Skip to content

EK vijesti 30. ožujka 2016.

EU daje mlijeko za 350 000 sirijske djece

European Commission 1

Europska komisija danas 30. ožujka donijela je program vrjedan 30 milijuna eura kojim će se za 350 000 sirijske djece osigurati mlijeko, uz već znatnu pomoć koju EU pruža stanovnicima koji su ugroženi krizom u regiji. Sredstva za taj najnoviji program dolaze iz paketa potpore za europske poljoprivrednike vrjednog 500 milijuna eura kojeg je Komisija predstavila 2015. kako bi pružila konkretnu pomoć europskim poljoprivrednicima. Sredstva će se upotrjebiti za kupnju mlijeka koje mora potjecati iz EU-a. Izim što će se programom vrjednim 30 milijuna eura pomoći europskim poljoprivrednicima kupnjom mlijeka za piće, ujedno će program znatno pridonijeti i velikom izazovu koji pred EU stavlja izbjeglička kriza. Mlijeko će se podijeliti sirijskoj djeci, čime će se pojačati program raspodjele hrane školskoj djeci koji se već provodi u Siriji, a financira ga EU. „Ovim novim programom pomoći će se stotinama tisuća potrebite sirijske djece. Moramo odlučno nastaviti pomagati najnemoćnijim žrtvama sukoba. Ova dodatna potpora raspodijelit će se partnerskim humanitarnim organizacijama koje djeluju u Siriji“, izjavio je povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides. Povjerenik EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan dodao je: „Drago mi je što je Komisija danas donijela ovaj program, koji je dio paketa potpore za europske poljoprivrednike vrjednog 500 milijuna eura. Novim se programom ispunjavaju dva prioriteta Komisije – pomaže se poljoprivrednicima u vrlo teškom trenutku, a istodobno se jamči potpuna usredotočenost na velik izazov koji postavlja aktualna izbjeglička kriza.“ Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i informativnom članku.

Plan ulaganja za Europu: 150 milijuna eura malim i srednje velikim tvrtkama u Finskoj, Estoniji, Latviji i Litvi

Europski investicijski fond (EIF) i Pohjola Bank potpisali su u Finskoj sporazum InnovFin kojim će se inovativnim malim i srednje velikim tvrtkama u Finskoj i baltičkim državama tijekom sljedeće dvije godine na raspolaganje staviti 150 milijuna eura u zajmovima. Transakcija ima potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Sporazum koji danas potpisuju EIF i Pohjola Bank malim tvrtkama u Finskoj, Estoniji, Latviji i Litvi stavit će na raspolaganje nova sredstva za financiranje rizika. U tim državama start-up tvrtke cvjetaju, a pokazale su se izvrsnima i kad je riječ o inovaciji. Uz podršku Plana ulaganja pomažemo malim i srednje velikim tvrtkama u baltičkim državama da razviju poslovanje i otvore nova radna mjesta na lokalnoj razini.“ Dodatne informacije dostupne su ovdje.

EUROSTAT: EU-ova trgovina robom s Indijom treću godinu zaredom u blagom deficitu; mali suficit u trgovini uslugama

Povodom sastanka na vrhu između Europske unije i Indije koji se 30. ožujka 2016. održava u Bruxellesu, Eurostat, statistički ured Europske unije, oznanio je podatke o gospodarskim odnosima Indije i EU-a. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.