Skip to content

Branka Kopeti u Galeriji Zilik

ZILIK,

Galerija ZILIK, Radićeva 13, Karlovac
Izložba akrilika na platnu
Branka Kopeti
Od 01. 07. (u 19.00 sati) do 15. 07. 2010.

Organizator: Dom za djecu „Vladimir Nazor“, V. Nazora 10, Karlovac


Pogledajte galeriju fotografija radova i fotografija s otvorenja izložbe!


Sa otvorenja izložbe: povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, umjetnica Branka Kopeti, ravnateljica Doma za djecu dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, učenik Glazbene škole Stefan Lončar , te ostali gosti i djeca


Sinteza predmetnog i apstraktnog stalnost je slikarskog pristupa Branke Kopeti. Jedra udaljena od obale, ili približena u prvi plan slike motiv su neprekidnog obnavljanja. Varijanta varijante   logično bi trebala dovesti do zamora. Ponavljanja vještine.  Ali kod Branke ne. Sadržajna dominanta njenog opusa, razvijana u slijedu slika neprekidno donosi nova iznenađenja, u rasponu iskaza od relativne opisnosti do autonomnosti ploha. Slutnja činjeničnog nikada nije nestala, kompozicijski kanon je sačuvan, ali energija boje stvara lomove i napetost   u jasnoj tektonici prikaza. Oblika dvojake i identične tvarnosti u postojanju forme iznad vode, i odraza na nemirnoj površini. Dijalog je to relativno stabilnog i jeke oblika na nemirnosti vode. Analizom preobrazbe boje, mjena aktiviteta njene osnovne vrijednosti na pučini daje Brankinom kolorizmu zanimljivu iskru blistavosti.

U njoj osjećamo  bure i maestrale koje napinju materijal jedra. Naglašenom dinamičnošću paralelnih poteza kistom plovila dobivaju potrebite silnice kretanja usprkos jednostavnom rasporedu scene. Branka Kopeti umnožava jedra, dva, tri, četiri, i u horizontalnosti uprizorenja brojnošću  jednolikog stvara dojam regate u otvorenosti morskog prostora. Kromatika je svedena na dualitet odnosa, no dostatan da se pomicanjem tonova   dobije punina palete. U novom ciklusu intenzitet boje je umiren, dolazi i do prevlasti akromatskog, koje upisanošću svjetla  uključuje i  tragove obojene raskoši. Na čvrstim oblicima, s čitkim linijama, pomaknutih od egzaktnosti forme. Boja se osamostaljuje, crtež ima često svoj samostalni tijek, a i pak niti s realističkom potkom nisu nestale. Ljubičasto, crveno, smeđe, crno isčitava se na poljima vertikalnog uzleta, u ritmizaciji integriranih fragmenata.  Branka gradivne jedinke adira u u jedinstveno tkivo polja slike, gustu strukturu epiderme, s travejima boje u rasteru cjeline. U hrvatskoj umjetnosti rijetki su primjeri takove vjernosti motivu,kao što Branka Kopeti kontinuirano i strasno slika jedra. I čini se da taj motiv pratiti će je ukupnosti opusa.

Ipak ne radi se tematskoj isključivosti. Znane su njezine suptilne slike cvijeća, uprizorenja interijera, prvenstveno sakralnih, posvojenja slikovitih ambijenata, slike krajolika. Na ovoj izložbi Branka Kopeti predstavila se vedutama, ulicama i zdanjima s ozračjem povijesnog. Sjajno je osjetila ugođaj mediteranskog prostora. S kamenom arhitekturom koju    crtežom opisuje, bojom naznačuje,  upotpunjujući prostor vedrim   životom ulice. Gotovo krokijevskom lakoćom Branka oblikuje fasade kuća, poigrava se s detaljima u putu interpretacije bitnog.  Veduta je slika složenijeg scenarija od jedra na pučini mora. Ali Branka Kopeti i pri apstrahiranju oblika i pri većoj marnosti realističnog karakterističnom rukopisom osmišlja svoj slikarski svijet. Koji polazi od ljepote i urasta u nju.

Stanko Špoljarić

Branka Kopeti, dipl. ing. matematike, rođena je  1948. godineu Slavonskom Brodu. Slikanjem se bavi cijeli svoj život, a izlagati je počela nakon završenog tečaja slikanja na Rokovom perivoju kod profesorice Vjere Lalin. Član je Grupe 69 i Hrvatskog likovnog društva. Samostalno je izlagala na preko dvadeset izložbi i na velikom broju skupnih izložbi, a sudionik je i više likovnih kolonija humanitarnog karaktera.

Adresa:
Branka Kopeti
Štefanićeva 7, Zagreb
Email: branka.kopeti@gmail.com

Dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, ravnateljica
domvladimirnazor@gmail.com

Akademija-Art.hr
30.06.2010.