Skip to content

EK vijesti 23. rujna 2016.

European Commission 1

EU na općoj skupštini UN-a – peti dan

Danas završava dinamičan ministarski tjedan održan u okviru 71. opće skupštine Ujedinjenih naroda. Delegacija Europske unije nastavila je i u četvrtak svoj aktivan angažman sudjelujući na mnogobrojnim sastancima visoke razine u dvostranim razgovorima. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans razgovarao je s Georgeom Sorosem i australskom ministricom vanjskih poslova Julie Bishop. Visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini predsjedala je ministarskim sastankom zajedničke komisije za provedbu zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA, tzv. iranski nuklearni dogovor). Izjave se mogu pročitati ovdje. Pri čemu je sudjelovala i na sastanku na ministarskoj razini Međunarodne skupine za podršku Siriji, kao i na ministarskom sastanku o Libiji, pri tomu je održala više dvostranih sastanaka, uz ostale i s ministrom vanjskih poslova Kube Brunom Rodriguezom, posebnim savjetnikom glavnog tajnika UN-a za Cipar Espenom Barthom Eideom i ministrima vanjskih poslova Armenije, Azerbajdžana i Ukrajine. Potpredsjednica Kristalina Georgieva i povjerenik Christos Stylianides sudjelovali su na humanitarnom sastanku na vrhu usmjerenom na promicanje „programa za čovječanstvo“. Potpredsjednica Georgieva održala je i govor u Međunarodnom institutu za mir o prilagodbi djelovanja institucija u promjenjivom globalnom okruženju. Povjerenik Stylianidesgovorio je na raspravi na najvišoj razini o Južnom Sudanu kao i na skupu kojim se poziva na djelovanje zbog zaštite od rodno ukorijenjenog nasilja u kriznim situacijama i pretvaranju obećanja Svjetske zdravstvene organizacije u djelovanje. Povjerenik Neven Mimica pridružio se delegaciji EU-a u New Yorku u četvrtak održavši govor na skupu o organizaciji EU i djelovanjima EU-a na području integracije mladih kao i o pitanjima sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma, pa i na skupu o potpunom eliminiranju gladi u svijetu. Audiovizualne snimke događanja dostupne su na servisu EBS.

EUROSTAT: Europski dan jezika – više od 80 posto osnovnoškolaca u EU-u učilo je 2014. neki strani jezik; engleski dominira

Godine 2014. više od 18 milijuna učenika osnovnih škola (odnosno 84 posto svih učenika te dobi) u Europskoj uniji učilo je barem jedan strani jezik. Među njima je i skoro milijun učenika (približno 5 posto) koji su učili dva ili više stranih jezika. U Hrvatskoj u 2014. godini jedan strani jezik učilo je 99,9 posto osnovnoškolaca, a dva strana jezika njih 18,7 posto. U osnovnim je školama engleski bio daleko najpopularniji strani jezik, a učilo ga je više od 17 milijuna učenika. Najpopularniji strani jezici u Hrvatskoj su engleski, njemački i talijanski. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj obilježit će Europski dan jezikavišejezičnim rap natjecanjem za učenike osnovnih i srednjih škola koje će se održati 27. rujna 2016. u Zagrebu.