.

Fond solidarnosti EU: prva isplata pomoći Madeiri nakon ljetošnjih šumskih požara

Europska komisija danas je odlučila otoku Madeiri dodijeliti 392 500 eura iz Fonda solidarnosti EU (EUSF). Riječ je o predujmu na portugalski zahtjev za pomoć iz EUSF nakon šumskih požara u kolovozu 2016. Dodatne informacije o Fondu solidarnosti EU dostupne su na internetu.

Plan ulaganja za Europu: 100 milijuna eura za nadogradnju energetskih mreža u Italiji

Europska investicijska banka (EIB) podržat će razvojni plan za 2017. – 2020. tvrtke Dolomiti Energia kreditom od 100 milijuna eura. Garantno jamstvo dat će Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), središnji element Plana ulaganja za Europu. Sredstvima EIB pokrit će se približno polovina ulagačkih troškova tvrtke Dolomiti Energia, kojima se namjerava obnoviti i razviti mreže za distribuciju plina i električne energije ali i ojačati i održavati hidroelektrane u sjevernotalijanskoj pokrajini Trento, glavnom području djelovanja tvrtke Dolomiti Energia za koje ondje radi 1400 osoba. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Komisija povećava proračun promčući poljoprivredne proizvoda iz EU

Komisija je donijela promidžbenu strategiju za poljoprivredne proizvode iz EU za 2017. godinu, s ukupnim proračunom u iznosu od 133 milijuna eura. Tim će se sredstvima sufinancirati mogobrojni programi, koji su većinom usmjereni na treće države i regije, uključujući Kinu, Bliski istok, Sjevernu Ameriku, jugoistočnu Aziju i Japan. Ta potpora promidžbi proizvoda iz EU na unutarnjem tržištu i u trećim državama nastavak je diplomatske ofenzive koju je početkom ove godine pokrenuo povjerenik Hogan s namjerom pronalaženja novih tržišta i poticanja potrošnje proizvoda iz EU u inozemstvu. Objavljeno je i priopćenje za medije.

EUROSTAT: nova publikacija – „Kako EU stoji u području zaštite okoliša, prometa i energije? Statistički prikaz najvažnijih područja politika u EU-u“

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Povjerenik Mimica boravi u radnoj Hrvatskoj

Povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimicadolazi u radni posjet Republici Hrvatskoj u petak 11. studenoga 2016.

Povjerenik će sudjelovati na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca iMinistarstva vanjskih i europskih poslova Mogućnosti za investicije hrvatskog privatnog sektora u EU i trećim državama na kojoj će hrvatski gospodarstvenici imati priliku dobiti informacije o mogućnostima ulaganja u Hrvatskoj i Europskoj uniji s potporom Europskog fonda za strateška ulaganja, o mogućnostima ulaganja u treće države u okviru budućeg Europskog plana za vanjska ulaganja, kao i mogućnostima sudjelovanja u razvojnim projektima Europske unije.

Tijekom posjeta povjerenik će se sastati s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Sabora Božom Petrovom, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom i s predsjednikom saborskog Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem.