Skip to content

EK vijesti 7. rujna 2016.

European Commission 1

Poljoprivreda: povjerenik Hogan podržao deklaraciju iz Corka o budućnosti ruralnih područja

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan podržava deklaraciju „Bolji život u ruralnoj Europi“ koju su mu uručili sudionici konferencije Cork 2.0. „Vjerujem da će deklaracija pridonijeti našim razmišljanjima o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike“, izjavio je povjerenik Hogan nakon završetka dvodnevne konferencije na kojoj se okupilo više od 300 sudionika. Deklaracija je donesena dvadeset godina nakon izvorne Deklaracije iz Corka iz 1996., kojom su zacrtane osnove politike ruralnog razvoja EU. U njezinih deset točaka jasno se poziva na ulaganje u potencijal ruralnih područja, ne svodeći se samo na osmišljavanje radnih mjesta i rasta, već i na bolje integriranje i ostalih politika. S obzirom na to da poljoprivrednici i šumari upravljaju s više od 85 posto teritorija EU, oni su čuvari seoskih područja pa imaju ključnu ulogu u osiguranju bitnih javnih dobara u kontekstu zaštite ruralnih područja. Jamstvo pravednih i transparentnih ugovornih odnosa u nabavnom lancu i dalje je vrlo bitno za Komisiju. Dodatne informacije o deklaraciji i konferenciji dostupne su na internetu.

EUROSTAT: Opširna publikacija „Urbana Europa“ ukratko statistički prikazuje gradove i predgrađa u Europskoj uniji i, oznanjuje da su stanovnici glavnih gradova EU uglavnom zadovoljni

U urbanim područjima žive skoro tri četvrtine stanovništva Europske unije (EU), to ih čini najbitnijim čimbenikom u našim životima. Gradovi se mogu smatrati i izvorom i rješenjem brojnih gospodarskih, društvenih i ekoloških izazova današnjice. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji