Skip to content

EK vijesti 16. ožujka 2016.

Komisija je oznanila komunikaciju o sljedećim operativnim koracima s Turskom glede migracije i izvješće o premještanju i preseljenju

European Commission 1

Komisija je danas 16. ožujka izvijestila o svom doprinos Europskom vijeću kojeg su postigli u četvrtak na sastanku šefova država i vlada s turskim premijerom u petak. U komunikaciji o sljedećim operativnim koracima u suradnji EU-e i Turske na području migracije Komisija je iznijela pravne, operativne i financijske pojedinosti o mogućoj izvedivosti dogovora koji je načelno postignut na sastanku s Turskom 7. ožujka. Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je: „Prijedlozi o kojima su razgovarali čelnici EU-a i Turske o vraćanju svih nezakonitih migranata i tražitelja azila koji u Grčku stižu iz Turske, koje su određene rokom ili kao izvanredne mjere koje na snagu stupaju čim prije bude moguće, pa i o premještanju Sirijaca iz Turske u EU moglo bi se jednom zauvijek slomiti poslovni model krijumčara. A to se može dogoditi samo u skladu s međunarodnim i europskim zakonodavnim okvirom.“ Komisija je danas izvijestila i o napretku u provedbi obveza preuzetih u svezi preseljenja i premještanja. U danas donešenom izvješću iznose se preporuke o poboljšanju provedbe programa koje suodređene rokom žurnog premještanja i europskim programom preseljenja. Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: „S obzirom na to da je humanitarna situacija u Grčkoj svakim danom sve teža, države članice moraju žurno ispuniti preuzete obveze i spriječiti daljnje pogoršanje situacije s izbjeglicama u Grčkoj.“ Kolegij povjerenika razgovarao je i o dugoročnijim mjerama koje je potrebno poduzeti, osobito glede trenutnog sustava odlučivanja o tomu koja je država članica nadležna za obradu zahtjeva za azil (tzv. dublinski sustav). Nakon današnje orijentacijske rasprave Kolegij će svoju stratešku viziju mogućih oblika reforme iznijeti 6. travnja. Objavljena su priopćenja za medije o komunikaciji i o izvješću. Informativni članci o preseljenju i premještanju dostupni su na engleskomfrancuskom i njemačkom.

Industrija čelika: Komisija poduzima mjere za očuvanje održivih radnih mjesta i održivog rasta u Europi 

Komisija danas je predstavila komunikaciju  kojom se utvrđuje pristup rješavanju kratkoročnih i dugoročnih izazova u europskom sektoru čelika uz potporu država članica i institucija EU-a. Kako bi se prevladali ti ozbiljni izazovi potaknuti globalnom prekapacitiranošću, dramatičnim povećanjem količina izvoza i nezapamćenim porastom nepoštenih trgovačkih praksi, potrebno je zajedničko djelovanje. Zbog visokih cijena energije i promjenjivih uvjeta na tržištu industrije koje troše velike količine energije moraju se prilagoditi i modernizirati kako bi osigurale svoju dugoročnu konkurentnost i održivost. Komisija već odlučno poduzima mjere potpore industriji čelika u prevladavanju kratkoročnih izazova. U komunikaciji pod naslovom „Sektor čelika: očuvanje održivih radnih mjesta i održivog rasta u Europi“ Komisija najavljuje nove kratkoročne mjere za jačanje zaštite EU-a od nepoštenih trgovačkih praksi i dugoročnije mjere za održavanje dugoročne konkurentnosti i održivosti energetski intenzivnih industrija poput industrije čelika. Objavljeni su priopćenje za medije i memorandum.

Institucije EU-a i socijalni partneri okupili se na trostranom socijalnom samitu za rast i zapošljavanje

Danas u Bruxellesu održan je trostrani socijalni skup o rastu i zapošljavanju na kojem su se okupili predstavnici europskih poslodavaca i zaposlenika (“socijalni partneri”), Europska komisija, Europsko vijeće i predstavnici Europskog parlamenta, ali i šefovi država i vlada EU-a i ministri rada i socijalne skrbi iz država koje su na čelu sadašnjeg i budućih predsjedništava Vijeća EU-a. Proljetni trostrani socijalni samit usredotočen je na snažno partnerstvo za otvaranje radnih mjesta i uključiv rast i na analizu novog početka za socijalni dijalog. Komisiju zastupa predsjednik Juncker koji je održao govor na otvaranju samita, potpredsjednik za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis i povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. Konferencija za medije održana je danas u 19 sati, može se pratiti putem servisa EbS. Zajednička izjava bit će objavljena ovdje, a memorandum s analizom prve godine novog početka za socijalni dijalogovdje. Program samita dostupan je ovdje.

Eurostat: siječanj 2016. u odnosu na prosinac 2015. – proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju veća za 3,6 posto, a u području EU28 za 1,6 posto

U usporedbi s prosincem 2015. u siječnju 2016. desezonirana je proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju (EA19) koja se povećala za 3,6 posto, a u području EU28 za 1,6 posto, pokazuju prve procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U prosincu 2015. proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju smanjila se za 0,7 posto, a u području EU28 za 0,1 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.