Skip to content

EK vijesti 11. ožujka 2016.

Izbjeglička kriza: sastanak povjerenika Stylianidesa i grčkog premijera Tsiprasa

European Commission 1

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides sastao se 11.ožujka u Ateni s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom kako bi potvrdio neupitno partnerstvo i solidarnost Europske komisije s Grčkom u rješavanju humanitarnih potreba izbjeglica u toj državi. Stoga većina sredstava koja se dodjeljuju u okviru novog instrumenta Europske unije usmjerena će bit na Grčku, kojoj su financijski i administrativni kapaciteti preopterećeni izbjegličkom krizom. Današnji sastanak zapravo je pravodoban trenutak u kojem će se potvrditi međusobno razumijevanje značnošću savjetovanja i usklađivanja s Grčkom u provedbi novog instrumenta u suradnji s UN om i drugim humanitarnim organizacijama. Europska komisija ovaj je tjedan pozdravila dogovor postignut među državama članicama o prijedlogu instrumenta za izvanredne situacije, vrjednog 700 milijuna eura, kojim bi se omogućilo brže pružanje solidarne podrške državama članicama EU-a koje su suočene s velikim humanitarnim krizama, npr. priljevom velikog broja izbjeglica. Dostupno je priopćenje za medije i materijali na servisu EBS.

Komisija obilježava 12. Europski dan sjećanja na žrtve terorizma

Komisija 11. ožujka obilježava Europski dan sjećanja na žrtve terorizma. Taj se dan počeo obilježavati nakon bombaških napada u Madridu 2004. godine. Svake godine na taj dan prisjećamo se žrtava terorističkih zločina. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini, povjerenica Vera Jourová i povjerenik Dimitris Avramopoulos povodom su toga iskazali i oznanili zajedničku izjavu. Europska komisija i Centar izvrsnosti Mreže za borbu protiv radikalizacije danas u Bruxellesu organiziraju događanje kojim se obilježava ta prigoda. Komemoraciju je jutros otvorio povjerenik Avramopoulos. Na ovom zbivanju okupile su se žrtve terorističkih napada iz bliže i dalje prošlosti, udruge žrtava, studenti i istaknuti europski uglednici. Nazočile su žrtve napada u Parizu, Madridu, Utøyi (Norveška) i Sousseu (Tunis).

Komisija decentralizirala i pojednostavnila tehničke mjere očuvanja u ribarstvu

U skladu sa svojim kontinuiranim djelovanjem k boljoj regulativi, Komisija je danas iznijela prijedlog tehničkih mjera očuvanja ribljeg fonda u europskim morima. Riječ je o pravilima kojima se propisuje kako, gdje i kad ribari smiju ribariti, pritom je određeno i koja oprema dopuštena, sastav ulova i postupanje sa slučajnim ulovom. Prijedlogom se uvodi fleksibilniji sustav upravljanja pa se regijskim akterima koji najbolje poznaju lokalni kontekst omogućuje prilagodba tehničkih mjera očuvanja u njihovom državnom morskom bazenu. Ujedno se prijedlogom niz zasebnih uredbi spaja u jedan dokument, čime bi se uvelike trebalo olakšati tumačenje i pridržavanje propisa. Oznanjeni su priopćenje za medije i dokument s najčešćim pitanjima.

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika