Skip to content

Komisija pokreće javnu raspravu o europskom stupu socijalnih prava

Europska komisija 8. ožujka 2016. predstavila prvi preliminarni nacrt europskog stupa socijalnih prava kojeg je predsjednik Juncker najavio još u rujnu prošle godine, pritom je pokrenula i započela opsežnu javnu raspravu

European Commission 44

Europska komisija predstavila je danas 8. ožujka 2016. prvi preliminarni nacrt europskog stupa socijalnih prava kojeg je predsjednik Juncker najavio u rujnu prošle godine, pritom je pokrenula i  zapčela opsežnu javnu raspravu zbog prikupljanja mišljenja i komentara ostalih europskih institucija, nacionalnih tijela i parlamenata, socijalnih partnera, dionika, društava i udruga građana, stručnjaka iz akademske zajednice i građana. Inicijativa je usmjerena na europodručje, i kojoj se ostale države članice EU-a mogu pridružiti ako žele. Rasprava na internetu trajat će do kraja 2016.

Potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis izjavio je: Europa još trpi posljedice financijske krize i krize javnog duga: siromaštvo, socijalnu isključenost, nejednakost i velika nezaposlenost. Istodobno treba oovodobniti socijalni program i našu socijalnu pravnu stečevinu u skladu s gospodarskim i socijalnim kretanjima 21. stoljeća. To je složen zadatak pa je potrebno opsežno savjetovanje kako bismo u obzir uzeli sva mišljenja. Europskim stupom socijalnih prava jača se ekonomska i monetarna unija, a namijenja je europodručju. Međutim, pobrinut ćemo se da i države članice izvan europodručja budu valjano uključene u savjetovanje, jer omogućit ćemo i njima da se priključe inicijativi ako žele.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, rekla je: Promjene na tržišta rada najveći su izazov 21. stoljeća. Globalizacija, digitalna revolucija i novi poslovni modeli znatno utječu na to kako radimo. Moramo biti spremni predvidjeti ta kretanja i pojave ali i utjecati na njih. Moramo si postaviti osnovna pitanja: jesu li socijalne politike Europske unije i država članica u širem smislu dostatne za 21. stoljeće? Kako bi mogli europski socijalni model učiniti otpornim na buduće promjene? Rasprava koju danas započinjemo prvi je korak k europskom stupu socijalnih prava.

Europskim stupom socijalnih prava ustvrdit će se niz osnovnih načela kojima bi se podupirali funkcionirajući i pravedni sustavi socijalne skrbi i tržišta rada u europodručju.

U proteklih desetljeće i pol pokazalo se da trajna neravnoteža u jednoj ili više država članica može ugroziti stabilnost čitavog europodručja. U izvješću petorice predsjednika „Dovršetak europske ekonomske i monetarne unije” navedeno je da je veći naglasak na zapošljavanju i socijalnoj učinkovitosti nužan dio opsežnijeg postupka uzlazne konvergencije prema otpornijim ekonomskim strukturama u europodručju.

Daljnji koraci

Svrha danas pokrenute rasprave zapravo je procijeniti postojeću socijalnu pravnu stečevinu EU-a, promisliti o novim kretanjima u obrascima rada i društvima ali i prikupiti mišljenja i povratne informacije o načelima utvrđenima u preliminarnom nacrtu europskog stupa socijalnih prava. Rezultati rasprave upotrijebit će se za izradbu konačnog nacrta stupa i pomoći u utvrđivanju opsega budućeg djelovanja kao i potrebe za njim. Rasprava će trajati do 31. prosinca 2016., a pročišćena verzija europskog stupa socijalnih prava trebala bi biti predstavljena početkom 2017.

Europski stup socijalnih prava kad stupi na snagu trebao bi postati referentni okvir za analizu zapošljavanja i socijalnih sustava u državam članicama koje obuhvaća ali i za pokretanje reformi na nacionalnoj razini. Konkretnije, trebao bi poslužiti i kao kompas pri ponovnoj uspostavi konvergencije u europodručju.

Kontekst

govoru o stanju u Uniji 9. rujna 2015. predsjednik Juncker najavio je uspostavu europskog stupa socijalnih prava: Moramo predanije raditi na uspostavi pravednog i istinski paneuropskog tržišta rada. (…) U okviru tih mjera, želja mi je uspostaviti europski stup socijalnih prava kojim će se u obzir uzeti promjene s kojima se suočavaju europska društva i tržište rada. Mogao bi poslužiti i kao kompas pri ponovnoj uspostavi konvergencije u okviru europodručja. Taj bi europski stup socijalnih prava trebao biti dopuna onom kojeg smo zajedničkim snagama već postigli u pogledu zaštite radnika u EU-u. Od socijalnih partnera očekujem da budu ključni akteri u tom procesu. Smatram da je dobro što ćemo tu inicijativu najprije pokrenuti na razini europodručja, dok će se ostale države članice EU-a moći pridružiti ako žele.

Kolegij povjerenika održao je 27. siječnja 2016. prvu orijentacijsku raspravu o europskom stupu socijalnih prava. Nakon rasprave potpredsjednik Dombrovskis i povjerenica Thyssen dali su izjavu o preliminarnim općim crtama europskog stupa socijalnih prava i najavili pokretanje opsežne rasprave o njemu. Izjavu sa sastanka Kolegija povjerenika možete pogledati ovdje.

Dodatne informacije

Memo: Europski stup socijalnih prava – pitanja i odgovori

Informativni članak: Gospodarska i socijalna kretanja i pojave

Internetska stranica o europskom stupu socijalnih prava

Iznesite svoje mišljenje – javna rasprava o europskom stupu socijalnih prava

Komunikacija: Pokretanje rasprave o europskom stupu socijalnih prava

Prilog: Europski stup socijalnih prava – prvi preliminarni nacrt

Ključna gospodarska i društvena kretanja te kretanja u području zapošljavanja koja su temelj europskog stupa socijalnih prava

Socijalna pravna stečevina EU-a

Povjerenica Thyssen na Facebooku i Twitteru

GU za zapošljavanje i socijalna pitanja

IP/16/544