Skip to content

Želimir Fišić u galeriji Kvark

Galerija KVARK nastavlja sa izlaganjem. U subotu, 29. svibnja 2010. godine, otvara se izložba Želimira Fišića, ak.grafičara iz Vinkovaca.

Te neobične plohe pune boja, ti osamljeni likovi, te oštre linije … situacija koja me silno vuče na nešto poznato i drago, a ne mogu osvijestiti što. Proust je imao kolačić madeleine i lipov čaj čiji su mu miris i okus pomogli da se vrati u prošlost, u djetinjstvo. Da vidimo što ja tu imam…tako sam razmišljala promatrajući prvi put slike Želimira Fišića, grafičara i slikara iz Vinkovaca. Linije, plohe, likovi…linije, plohe, likovi…i polako se sjetih stripa i to talijanskih strip majstora, naročito Huga Pratta i njegovog Corta Maltesea… stripa koji je izlazio iz strip konvencija i u pojedinim  kadrovima pretvarao se u umjetnička djela koja su mogla funkcionirati i izvan cjeline strip – priče. Eto, na to su me podsjetile slike Želimira Fišića i bilo mi je nekako toplo oko srca jer me to vratilo u nešto mlađe dane kad je bilo više vremena za uživanciju u toj svedostupnoj umjetnosti. No, to je samo moj vrlo subjektivan doživljaj, a neobične slike Želimira Fišića kod publike će zasigurno pobuditi različite, pa čak i potpuno oprečne doživljaje.

Iako Želimir Fišić radi slikarskim tehnikama, vidi se da razmišlja grafički (razumjet ćete ako pročitate biografiju)  i da je grafika u osnovi njegovog slikarskog izričaja:  „I dalje se osjeća nerv pravog grafičara, izražen ne samo u njegovom crtačkom interesu za strukture, nego i u njegovom prvenstveno plošnom, grafičkom osjećanju boje“ (Antun Babić, predgovor za katalog izložbe Prolaznici u Osijeku, 2007.)

Tehnike su kombinacija akrila, lakova, tuša i kolaža, ovisno o radu, dakle slikarske tehnike, ali ta njegova obojena ploha je grafička, stripovska. Boje su neobične, suzdržane, ugođaj pomalo jeziv, naročito u mutnoj slici Prazine. Prazine je lijek što ćete shvatiti ako malo bolje pogledate u onu narančastu crtu koja odvaja gornju trećinu slike od ostatka i to antipsihotik. Na Plivinoj web stranici o nuspojavama lijeka Prazine piše :„Zamućenje vida povezano s antikolinergičkim djelovanjem; odlaganje mutnog materijala u leći, rožnici i mrežnici, akatizija, distonički ili parkinsonski ekstrapiramidni učinci.“  Zvuči zastrašujuće iako za polovicu riječi, iskreno, nikad nisam čula. Preko čela je povučena oštra, narančasta linija koja prekriva mozak, a iznad toga je samo oker praznina s nekoliko krvavo crvenih crta. Jeza, strah, usamljenost, košmar, krik …koji izvire kroz zamagljene sablasno bijele zube… sve se to našlo u ovoj slici.

Sličnu temu obrađuje slika Anafranil, također nazvana po lijeku iz skupine antidepresiva. Kutijice lijeka prekrivaju oči lika u prvom planu koji zauzima gotovo čitavu desnu stranu slike, a i iz njegovih otvorenih usta izlazi nečujan krik kao simbol nemogućnosti stvarne komunikacije, tim više što na slici niti nema „drugih“ s kojima bi se moglo komunicirati. U pozadini jedino vidimo neke ogromne čelične konstrukcije, možda dalekovod,  čija je crna silueta ocrtana na podlozi plavo- zelenog neba kao spomenik čovjekovoj otuđenosti i usamljenosti u našem sasvim tehničkom svijetu.

