Skip to content

Izložba Gordane Majnarić

Svake godine Gordana Majnarić uz svoju Kuću lutaka niže figurativne diskurse koje likovnu scenu obogaćuju posebnim značenjem i odjecima. Ovom prigodom, obilježavajući 25-tu obljetnicu Kuće lutaka, umjetnica u sklopu permanentnog izložbenog postava izlaže seriju novihuratka izrađenih kombiniranom tehnikom na grafikama – nastalim osamdesetih godina 20. st. na kuhinjskim folijama u mjerilu 1:1. Podloge u formi kolaža s apliciranim tekstom, crtežom i novinskim slikama, teže kontekstualnom i formalnom predstavljanju radova kao potrošačkih proizvoda upakiranih u suvremenu ambalažu. Iz ciklusa iščitavamo stalnost autoričinih nastojanja na polju vizualnih umjetnosti koja prepoznatljivom kvalitetom uratka, kontekstualnom dubinom promišljanja i stalnom inovativnom aktualnošću, dopuštaju perceptivne analize nudeći mogućnost usporednih kodificiranja stvarnosti.

Aktualne teme iz područja etike, ekologije, nauke, društva, kulture ili primjerice mode ili fenomena medija, neke su od ključnih značajki koje se tematski nižu na način koji nas neposredno uvlači u zamjedbu. Autorica koristeći metode i strategiju medija (kratko ali efikasno, direktno i šokantno) zaziva moto: "The News is Dealy News" – koji zaziva u sjećanje istoimeni naslov jedne umjetničke fotografije nedavno preminulog američkog glumca i fotografa Dennisa Hoppera.

Likovno konceptualnim razlaganjem tematike o bitku u svakodnevici, autorica ukazuje na transformacije i modifikacije koje nužnošću ili uvjetovanjem radikalno dovode u pitanje postojanost čovjeka, stvari i pojava. Gordana Majnarić i u najnovijem ciklusu potvrđuje svoju dosljednost tridesetogodišnjeg korištenja umjetničke reciklaže i svih oblika PVC materijala – kao ravnopravnog, suvremenog nadomjestka za kamen, platno, ili druge tradicionalne materijale i podloge. Ovogodišnja instalacija lutaka – skulptura obilježena je elementom naočala koje autorica već desetljećima intenzivno skuplja, a čija tipologija na svoj način govori o našem vremenu.

Akademija-Art.hr
07.07.2010.