Skip to content

EK vijesti 14. ožujka 2016.

Izbjeglička kriza: dodatna pomoć Grčkoj mehanizmom EU-a za zaštitu građana

European Commission 1

Nakon nedavnog povećanja doprinosa u okviru mehanizma EU-a za zaštitu građana Grčka će tijekom ovog tjedna dobiti dodatne pošiljke novčane pomoći za izbjeglice koje borave u toj državi. Grčka je mehanizam EU-a za zaštitu građana aktivirala 3. prosinca, pritom joj je od tad pomoć ponudilo 13 država članica EU-a i Norveška a ujedno dostavljeno je više od 87 000 artikala kao što su pokrivači, medicinske potrepštine, šatori, kreveti i madraci. Nizozemska je tijekom vikenda isporučila 12 kombija i 90 generatora, Ujedinjena Kraljevina više od 1000 šatora, a Francuska 4 sanitarna kontejnera, 12 kontejnera za smještaj i 5000 kanistara. Danas je Luksemburg ponudio dodatnu pomoć, uključujući 30 generatora, 750 madraca, 300 stolica, 1000 kanistara, 5000 jastuka i 500 kreveta na kat. Austrija, Njemačka, Španjolska, Litva, Mađarska, Norveška i Švedska trebale bi tijekom ovog tjedna isporučiti dodatne pošiljke s pomoći. Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides komentirao je velik opseg ponuđene pomoći: „Grčkoj i drugim državama treba neodgodiva materijalna pomoć, a najnovije povećanje potpore putem mehanizma za zaštitu građana dokaz je europske solidarnosti. Svim spomenutim državama zahvaljujem na dosadašnjoj potpori koje pozivam na nastavak isporučivanja prijeko potrebne pomoći.“ Država članica ili treća država može aktivirati mehanizam EU-a zaštite građana ako razmjeri krize premaše njezine kapacitete. Europska komisija zatim koordinira dobrovoljne ponude država koje sudjeluju u mehanizmu, a može i sufinancirati prijevoz pomoći i stručnjaka do države primateljice. Izim Grčke, mehanizam su od lipnja 2015. aktivirale i Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija. Tijekom izbjegličke krize mehanizam za zaštitu građana olakšao je dostavu ukupno više od 780 000 artikala u države kojima je potrebna pomoć. Za razliku od novog instrumenta koji je Komisija predložila za hitnu pomoć, mehanizam EU-a za zaštitu građana (EUCPM) oslanja se na dobrovoljnu pomoć država sudionica. Novim će se pak instrumentom za žurnu pomoć Europskoj uniji omogućiti izravno financiranje humanitarnih djelovanja unutar EU-a. 

Plan ulaganja za Europu: Europski investicijski fond i BPCE Group potpisali sporazum InnovFin vrjedan 300 milijuna eura za francuske male i srednje velike tvrtke  

Europski investicijski fond (EIF) i Banque Populaire potpisali su u Parizu sporazum InnovFin kojim će se inovativnim tvrtkama u Francuskoj tijekom sljedeće dvije godine osigurati 300 milijuna eura u zajmovima putem regijskih poslovnica i banke. Transakcija ima potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Europski povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovicinazočio je potpisivanju i pritom izjavio: „Današnji bitan sporazum između EIF-a i Banque Populairea još je jedan konkretan primjer učinka Plana ulaganja za Europu u Francuskoj. Iz Europskog fonda za strateška ulaganja već se podupire nekoliko velikih infrastrukturnih projekata i na tisuće malih i srednje velikih tvrtki diljem države, čime se pridonosi razvoju obnovljive energije, sanaciji onečišćenih područja zbog gradske obnove i poboljšanju energetske učinkovitosti kućanstava. Nadam se da će, počevši od danas, mnogi inovativni MSP-ovi u usponu iskoristiti ove nove zajmove.“ Dodatne informacije dostupne su ovdje.