Skip to content

EK vijesti 11. listopada 2016.

European Commission 1

Planom ulaganja za Europu podupire se pristup bržem širokopojasnom internetu u Švedskoj i Nizozemskoj

Europska unija podržava Tele2 i AB pri uvođenju bržeg mobilnog interneta u Švedskoj i Nizozemskoj kreditom Europske investicijske banke (EIB) u iznosu od 125 milijuna eura s jamstvom Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. CeciliaMalmström, povjerenica za trgovinu, izjavila je: „Brži pristup širokopojasnom internetu ima ključnu ulogu u našem poslovnom i privatnom životu. Europska komisija namjerava odlučno dovršiti uspostavu jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi, što znači i uvođenje 4G mreža u čitavoj EU. Drago mi je što Europski fond za strateška ulaganja pruža jamstvo za takav bitan projekt u suradnji s tvrtkom Tele2.“ Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Po tromjesečnom izvješću o zaposlenosti i socijalnoj situaciji, stopa nezaposlenosti na najnižoj razini od 2009. 

Jesenskim izvješćem za tromjesečje pregledno se prikazuje razvoj, zapošljavanje i socijalna politika u Europi za 2016. godinu kojeg je danas objavila Europska komisija, potvrđuje se da je u skoro svim državama članicama EU ostvarena stopa rasta zaposlenosti. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Sve veći broj osoba uspijeva pronaći posao što je dokaz da naši napori i dalje daju rezultate. U EU danas je nezaposleno 1,6 milijuna osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine, a od toga je 381 000 mladih. Čime se potvrđuju pozitivni rezultati iz prošlotjednog izvješća o Jamstvu za mlade i Inicijativi za zapošljavanje mladih. Ali nismo još gotovi. 4,2 milijuna mladih osoba još uvijek traži posao i ne smijemo ih zaboraviti. Nastavit ćemo ulagati u ljudski kapital i podržavati poboljšanje vještina građana kako bi bili spremni za tržište rada, na kojem se više nego ikad traži stručna radna snaga.“ Dodatne informacije dostupne su na internetu.

Komisija pokrenula internetsku platformu kojom podupire razvoj regija i gradova

Zajednički istraživački centar Europske komisije danas je pokrenuo novu interno razvijenu internetsku platformu „Centar znanja o teritorijalnim politikama“. Na platformi je prikupljeno mnogo raznovrsnih podataka, metoda i alata za podršku regijskim i urbanim politikama, a obuhvaćena su područja kao što su demografija, kvaliteta zraka i promet. Tibor Navracsics, povjerenik za izobrazbu, kulturu, mlade i šport nadležan za Zajednički istraživački centar, izjavio je: „Upravljanje dokazima i podatcima pa i integriranje njih neophodni su za kvalitetno donošenje odluka. Centar znanja o teritorijalnim politikama ponudit će jedinstveno mjesto za sintezu i koordinaciju informacija koje će europskim gradovima i regijama olakšati poticanje gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta.“ Centar znanja o teritorijalnim politikama predstavljen je na godišnjoj konferenciji Zajedničkog istraživačkog centra o ljudskom kapitalu i teritorijalnom razvoju.

EUROSTAT: prvi podatci za drugo tromjesečje 2016. (stopa štednje kućanstava europodručju narasla na 12,8 posto) stopa ulaganja kućanstava u europodručju također veća: 8,6 posto

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: prvi podatci za drugo tromjesečje 2016. (stopa poslovnih ulaganja u europodručju skoro bez promjene: 22,2 posto) stopa poslovne dobiti također gotovo bez promjene: 40,6 posto

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji