Skip to content

EK vijesti 14. lipnja 2016.

Odlučnijim djelovanjem na svim razinama EU-a suzbijati nasilnu radikalizaciju koja vodi k terorizmu

European Commission 1

U okviru provedbe Europskog programa sigurnosti Europska komisija danas predstavlja daljnje mjere potpore državama članicama kojima će suzbijati i sprječavati nasilne radikalizacije koje vode k terorizmu. Komisija je danas utvrdila sedam područja kojima će poboljšanom suradnjom na razini EU-a moći ponuditi dodane vrjednote kojima promiče izobrazbu uključujući i zajedničke vrjednote kojima će suzbijati ekstremističku promidžbu na internetu i radikalizaciju u zatvorima. Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je: „Tijekom nedavnih terorističkih napada postalo je jasno da su neki mladi Europljani pali pod utjecaj ideologije smrti i uništenja, okrenuli leđa svojim obiteljima i prijateljima, i okrenuli se protiv svoga društva. Potreban je odlučan odgovor društva u cjelini kako bi se spriječila radikalizacija i ojačale veze koje nas spajaju. EU treba pomoći svugdje gdje god je to moguće.“ Objavljeni su priopćenje za medije i memorandum. Konferencija za medije s povjerenikom Avramopoulosom i povjerenikomNavracsicsem može se pratiti uživo putem servisa EbS.

Povodom održavanja desetih Europskih dana razvoja okupit će se glavni akteri iz cijelog svijeta

Europski dani razvoja 2016. službeno se otvaraju sutra, pritom se očekuje do sad najveći broj sudionika – više od 6000 stručnjaka za razvoj iz skoro 150 država koji će nazočiti događanju koji je prerastao u najbitniji europski forum o globalnom razvoju i suradnji. Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio je: „Jubilarni 10. Europski dani razvoja usmjereni su na rezultate. Zadatci održivog razvoja koje su definirali Ujedinjeni narodi treba iz obećanja pretvoriti u djela. Europa poziva cijeli svijet da zajedno potražimo najbolji način da svoje politike, partnerstva i sredstva usmjerimo prema globalnom razvoju, trajnom iskorjenjivanju siromaštva i pretvaranju našega planeta u svijet održivog i uključivog blagostanja.“ Objavljeno je i priopćenje za medije.  

EUROSTAT: usporedba prvog tromjesečja 2016. i četvrtog tromjesečja 2015. – stopa zaposlenosti veća za 0,3 posto i u europodručju i području EU28

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem u prvom tromjesečju 2016. godine broj zaposlenih osoba povećao se za 0,3 posto i u europodručju (EA19) i u području EU28, pokazuju procjene nacionalnih računa koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U četvrtom tromjesečju 2015. godine stopa zaposlenosti u europodručju povećala se za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,4 posto. Podatci su desezonirani. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno jeovdje.

EUROSTAT: travanj 2016. u odnosu na ožujak 2016. – industrijska proizvodnja u europodručju veća za 1,1 posto, u području EU28 za 1,3 posto

U usporedbi s ožujkom 2016. u travnju 2016. desezonirana industrijska proizvodnja u europodručju (EA19) povećala se za 1,1 posto, a u području EU28 za 1,3 posto, pokazuju procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U ožujku 2016. industrijska proizvodnja u europodručju smanjila se za 0,7 posto, a u području EU28 za 0,5 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Izjava povjerenika Avramopoulosa povodom 31. obljetnice Schengenskog sporazuma

Povodom 31. obljetnice Schengenskog sporazuma povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo DimitrisAvramopoulos izjavio je: „Schengen je jedno od najvrjednijih postignuća europske integracije. Povodom današnje obljetnice prisjećamo se svakodnevnih vrjednota i korisnosti schengenskog prostora bez unutarnjih granica kako za europske građane tako i za europske tvrtke. Stoga je Komisija odlučna zaštititi Europu bez unutarnjih granica zbog zajedničkog interesa svih europskih građana. Naš je zadatak vratiti se na normalno funkcioniranje schengenskog prostora i ukloniti sve kontrole na unutarnjim granicama vezane uz migracijsku krizu najkasnije do kraja 2016. godine. Očekujemo da će države članice udružiti snage u zajedničkom interesu zaštite jednog od krunskih postignuća Unije i njezina zaštitnog znaka.“ Cjelovita izjava dostupna je ovdje.  

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji