Skip to content

Europska komisija oznanila europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti

Europska komisija 29. veljače oznanila je komunikaciju u kojoj se analizira sve što je poduzeto kako bi se vratilo povjerenje u transatlantske prijenose podataka nakon otkrića o prisluškivanju iz 2013.

europska komisija

Komisija je objavila i nacrt svoje „odluke o primjerenosti“ kao i tekstove kojim će ojačati europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti

Nacrt obuhvaća načela sustava za zaštitu privatnosti kojih se tvrtke moraju pridržavati i pisane obveze američke vlade (koje će biti javno oznanjene u američkom saveznom registru) o provedbi dogovora, uključujući jamstvo o mjerama zaštite i ograničenjima pogotovo glede prava tijela javne vlasti na pristup podatcima. Potpredsjednik Ansip izjavio je: „Europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti sad počinjemo pretvarati u zbilju. Na obje strane Atlantika radi se na potpunoj zaštiti osobnih podataka građana i na pripremi naših zemalja za iskorištavanje prilika koje nudi digitalno doba.“ Povjerenica Jourová je dodala: „Zaštita osobnih podataka moj je prioritet, kako u EU u tako i na međunarodnoj razini. Europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti snažan je novi okvir zasnovan na robusnoj provedbi i nadzoru, jednostavnijoj pravnoj zaštiti pojedinaca i, prvi put, pisanim jamstvom naših američkih partnera o ograničenjima i mjerama zaštite glede prava tijela javne vlasti na pristup podatcima zbog nacionalne sigurnosti.“ Sljedeći korak su konzultacije s odborom sastavljenim od predstavnika država članica i dobivanje mišljenje tijelâ za zaštitu podataka u EU-u (radna skupina iz članka 29.), nakon čega će Kolegij povjerenika donijeti konačnu odluku.

Razvojnoj pomoći među građanima najveća potpora EU-a u zadnjih šest godina

Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica predstavio je 29. veljače rezultate istraživanja EU-ova Eurobarometra o međunarodnoj suradnji i razvoju. Pritom podatci pokazuju kako većina Europljana izražava pozitivno mišljenje o koristima međunarodne suradnje i razvoja. Gotovo tri četvrtine sudionika istraživanja slažu se da je razvojna pomoć djelotvoran način rješavanja nezakonite migracije (73 posto), dok 80 posto Europljana smatra kako je baš razvoj u EU-ovu osobitom interesu. Nakon oznanjenih rezultata povjerenik Mimica izjavio je: „Rezultati Eurobarometra jasno pokazuju da građani EU-a znaju za EU-ovu politiku međunarodne suradnje i razvoja i da razumiju njezinu važnost. Gotovo devet desetina ispitanika smatra da je pružanje pomoći zemljama u razvoju važno, a više od sedam desetina slaže se da suzbijanje siromaštva u zemljama u razvoju ima pozitivan utjecaj na građane EU a. U trenutku kada je pred Europom izazov da svojim građanima dokaže svoju važnost, moramo iskoristiti priliku i učiniti sve da zajamčimo vidljivost svojeg rada, učinka koji taj rad ima na terenu, njegova utjecaja na ljudske živote i njegova doprinosa europskim vrjednostima i interesima.“

Godišnja stopa inflacije u europodručju po Eurostatu smanjila se na -0,2 posto

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u veljači 2016. iznositi -0,2 posto, što je smanjenje u odnosu na 0,3 posto u siječnju, navodi se u brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Ujedno je iz analize glavnih sastavnica inflacije u europodručju vidljivo da će najveću godišnju stopu inflacije u veljači zabilježiti usluge (1,0 posto; u siječnju 1,2 posto), zatim hrana, alkohol i duhan (0,7 posto; u siječnju 1,0 posto), neenergetska industrijska roba (0,3 posto; u siječnju 0,7 posto), i energija (-8,0 posto; u siječnju -5,4 posto).