Skip to content

EK vijesti 31. listopada 2016.

European Commission 1

EU i Kanada potpisale CETA-u

Europska unija i Kanada 31. listopada 2016. u Bruxellesu su potpisale Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum i Sporazum o strateškom partnerstvu kojima se uvelike proširuje suradnja u mnogim djelatnostima i politikama. Pri zatvaranju 16. sastanka na vrhu između Europske unije i Kanade predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je:„Danas su građani Kanade i Europske unije otvorili novo poglavlje u međusobnim odnosima. Više od pola milijarde stanovnika s obje strane Atlantika imat će na raspolaganju nove mogućnosti. Za mnoge to će značiti otvaranje novih i boljih radnih mjesta.” Ukidanjem zapravo svih uvoznih carina CETA-om će se europskim izvoznicima industrijske robe i poljoprivrednih proizvoda omogućiti da svake godine uštede više od 500 milijuna EUR. Sporazumom se štite prava radnika, ekološki standardi i sigurnost potrošača. Vlade će zadržati sve ovlasti u donošenju zakona, reguliranju i osiguravanju javnih usluga. „CETA-om se promiče sve ono što je Kanađanima i Europljanima bitno”, izjavio je predsjednik Juncker,„dostojanstveno radno mjesto, naše zdravlje i sigurnost, naša kulturska raznolikost, kvaliteta tla, mora i zraka koji nas okružuju.” Potpisivanjem Sporazuma o strateškom partnerstvu EU i Kanada podigle su međusobne odnose na novu razinu. Sporazumom se produbljuje suradnja u ključnim područjima politike, uključujući sigurnost, borbu protiv terorizma, obranu, migracije, klimatske promjene, energetiku, razvoj, istraživanje i inovacije. Predsjednik Juncker izjavio je: „Danas smo potpisali dva sporazuma koji izim što simboliziraju našu predanost zajedničkoj budućnosti, učvršćuju zajednički projekt kojim će se poboljšati život milijuna Kanađana i Europljana.” Izjave predsjednika Junckera na zajedničkoj konferenciji za tisak kojoj su nazočili predsjednik Tusk i premijer Trudeau dostupne su na internetu. Za dodatne informacije o odnosima između EU-a i Kanade vidi informativni članak. Za dodatne informacije o CETA-i vidi informativni članak i web-mjesto (na šest jezika). 

Komisija pozdravlja postignuti naprjedak koji se međunarodno ostvaruje smanjenjem emisija iz pomorskog prometa 

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za tisak i na web-mjestu GU-a za mobilnost i promet (MOVE).

IZJAVE

Zajednička izjava prije Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima koji će se obilježiti 2. studenoga 2016.

Cijela izjava dostupna je ovdje

Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa i povjerenica Thyssen i Jourove povodom Europskog dana jednakih plaća

Dodatne informacije dostupne su u informativnom članku o EU-u i pojedinačnim državama članicama, a cjelovita izjava je dostupna ovdje.

Nadolazeća događanja Europske komisije (ex-Top News).