Skip to content

EK vijesti 10. ožujka 2016.

Komisija izdvojila dodatnih 275,5 milijuna eura za žurnu pomoć azilanitima i migrantima tijekom 2016.

European Commission 1

Europska komisija oznanila je izmjene u programu djelovanja za 2016. kojom su sredstva za žurnu pomoć u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI) i Fonda za unutarnju sigurnost (ISF) povećana za dodatnih 275,5 milijuna eura. Dodatna sredstva za žurnu pomoć osigurat će se iz još nedodijeljenih sredstava za FAMI i ISF koja su predviđena u proračunu EU-a za 2016. Potreba za povećanjem sredstava za žurnu pomoć uslijedila je nakon zaključaka Europskog vijeća od 18. i 19. veljače u kojima je pozvano na žurno djelovanje zbog rješavanja humanitarne situacije u Grčkoj i na tzv. “zapadnom Balkanu” uz upotrebu svih dostupnih sredstava EU-a i nacionalnih sredstava. Prvotni proračun za žurnu pomoć u okviru FAMI-ja i ISF-a u iznosu od 188,98 milijuna eura sad je pojačan s još 193,5 milijuna eura za FAMI i 82 milijuna eura za ISF, pa sad za 2016. ukupno iznosi 464 milijuna eura. Tim će se iznosom rješavati najžurnije potrebe država članica za financiranjem u kontekstu izbjegličke krize.

Izbjeglička kriza: Komisija predložila novi instrument za izvanredne situacije zbog bržeg reagiranja na krize u EU-u

Europska komisija pozdravila je jučer brz dogovor postignut među državama članicama o prijedlogu instrumenta za izvanredne situacije kojim bi se omogućilo brže pružanje podrške državama članicama EU-a suočenima s velikim humanitarnim krizama, npr. priljevom velikog broja izbjeglica. Pozitivan odgovor stigao je samo tjedan dana nakon što je Komisija iznijela prijedlog državama članicama čiji su kapaciteti za odgovor na krizne situacije preopterećeni pa se zbog žurnih i izvanrednih okolnosti na raspolaganje stavi 700 milijuna eura tijekom sljedeće tri godine. Oznanjena su priopćenje za medije i informativni članak  ali i Prijedlog Uredbe Vijeća o pružanju žurne potpore unutar UnijeKomunikacija Komisije i infografika.

Europska komisija predložila ukidanje viza gruzijskim državljanima

Europska komisija jučer je Vijeću Europske unije i Europskom parlamentu predložila ukidanje viznog režima za gruzijske državljane, tj. uvrštavanje Gruzije na popis država čiji državljani mogu putovati u schengenski prostor bez vize. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Potpredsjednik Ansip u SAD-u: „Podaci su temelj naše digitalne budućnosti“

Potpredsjednik Ansip danas i sutra boravi u Bostonu u kojemu će razgovarati o tomu kako najbolje iskoristiti podatke za poticanje razvoja gospodarstva s obje strane Atlantika. Među ostalima sastat će se i s Penny Pritzker, američkom ministricom trgovine. Razgovarat će o nedavno najavljenom okviru europsko-američkog sustava za zaštitu privatnosti, kojim će se omogućiti čvrste i provedive mjere zaštite transatlantskih prijenosa osobnih podataka. Potpredsjednik Ansip i ministrica Pritzker predsjedavat će prvim dijalogom o digitalnom gospodarstvu s visokim predstavnicima američkih i europskih tvrtki iz tog sektora, na kojem će se razgovarati o poticanju inovacija i ulaganja u digitalne ekosustave. Cjelovit program posjeta dostupan je ovdje. Najnovije vijesti dostupne su na Twitterublogu i web-stranici potpredsjednika Ansipa.

Povjerenica Cecilia Malmström 10. i 11. ožujka u Washingtonu

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström u dvodnevnom je posjetu Washingtonu, u kojem će održati više sastanaka, među ostalima i s američkim trgovinskim predstavnikom Michaelom Fromanom. Povjerenica Malmström danas će se uz ostale sastati i s predsjednikom Odbora za financije američkog Senata, predsjednikom Američkog saveza radnika i Kongresa industrijskih organizacija (AFL-CIO) i ravnateljem Uprave za hranu i lijekove (FDA). Cijelovit program dostupan je u rasporedu povjerenice Malmström na internetu.