Skip to content

EK vijesti 29.4.2016.

Travanjski paket o povredama prava: Komisija djeluje zbog potpune, pravilne i pravodobne provedbe prava EU-a na korist građana i tvrtki

European Commission 1

Kako bi građanima i tvrtkama omogućila uživanje u svim prednostima koje donosi unutarnje tržište, Europska komisija neprestano surađuje s državama članicama a po potrebi pokreće postupke zbog povreda prava protiv država članica koje ne poštuju europsko pravo. Europska komisija ujedno redovito zaključuje otvorene predmete ako je država članica u suradnji s Komisijom riješila problem i osigurala usklađenost s europskim pravom, pa zbog čega upućivanje Sudu EU-a više nije potrebno. U okviru svog mjesečnog paketa odluka o povredi propisa Komisija je ovaj mjesec donijela niz odluka, od kojih su dvije službene opomene popraćene priopćenjem za tisak, 35 obrazloženih mišljenja popraćenih priopćenjem za tisak i 113 odluka o zaključenju predmeta). Sažetak bitskih odluka kao i podatci za kontakt nadležnih glasnogovornika pa i pripadajuća priopćenja za tisak dostupna su u informativnom članku. Dostupan je imemorandum u kojem se općenito objašnjava postupak zbog povrede prava EU-a.

EU i Kanada jačaju suradnju u borbi protiv nezakonitog ribolova

EU i Kanada danas su potpisali zajedničku izjavu o nezakonitom, neprijavljenom i nereguliranom (NNN) ribolovu razaslavši snažnu poruku o nultoj stopi tolerancije prema tim kriminalnim aktivnostima. Povjerenik Vella je izjavio: EU je globalni predvodnik u suzbijanju nezakonitog ribolova. Uredbom o ribolovu NNN uveli smo jednu od najnaprednijih politika na svijetu. S ponosom mogu reći da naš rad daje rezultate. Nadam se da će snažne poruke, kao što je današnja zajednička izjava s kanadskim partnerima, uvjeriti još više država da nam se pridruže u nastojanju da jednom zauvijek iskorijenimo nezakoniti ribolov. Dodatne informacije i videozapis svečanosti potpisivanja izjave dostupni su na internetu. 

Komisija utvrđuje tehničke smjernice zbog dodjela radiofrekvencija i usluga mobilnog interneta

Komisija je danas donijela niz usklađenih tehničkih mjera na temelju kojih će se dodjeljivati povećani spektar za mobilne usluge u pojasu od 700 MHz. Prethodio im je prijedlog Komisije od 2. veljače 2016. za bolju koordinaciju spektra u pojasu ultravisoke frekvencije (470 – 790 MHz) u EU-u i za poboljšanje mobilnih usluga većim brojem radiofrekvencija iz pojasa od 700 MHz (priopćenje za tisak). Dodatne informacije dostupne su ovdje.  

Europska komisija – EUROSTAT

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Europska komisija – EUROSTAT

U većini regija EU-a stopa nezaposlenosti smanjile su se 2015. i kretale su se od 2,5 % do 34 %

U usporedbi s 2014. više od 60 % regija NUTS 2 Europske unije zabilježilo je 2015. smanjenje regijske stope nezaposlenosti od najmanje 0,5 postotnih bodova. Međutim, velike razlike u regijskim stopama nezaposlenosti nadalje postoje od regije do regije. Najmanje stope zabilježene su u njemačkim regijama Freiburgu i Donjoj Bavarskoj (2,5 % u obje regije), Gornjoj Bavarskoj i Gornjem Palatinatu (2,7 % u obje regije), nakon kojih slijedi regija grada Praga (2,8 %).