Skip to content

EK vijesti 27.4.2016.

Donesena nova integrirana politika EU-a za Arktik

European Commission 1

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i Europska komisija danas su donijeli zajedničku komunikaciju u kojoj se opisuje integrirana politika Europske unije za Arktik. U komunikaciji su izneseni prijedlozi za intenzivnije djelovanje i angažiranost EU-a u trima prioritetnim područjima: klimatskim promjenama i očuvanju arktičkog okoliša, održivom razvoju i međunarodnoj suradnji. Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Europske komisije, izjavila je: „Siguran, održiv i razvijen Arktik nije od koristi samo za četiri milijuna svojih stanovnika, za Europsku uniju i ostatak svijeta, već riječ je o regiji od goleme okolišne, društvene i gospodarske vrijednosti za sve nas. Mjerama koje poduzimamo danas naglašavamo svoju predanost toj regiji, njezinim državama i stanovnicima. Želimo osigurati da ta regija nadalje bude primjer konstruktivne međunarodne suradnje. Arktik ima ključnu ulogu u regijskoj i globalnoj sigurnosti pa je bitna strateška komponenta naše vanjske politike.” Karmen Vella, europski povjerenik za okoliš, ribarstvo i pomorstvo, rekao je: „Mi utječemo na Arktik i Arktik utječe na nas. Globalni meteorologijski i klimatski obrasci, naši oceani, ekosustavi i lokalna bioraznolikost – na sve to utječe Arktik. Sve to kao i razvoj čovječanstva nije moguće spriječiti, ali mi se moramo pobrinuti da on bude održiv. Pritom moramo poštovati način života stanovnika te regije i zaštititi njezino najveće blago: okoliš.” Dodatne informacije dostupne su ovdje: priopćenje za medijememo i video.

Europska komisija oznanila izvješće o stanju pregovora o TTIP-u

Komisija danas je oznanila izvješće u kojem je detaljno opisan napredak postignut u aktualnim pregovorima o trgovinskom sporazumu, odnosno o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) EU-a i SAD-a. Iz izvješća se vidi da pregovarači dobro napreduju u mnogim poglavljima TTIP-a, ipak u određenim područjima treba još poraditi kako bi se glavni elementi dogovora zaključili još ove godine. Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Izvješće je sažetak naših pregovora koje je Europska komisija vodila kao sastav slijedeći političke smjernice predsjednika Junckera i u suradnji s nekoliko kolega iz Komisije kao što su povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i drugi. Željeli smo da taj dokument bude sveobuhvatan, ali istodobno jednostavan i sažet. To je odraz našeg obećanja da ti pregovori budu najtransparentniji pregovori u povijesti EU-a.” U tijeku je 13. krug pregovora koji se održava u New Yorku ovaj tjedan. Tijekom industrijskog sajma, koji se također održava ovaj tjedan u Hannoveru, povjerenica Cecilia Malmström sastat će se s američkim trgovinskim predstavnikom Michaelom Fromanom kako bi razgovarali o dosadašnjem napretku pregovora. Više informacija o izvješću dostupno je u članku na blogu koji je danas objavila povjerenica Malmström. Cjelovito izvješće dostupno je ovdje.

Strategija izobrazbe Europa 2020. za 2015. – u EU-u pokazuje sve više visokoškolovanih od 30 do 34 godine i sve manje osoba koje rano napuštaju školovanje

Udio osoba s viskom školskom naobrazbom u dobi od 30 do 34 godine u Europskoj uniji (EU) stalno raste: 2002. od kad je započelo praćenje iznosio je 23,6 posto, a 2015. 38,7 posto. Taj rast bio je još izraženiji kad je riječ o ženama (rast s 24,5 posto 2012. na 43,4 posto 2015., što je iznad opće planiranih okvira strategije Europa 2020.) nego o muškarcima (rast s 22,6 na 34,0 posto, što je još uvijek ispod opće planirane strategije Europa 2020.). Svrha strategije Europa 2020. je do 2020. povećati udio osoba s visokom izobrazbom za navedenu dobnu skupinu u EU-u na najmanje 40 posto.

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.