Želimir Fišić je rođen 1976. godine u Vinkovcima. Osnovnu školu i Gimnaziju završava u Vinkovcima. Dvije godine boravi na studiju u Beču, gdje na Bečkom Univerzitetu završava tečaj njemačkog jezika (Vorstudienlehrgang). 1997. godine upisuje grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, te 2002. godine diplomira grafiku u klasi prof. Igora Dragičevića. Samostalno izlagao u Mostaru, Grenobleu i Toulouseu (Francuska), Vinkovcima i Osijeku. Skupno izlagao u Vinkovcima, Širokom Brijegu, Sarajevu, Koprivnici, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Supetru, Šibeniku, Metkoviću i Budimpešti. Sudjelovao na više likovnih kolonija. 2008. godine izabran među petnaest odabranih autora iz Hrvatske na zagrebačkoj i riječkoj izložbi "Novih fragmenata" – otkupnog natječaja Erste banke. Član je HADLU-a Vinkovci i Grupe 1999 Vinkovci. Radi na mjestu prof. stručnih predmeta u Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku. Živi u Vinkovcima.

 


Adresa:
Želimir Fišić, akademski slikar – grafičar i prof. likovne kulture

Kneza Lj. Posavskog 1a , Vinkovci
Samostalne izložbe:
2000. Mostar, Muzički Centar Pavarotti
2001. Grenoble, Francuska, Biblioheque Saint-Bruno
2001. Toulouse, Francuska, Mix Art Myrys
2002. Mostar, Galerija Koncept
2003. Vinkovci, Gradski Muzej
2007. Osijek, Galerija Kazamat – HDLU Osijek

Važnije skupne izložbe:

2000. Široki Brijeg, Franjevačka galerija
2000. Mostar, Galerija L ateneu ( sa Vedranom Karadžom )
2001. Sarajevo, Collegium Artisticum
2002. Široki Brijeg, Franjevačka galerija ( diplomska izložba )
2002. Osijek, Galerija likovnih umjetnosti, XVIII. Slavonski biennale
2003. Vinkovci, Gradski Muzej ( izložba HADLU-a ).
2003. Vinkovci, Crkva sv.Ilije na Meraji ( izložba grupe 1999. )
2004. Osijek, Galerija likovnih umjetnosti, XIX. Slavonski biennale
2005. Vinkovci, Gradski Muzej ( izložba HADLU-a ).
2005. Vinkovci, Gradski Muzej ( izložba grupe 1999. )
2006. Vinkovci, Gradski Muzej ( izložba grupe 1999. )
2006. Vukovar, Gradski Muzej, XX. Slavonski biennale
2007. Vinkovci, Gradski Muzej (izložba HADLU-a).
2007. Vinkovci, Gradski Muzej (izložba grupe 1999.)
2007. Budimpešta, Kulturni centar Pataky (vinkovački umjetnici)
2008. Šibenik, Galerija Sv. Krševana (izložba grupe 1999.)
2008. Vinkovci, Gradski Muzej (Festival dokumentarnog rock filma)
2008. Supetar na Braču, likovna radionica dječjeg doma Sv. Ana
2008. Drinovci (Bosna i Hercegovina), Svečana Akademija A. B. Šimića
2008. Vinkovci, Gradski Muzej (izložba grupe 1999.)
2008. Rijeka, Mali salon ("Novi fragmenti 5")
2008. Zagreb, Galerija Bačva – Dom HDLU ("Novi fragmenti 5")
2008. Osijek, Galerija likovnih umjetnosti, XXI. Slavonski biennale
2009. Osijek, Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti (izložba profesora)
2009. Vinkovci, Crkva sv.Ilije na Meraji (izložba grupe 1999.)
2009. Metković, Gradsko kulturno središte (Otisci utisci – 100 grafičara Hrvatske i Bosne i Hercegovine)

Igor Brkić, ak. kipar, prof. likovne kulture

brkaart@gmail.com

Akademija-Art.hr
26.05.2010.