Skip to content

EK vijesti 18. ožujka 2016.

Izgradnja energetske unije putem unutarnjeg energetskog tržišta: Komisija daje 200 milijuna eura za prekogranične energetske mreže

European Commission 1

Europska komisija danas 18. ožujka uputila je poziv za podnošenje prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) zbog pomoći s financiranjem ključnih projekata energetske infrastrukture u EU-u. Projektima usmjerenima na uklanjanje uskih grla koja onemogućuju slobodan protok energije među državama EU-a na raspolaganju će biti 200 milijuna eura. Dodatne informacije o  pozivu na podnošenje prijedloga u području energetike u okviru CEF-a  i  energetskoj uniji dostupne su na internetu. Plan ulaganja za Europu (EFSU) već je pridonio financiranju 21 projekta u području energetike i klimatske politike.

Plan ulaganja za Europu: još 150 milijuna eura za talijanske MSP-ove

Europski investicijski fond (EIF) i Credito Valtellinese s.c. (CREVAL) potpisali su u Italiji sporazum InnovFin kojim će se inovativnim malim i srednje velikim tvrtkama u Italiji na raspolaganje staviti 150 milijuna eura u zajmovima. Transakcija ima potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Dodatne informacije dostupne su na internetu.

Suzbijanje monopola: prema istraživanju sektora e-trgovine geografsko blokiranje rasprostranjeno je diljem EU-a

Europska komisija oznanila je početne nalaze o raširenosti geografskog blokiranja kojim se potrošačima onemogućuju kupnja robe široke potrošnje i internetski pristup digitalnom sadržaju u Europskoj uniji. Te je informacije Komisija prikupila u okviru svojeg tekućeg istraživanja u području suzbijanja monopola u sektoru e-trgovine, koje je pokrenuto u svibnju 2015. Konkretno u odgovorima više od 1400 trgovaca na malo i pružatelja digitalnog sadržaja iz svih 28 država članica upućuje se na to da je geografsko blokiranje uobičajeno u EU-u i za robu široke potrošnje i za digitalni sadržaj. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak.

Sprema se novi program za obrazovanje i podizanje svijesti o razvoju

Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica danas je najavio poziv na podnošenje prijedloga u okviru novog programa za izobrazbu i podizanje svijesti o razvoju (DEAR), i to nakon provođenja opsežnih savjetovanja s organizacijama civilnog društva diljem Europe. Europskim organizacijama civilnog društva i tijelima lokalne vlasti, uključujući male i lokalne organizacije, na raspolaganju će biti 90 milijuna eura. Povjerenik Mimica izjavio je: „Aktivno sudjelovanje europske javnosti u pitanjima globalnog razvoja od ključnog je značajai. Organizacije društava građana odigrale su ključnu ulogu u odgovoru na migracijsku krizu, što pokazuje koliko je snažan postao angažman javnosti i društava građana. Ovim novim pozivom na podnošenje prijedloga pomoći će se organizacijama društava građana baš u tom pogledu.“ Programom će se ujedno poboljšati informiranost o svrhovitosti održivog razvoja.

Cestovni promet: Komisija donijela zajednička pravila za lakšu provedbu zakona i veću sigurnost na cestama

Europska komisija danas je donijela niz pravila koja se odnose na cestovne prijevoznike i prijevoznike u cestovnom prijevozu putnika. Pravila obuhvaćaju zajedničku klasifikaciju teških povreda sigurnosti cestovnog prometa u okviru  zakonodavstva o prometu  i nove specifikacije za  pametne tahografe  (uređaje kojima se bilježi koliko dugo voze vozači kamiona i autobusa) u kojima se optimalno iskorištavaju nove digitalne tehnologije, npr. Galileo. Dodatne informacije dostupne su ovdje.  Konferencija o cestovnom prometu, na kojoj će se okupiti države članice i dionici, održat će se 19. travnja u Bruxellesu. 

EUROSTAT: četvrto tromjesečje 2015. – stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju narasla na 1,6 posto, u području EU28 na 1,7 posto

U četvrtom tromjesečju 2015. stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju (EA19) iznosila je 1,6 posto, što je povećanje u odnosu na 1,5 posto u prethodnom tromjesečju i u četvrtom tromjesečju 2014., pokazuju podaTci koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: četvrto tromjesečje 2015. – godišnje povećanje cijene rada u europodručju naraslo na 1,3 posto, u području EU28 stabilno na 1,9 posto

U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine u četvrtom tromjesečju 2015. cijena rada po satu povećala se za 1,3 posto u europodručju (EA19) i za 1,9 posto u području EU28. U trećem tromjesečju 2015. cijena rada povećala se za 1,1 posto odnosno 1,9 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenikâ