Skip to content

EK vijesti 19. rujna 2016.

European Commission 1

Izjava i Plan iz Bratislave

U petak, 16. rujna predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sudjelovao je u Bratislavi na neformalnom skupu čelnika država i vlada 27 država članica EU-a. Na skupu su dogovoreni Izjava i Plan iz Bratislave, u kojem su jasno odrđeni prioriteti djelovanja tijekom idućih dvanaest mjeseci. Zajedno su slovački premijer Robert Fico, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Juncker izrazili čvrstu podršku koju su čelnici država članica EU dali novim inicijativama koje je najavio u svom govoru o stanju u Uniji. Predsjednik Juncker naročito je istaknuo jednoglasnu potporu novom paketu mjera kojima se promiče jedinstveno digitalno tržište EU-a, koje je Komisija donijela isti dan kad je održan i govor o stanju u Uniji. Stoga jer te će mjere pridonositi ovodobnijem gospodarskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta u Europi, izjavio je predsjednik. Čelnici EU-a podržali su i prijedloge Komisije o proširenju Plana ulaganja za Europu, kojim je u prvoj godini primjene već mobilizirano 116 milijardi eura novih ulaganja. 

Komisija Bugarskoj dodijelila 108 milijuna eura pomoći zbog upravljanja granicama i migracijama

Nakon izjave predsjednika Junckera na konferenciji za medije koju je iskazao nakon skupa 27 čelnika država i vlada EU-a u Bratislavi 16. rujna kao i stalnih kontakata s bugarskim tijelima vlasti tijekom proteklih mjeseci, Europska komisija žurnim postupkom je obradila zaprimljene zahtjeve financiranja koje su zatražila bugarska tijela u četvrtak navečer, pa je u petak odlučila dodijeliti 108 milijuna eura sredstava za hitne slučajeve. Sredstva će se upotrebiti za jačanje upravljanja migracijskim tokovima i za nadzor nad granicama i povezanim djelovanjima. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Plan ulaganja za Europu: 100 milijuna eura potpore istraživanju, razvoju i inovacijama

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je švedskoj medijskoj i nakladničkoj tvrtci Bonnier AB kredit od 100 milijuna eura. Svrha je kredita poduprijeti djelovanje te tvrtke u djelokrugu istraživanja, razvoja i inovacija. To je treća transakcija u Švedskoj koja ima potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

U Bruxellesu izabrani najbolji mladi europski znanstvenici

Europska komisija danas je odabrala 45 mladih znanstvenika kojima su dodijeljene glavne nagrade za njihove izvanredne znanstvene projekte. Novčane nagrade ukupno vrjedne 49 500 eura dodijeljene su na prigodnoj svečanosti dodjela nagrada u okviru natjecanja Europske unije za mlade znanstvenike u Bruxellesu, ujedno su se djelile i druge vrjedne nagrade, npr. znanstveni posjeti vodećim europskim istraživačkim laboratorijima. CarlosMoedas, europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: „Ovogodišnji dobitnici izabrani su u jakoj konkurenciji 138 mladih istraživača koji su došli u Bruxelles s izvrsnim novim zamislima. Ohrabrujuće je vidjeti da u Europi postoji toliko pametnih mladih umova koji ujedno imaju i odlučnost i vještine potrebne da svoje snove pretvore u zbilju.“ Europska komisija pokrenula je natjecanje Europske unije za mlade znanstvenike 1989. kako bi potaknula suradnju i razmjenu među mladim znanstvenicima pri čemu im pruža mogućnost suradnje s pojedinim od najistaknutijih europskih znanstvenika. Popis svih ovogodišnjih dobitnika dostupan je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji