Skip to content

EK vijesti 17. svibnja 2016.

Potpredsjednik Maroš Šefčovič u Solunu na svečanom otvaranju radova Transjadranskog plinovoda

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič uz grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u utorak 17. svibnja u Solunu nazoči svečanom otvaranju radova Transjadranskog plinovoda (TAP). Plinovod duljine 870 km prolazi kroz Albaniju i povezivat će grčki grad Komotini s talijanskom pokrajinom Apulijom. Njim će se transportirati plin s polja „Shah-Deniz II” na Kaspijskom moru. Uz druga dva povezana projekta izgradnje plinovoda – Transanatolijskog plinovoda (TANAP) preko Turske  i Južnokavkaškog plinovoda (SCP) preko Azerbajdžana i Gruzije – TAP će otvoriti južni plinski koridor. Riječ je o „projektu od zajedničkog interesa” EU-a.

Komisija održava javno savjetovanje o „pozivu na očitovanje” o reviziji regulatorskog okvira EU-a za financijske usluge

Komisija danas održava javno savjetovanje o svojemu „pozivu na očitovanje”. Javno savjetovanje započelo je prošlog rujna kako bi se prikupile povratne informacije i empirijski dokazi o prednostima i neplaniranim učincima kao i dosljednosti regulatorskog okvira EU-a za financijske usluge. Današnji događaj dodatna je prilika dionicima da potkrijepe svoje podneske s rasprave o prvim rezultatima savjetovanja. Na savjetovanju u Bruxellesu povjerenik Hill održao je govor. Prijenos govora možete pratiti ovdje. Povjerenik Jonathan Hill izjavio je: Analizu ćemo dovršiti do ljeta, pritom bi trebali imati jasniju sliku o potrebnim dodatnim mjerama. Zahvaljujući dokazima koje ste nam do sad dostavili već raspolažemo s obiljem korisnih podataka. Želim iskoristiti svaku od 100 planiranih revizija kako bismo osigurali najbolje moguće zakonodavstvo pri rješavanju vaših problema, poglavito kod slučaja kad za njih postoji dovoljno dokaza. Dva često spominjana područja su EMIR i CRR, stoga će njihove revizije koje provodimo tijekom ove godine biti osobito bitne. Želimo osigurati veći razmjer u primjeni zakonodavstva kako bismo bili oprezniji prije no što poduzmemo korake koji bi mogli smanjiti likvidnost  prema potrebi, ambiciozniji u pogledu smanjivanja zahtjeva koji se odnose na izvješćivanje i otkrivanje podataka. Kako bi informirali sudionike, službe Komisije danas su objavile sažetak 288 odgovora ispitanika iz 25 država. U sažetku se donosi pregled činjenica na osnovu primljenih priloga i primjera koje su dostavili ispitanici.

Eurostat: trgovinski višak u europodručju iznosi 28,6 milijardi EUR

Prema prvim procjenama za ožujak 2016. vrjednost izvoza robe iz europodručja (EA19) u druge države bila je 177,8 milijardi EUR što je 3 % manje u usporedbi s ožujkom 2015. (182,8 milijardi EUR). Vrjednost uvezene robe iznosila je 149,2 milijardi EUR, 8 % manje u usporedbi s ožujkom 2015. (162,9 milijardi EUR). Ti podatci pokazuju kako je višak u međunarodnoj trgovini robom u europodručju u ožujku 2016. dosegnuo 28,6 milijardi EUR, dok je u ožujku prošle godine trgovinski višak iznosio 19,9 milijardi EUR. Vrjednost trgovinske razmjene unutar europodručja u ožujku 2016. iznosila je 149,3 milijardi EUR, što je 2 % manje u odnosu na ožujak 2015. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Eurostat: dvije trećine putnika u zračnom prometu EU-a kupilo je avionske karte na internetu

Primjena novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija uvelike utječe i na promjene kod rezerviranja karata za naša putovanja pa i kod organiziranja poslova u tvrtkama u turističkom sektoru. Korištenje internetom proširilo se među turistima iz EU-a. Više od dvije trećine avionskih putovanja kao i više od polovine putovanja vlakom 2014. rezervirano je putem interneta. Više od polovine noćenja također je rezervirano putem interneta. Tvrtke u sektoru hotelijerstva također su mnogo naprjedovale u korištenju IKT-om u usporedbi s drugim sektorima. Dok je 2015. ukupno 17 % svih tvrtki nudilo naručivanje putem interneta, taj je postotak u hotelijerskom sektoru dosegao 74%. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

European Commission 1