Skip to content

EK vijesti 10. kolovoza 2016.

Energetska unija: EU ulaže 187,5 milijuna eura u gradnju plinovoda između Estonije i Finske

European Commission 1

EU ulaže sredstva i podupire razvoj infrastrukture koja je potrebna za ujedinjenje tržišta energije. Europska komisija danas je dodijelila 187,5 milijuna eura za izgradnju prvog estonsko-finskog plinovoda Balticconnector. Plinovod će smanjiti dosadašnju izoliranost opskrbe plinom Finske, a uvelike i pridonositi razvoju regijskog baltičkog tržišta plina, solidarnosti pa i sigurnijoj opskrbi u čitavoj baltičkoj regiji.  Financijska potpora EU-a, pokriva 75 % ukupnih sredstava potrebnih za gradnju plinovoda Balticconnector, osigurana je u okviru Instrumenta za povezivanje Europe. Projekti kad budu završeni korist će donositi najmanje dvijema državama članicama, a pritom će povećati sigurnost opskrbe, pridonoseći integraciji tržišta i daljnjem razvoju tržišnog natjecanja i smanjenju emisije CO2. Potražite popis svih projekata koji primaju potporu EU-a u okviru Instrumenta za povezivanje Europe. Vidjeti MEMO/15/5845 o okončanju energetske izolacije Baltika. Izim toga, u okviru Plana ulaganja za Europu (EFSI), uvelike su se povećala infrastrukturna ulaganja u sektoru energetike.

Energetska unija: EU financira novi elektroenergetski vod dužine 140 km u Bugarskoj

Komisija smatra energetske infrastrukturne projekte u Bugarskoj i susjednim državama članicama prioritetom za razvoj energetske unije. Europska komisija danas je dodijelila 29,9 milijuna eura za gradnju novog elektroenergetskog voda dužine 140 km između Dobrudže i Burgasa u Bugarskoj. Potpora koju EU pruža Bugarskoj pridonosi jačanju i sigurnosti opskrbe električnom energijom, uključivanju energije iz obnovljivih izvora u tržište električne energije, pa i jačanju buduće burze električne energije s obzirom na očekivanu proizvodnju vjetroelektrana u Grčkoj i fotonaponskih sustava u južnoj Bugarskoj. Kad budu gotovi, projekti će osigurati znatne koristi za najmanje dvije države članice, povećati sigurnost opskrbe, pridonijeti integraciji tržišta i daljnjem razvoju tržišnog natjecanja ali i smanjenju emisije CO2. Potražite popis svih projekata koji primaju potporu EU-a u okviru Instrumenta za povezivanje Europe. Izim toga, u okviru plana ulaganja za Europu (EFSI), znatno su se povećala infrastrukturna ulaganja u sektoru energetike.

Estonija postala 17. država članica koja sudjeluj u uredbi EU-a o međunarodnim parovima

Komisija je danas potvrdila odluku Estonije koja se pridružila 16 država koje već sudjeluju u primjeni propisa EU-a koji omogućuju međunarodnim parovima da izaberu pravo države članice koje će se primjenjivati na njihov razvod. Uredbom Rim III takvim parovima dopuštena je pravna sigurnost, spjrečen „juriš na sud“ i biranje sudova u brakorazvodnim postupcima, tzv. forum shopping izbjegavajući pri tomu bolne i skupe postupke. Međunarodnim parovima unaprijed su omogućeni dogovori koje će se pravo primjenjivati u slučaju njihova razvoda ili zakonske rastave. Ako se ne mogu dogovoriti, suci primjenjuju zajedničku formulu pri odlučivanju o tomu čije će se pravo primjenjivati. U slučaju Uredbe Rim III, koja je stupila na snagu u lipnju 2012., države članice EU-a prvi put odlučile su primijeniti postupak pojačane suradnje (IP/10/347). U toj inicijalnoj suradnji sudjelovalo je 14 država članica, kojima su se u međurazdoblju pridružile Grčka i Litva (IP/12/1231 i IP/13/975). Zahvaljujući postupku pojačane suradnje, koji je uveden Ugovorom iz Nice 2001., skupina od najmanje devet država članica može provesti mjere u slučaju da 28 država članica ne postigne dogovor. Dodatne informacije dostupne su online.